Povestea celui mai puternic sef roman din lume, care conduce o companie mai mare ca Petrom, si moneda virtuala, care sperie bancile si guvernele, din ce in ce mai populara
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Saltelele Dormeo si tigaile Dry Cooker, cresteri de doua cifre in fiecare an de criza
Studio Moderna, compania slovena care detine brandurile Dormeo, Dry Cooker si Kosmodisk, ar putea ajunge in acest an la afaceri de 40 mil. euro, pe fondul deschiderii de noi magazine si al lansarii de produse. Compania, care detine pe langa o retea proprie de magazine (sub brandurile Dormeo, Dormeo Home si TopShop) si propria televiziune de home shopping in Romania, a reusit in ultimii ani sa isi majoreze constant businessul in pofida declinului consumului in perioada 2009-2011 cu aproape 20% cumulat. Astfel, cifra de afaceri a companiei estimata pentru 2013 este de doua ori mai mare decat cea obtinuta in 2008, scrie Ziarul Financiar.
Povestea celui mai puternic sef roman din lume, care conduce o companie mai mare ca Petrom
Patru imbuteliatori Coca-Cola din Japonia au aprobat fuzionarea operatiunilor lor saptamana trecuta, iar noua entitate va avea o cifra de afaceri cumulata de circa 10 miliarde de dolari. Calin Dragan este numit la carma acestui gigant, devenind astfel cel mai puternic executiv roman din lume, un manager roman care conduce o companie mai mare decat Petrom. Coca-Cola Central Japan, Mikuni Coca-Cola Bottling, Tokyo Coca-Cola Bottling si Tone Coca-Cola Bottling au aprobat fuziunea propusa inca din luna decembrie a anului trecut, iar noua entitate se va numi Coca-Cola East Japan Co. Calin Dragan va fi numit presedintele firmei nou-numite, conform publicatiei Just Drinks, pentru care el a declarat: „Este un pas important pe calea propusa, de a deveni al cincilea cel mai mare imbuteliator din sistemul Coca-Cola la nivel mondial", potrivit Business Magazin.
Cat de bogat trebuie sa fii ca sa te ia Fiscul la ochi
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Serban Pop, arata, intr-un interviu pentru Capital, de la ce nivel al averii se aprind becurile de alarma la ANAF, cat colecteaza fiscul din impozitarea sistemului bancar si pentru cate imobile achizitionate prin programul Prima Casa a ajuns statul bun de plata si a trecut la executari. Potrivit lui Serban Pop, din informatiile centralizate pana la 31 decembrie 2012, au fost raportate 73 de cazuri ale persoanelor fizice care se afla in procedura de executare silita. In acest context, ANAF studiaza oportunitatea realizarii unui site propriu de licitatii online, acolo unde contribuabilii vor gasi toate produsele confiscate de structurile noastre. Seful Fiacului a mai spus ca, in 2012, ANAF a colectat de la banci 3,48 miliarde de lei, in crestere de la 3,34 miliarde de lei in 2011, respectiv de la 2,69 miliarde de lei in 2010. Aceste sume reprezinta totalul impozitului pe profit, al impozitului pe venit, al TVA, si contributiile la Bugetul Asigurarilor de Sanatate, Bugetul Asigurarilor Sociale si Somaj.
De ce nu sunt medicamente: specula de 700 de milioane de euro sub numele de "export paralel"
Distribuitorii romani cumpara medicamente de la producatori la pret de Romania, foarte mic, si le revand in alte tari, uneori chiar cele din care le cumpara, la preturi mai mari, fara sa asigure necesarul de medicamente din spitalele si farmaciile romanesti. Pentru ca legea le permite acest lucru. Cazul zguduitor al bolnavilor de cancer din Romania, ramasi fara medicamente a ridicat valul de pe o situatie primejdioasa: oamenii sunt condamnati la moarte de exportul paralel de medicamente, activitate legala, cu o miza de sute de milioane de euro. www.economica.net a realizat o analiza in care prezinta de ce a luat amploare practica exporturilor paralele, cum a inlesnit statul amploarea acestora, cum afecteaza pacientii romani, cum si mai ales cine le-ar putea limita. Exportul paralel este o activitate legala si poate fi derulata de orice distribuitor de medicamente roman sau strain autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului, ne-a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) din care fac parte companii care detin 70% din piata pharma. Pe scurt: distribuitorul cumpara de la producator medicamente la preturi speciale pentru Romania, adica foarte mici (printre cele mai mici din Europa), pe care vinde in Europa, uneori chiar in statele din care provin, la preturi mult mai mari.
Mobius, pentru CNBC: Daca ar fi sa investesc in Europa, as alege Romania, Bulgaria si Polonia
Increderea investitorilor in tarile europene fost puternic lovita in ultima perioada, dupa masurile luate de autoritati in Cipru, insa chiar si asa, tari precum Romania, Bulgaria sau Polonia ofera un potential serios de crestere, considera Mark Mobius, presedinte executiv la Templeton Emerging Markets Group. Compania Franklin Templeton administreaza in Romania Fondul Proprietatea. „Este de necrezut ce s-a intamplat in Cipru si ce masuri au fost luate impotriva deponentilor. Astfel de evenimente au afectat puternic increderea in Europa. Chiar si asa insa, as investi in tari ca Romania, Bulgaria si Polonia. Aceste tari evolueaza rezonabil si pe masura ce Europa isi va reveni, pietele din aceste state vor merge din ce in ce mai bine”, a declarat Mobius, intr-un interviu acordat televiunii americane CNBC. Acesta considera ca tarile din estul Europei nu vor mai putea sa depinda mult timp de ajutoare din partea institutiilor internationale. „Cred ca in cele din urma aceste tari vor reusi sa reziste pe cont propriu”, a mai adaugat el, potrivit www.wall-street.ro.
