Sefi ANAF, bancheri si oameni de afaceri, printre "clientii" procurorilor in 2012
Procurorii au avut, in 2012, anchete importante in mediul de afaceri, in sistemul medical, farmaceutic, dar si la institutii de stat, printre cei cercetati fiind Ion Stan si Alin Trasculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Nelu Iordache, Sorin Blejnar, Viorel Comanita si Ioan Andreica.
In 2012, anchetele procurorilor i-au vizat si pe fostul sef al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) Sorin Blejnar, pe fostul director al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita, dar si sefi ai unor directii din cadrul structurii.
Procurorii DNA au inceput cercetarile intr-un dosar in care Sorin Blejnar este acuzat ca face parte din palierul de protectie al unei grupari infractionale conduse de omul de afaceri Radu Nemes, ce se ocupa cu evaziunea fiscala cu produse petroliere. Aceasta ar fi fost sprijinita si de Florin Dan Secareanu, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, acuzat ca a permis accesul unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.
Procurorii sustin ca grupul ar fi fost constituit si coordonat in perioada mai 2011 - iulie 2012 de catre omul de afaceri Radu Nemes, Dana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, George Guliu, Dumitru Chirvasitu si Andrei Florin Juganaru, care au initiat un amplu mecanism evazionist ce viza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.
Alte persoane din conducerea ANAF au fost puse sub invinuire de procurorii DIICOT, tot pentru fapte legate de evaziune fiscala. Printre cei anchetati sunt Nicusor Dragan si Dan Stroe, director general adjunct si, respectiv, director de achizitii in cadrul ANAF, alaturi de alte persoane intre care senatorul Cezar Magureanu, ginerele si fiica acestuia si Octavian Grecu, zis "Butoane".
Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada 2010 - 2012, gruparea infractionala a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex. Activitatea grupului infractional a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar si a gravitat in jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucuresti, Ductil Rom SA Bucuresti, Novicio Food & Beverage SRL Ilfov si Vega Trade Comodities SRL Giurgiu. Activitatea infractionala a acestora, aratau procurorii DIICOT, a fost sprijinita in diferite forme de Nicusor Dragan, Dan Stroe, dar si de angajati de la Directia Finantelor Publice Giurgiu si Garda Financiara Giurgiu. In aceasta cauza a fost audiat si Sorin Blejnar, in calitate de martor, intrucat fiica senatorului Magureanu a fost in audienta la el in perioada in care erau facute controale financiare la firmele acesteia.
Dosarele fraudelor bancare, pentru prejudicii de peste 100 de milioane de euro
Procurorii au pus sub acuzare in aceste cazuri nume importante din sistemul bancar, precum Adrian Martis si Andrei Nanu, ambii directori la BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte Bancii Romane de Dezvoltare, directori de sucursale BRD, dar si pe Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, si oameni de afaceri.
Intr-unul dintre dosare, procurorii au pus sub invinuire aproape 50 de persoane suspectate de fraude bancare cu un prejudiciu de 22 de milioane de euro. Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Florian Dragos Diaconescu, fost general al Directiei de Informatii Externe si liderul gruparii, Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Oltenita, sunt cercetati, alaturi de alte 45 de persoane, pentru implicare in obtinere, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.
Activitatea infractionala a fost sprijinita de Aurel Saramet, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajati in acea perioada la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Membrii grupului infractional organizat, coordonati de Daniel Ruse, au obtinut sau au incercat sa obtina 40 de credite de la 16 unitati bancare folosind documente falsificate.
Un alt dosar deschis recent de procurorii DIICOT vizeaza doi directori ai BRD, directori de sucursale bancare, notari publici si oameni de afaceri cunoscuti, printre care Marius Locic, Vasile si Ioan Crestin, prejudiciul constatat de anchetatori fiind de 85 de milioane de euro.
Procurorii spun ca gruparea era coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala si ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai unitatilor bancare, care ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale.
Procurorii romani au luat in vizor in 2012 si alti oameni de afaceri cu notorietate, printre care Sorin Ovidiu Vintu si Nelu Iordache.
DIICOT a inceput, anul acesta, urmarirea penala a lui Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, pentru spalare de bani si delapidarea patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.
Un alt dosar deschis in 2012 de procurorii Parchetului instantei supreme pe numele lui Sorin Ovidiu Vintu vizeaza prabusirea Fondului National de Investitii, cauza fiind redeschisa dupa ce Nicolae Popa a fost adus in tara, din Indonezia. Procurorii aratau ca in perioada premergatoare prabusirii Fondului National de Investitii, respectiv decembrie 1999 - martie 2000, Sorin Ovidiu Vintu l-a determinat pe Nicolae Popa, care avea calitatea de presedinte-director general la societatea Gelsor si director executiv la societatea Sov Invest, sa delapideze din patrimoniul FNI sumele de 11.228.931,65 lei (112.289.316.546 lei vechi) si diferenta de 2.511.431 lei (25.114.313.560 lei vechi), rezultata din cresterea in timp, nereala, a valorii unitatii de fond, ceea ce intruneste elementele constitutive ale instigarii la delapidare. Vintu ar fi folosit banii pentru a cumpara imobile sau pentru activitatile curente ale societatilor aflate in coordonarea sa, potrivit anchetatorilor
Banii pentru lucrari de interes public, o miza cu iz penal
O alta ancheta a fost inceputa recent in cazul omului de afaceri Nelu Iordache, din grupul de firme controlat de acesta facand parte mai multe companii, cele mai importante fiind Romstrade si operatorul aerian low cost Blue Air. Nelu Iordache a fost arestat preventiv in 2 decembrie, in dosarul in