Lagarde, FMI: Economia globala da semne de imbunatatire, dar este o “recuperare peticita”
Directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, spune ca desi o parte substantiala din economia globala arata mai bine decat acum un an, unii factori de risc continua sa existe. “Cresterea continua sa se consolideze si sa se raspandeasca in tarile cu o economie emergenta, in curs de dezvoltare”, a declarat Lagarde la un forum de profil care a avut loc duminica, in provincia Hainan din sudul Chinei. Printre riscurile pe care aceasta le-a enumerat se gaseste “acea recuperare peticita”, cu efecte directe asupra Europei. “Desi s-a inregistrat un progres pe mai multe fronturi, solutiile adoptate au nevoie de timp pentru a fi complet puse in aplicare si a-si dovedi eficienta”, a spus Lagarde, citata de Bloomberg. De asemenea, politicile monetare au o eficacitate limitata, e de parere seful FMI, care a laudat in acelasi timp masurile de stimulare in acest sens adoptate recent de Banca Japoniei.
Dupa prabusirea Ciprului, Luxemburgul promite mai multa transparenta bancara
Luxemburgul va lua in considerare noi masuri pentru o mai mare transparenta in sistemul bancar, pentru a limita evaziunea fiscala, a declarat ministrul de finante al tarii, Luc Frieden, pentru un ziar nemtesc. In interviul care a fost publicat duminica, Frieden a spus ca isi doreste “sa intareasca relatiile de cooperare cu autoritatile straine”. De altfel, Luxemburg este cunoscuta pentru secretomania practicata in sistemul bancar, Germania fiind una dintre tarile care o arata cu degetul, spunand ca multi o folosesc drept paradis fiscal, scrie BBC. Frieden a recunoscut cu aceasta ocazie ca tot mai multe state cer informatii cu privire la traseul banilor pe care cetatenii lor ii opereaza in bancile din strainatate. “Trendul international se indreapta catre schimbarea de informatii in legatura cu depozitele bancare. Nu ne vom mai opune atat de strict acestei tendinte”, a declarat ministrul.
Moneda care sperie bancile si guvernele isi mentine popularitatea, chiar si dupa atacurile cibernetice
Bitcoinul ofera o alternativa la sistemul bancar conventional, controlat de catre stat, asa ca starneste ingrijorari in randul institutiilor puternice, scrie The Guardian. Printre neplacerile descoperite de catre cei care au economii in conturile din Cipru, se numara faptul ca guvernul local i-ar putea impiedica sa isi mute banii in alte parti. Un astfel de control ar trebui sa fie o practica ce apartine trecutului, intr-o lumea a preglobalizarii, dar se pare ca atunci cand bancile se afla in pericol, regulile jocului se schimba. Unul dintre efectele imediate ale situatiei a fost cresterea subita a popularitatii bitcoinului, moneda virtuala care a ajuns sa fie evaluata saptamana aceasta si la 147 de dolari. Si, in ciuda atacurilor cibernetice recente, cand site-ul care permitea astfel de tranzactii a fost temporar indisponibil, oamenii au continuat sa isi pastreze increderea in moneda virtuala.
Monedele asiatice se prabusesc din cauza amenintarilor cu razboiul ale Coreei de Nord si a epidemiei de gripa
Valoarea yenului a ajuns la cel mai mic nivel din iunie 2009, in ciuda masurilor de stimulare monetara fara precedent care au fost luate saptamana trecuta de Banca Japoniei. In acelasi timp, actiunile Chinei au scazut odata cu declinul won-ului iar pretul la gazul natural si grau a crescut, informeaza Bloomberg. Mai precis, moneda sud-coreeana, wonul, a coborat la cel mai slab nivel din ultimele opt luni, in paralel cu o crestere valorica a gazului natural si a graului de 0,9, respectiv 1%. Testele cu racheta pe care Coreea de Nord le-ar putea face, cat si epidemia de gripa care a omorat deja sase oameni in China, sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta in prezent piata asiatica. “Dolarul a ajuns la 98 de yeni, lucru care poate face ca exportatorii sa nu mai ajunga la castigurile asteptate. Si, odata cu raspandirea gripei, trebuie sa ne gandim cum va afecta asta piata din Asia”, spune Norihiro Fujito, strateg de investitii la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, din Tokio.
O substanta din carnea rosie si din bauturile energizante duce la arteroscleroza si boli cardiovasculare
Carnitina este un compus care se gaseste in carnea de vita si care poate cauza boli ale inimii, scrie Wall Street Journal. Daca pana acum doctorii dadeau vina pe grasimile saturate si colesterolul din carnea rosie, un studiu publicat in revista Nature Medicine indica un alt vinovat. Carnitina, un compus care se gaseste din belsug in carnea rosie, se vinde separat si ca supliment alimentar, fiind inclus si in unele bauturi energizante. In mod normal, substanta ajuta corpul sa transporte acizii grasi catre celule, pentru a-i transforma in energie. Dar cercetatorii de la clinica din Cleveland, Ohio, au descoperit in urma testelor efectuate atat pe oameni, cat si pe soareci, ca anumite bacterii din tractul digestiv transforma carnitina intr-un alt metabolit, numit TMAO, care se face vinovat de producerea arterosclerozei, dar si de ingrosarea arterelor. Testul a fost realizat pe 2.595 de subiecti (omnivori, vegani si vegetarieni), aratand ca cei cu un nivel crescut de TMAO, cu cat aveau mai multa carnitina in sange, cu atat erau mai expusi riscului de boli cardiovasculare, infarct si accidente vasculare.
Pe acelasi subiect: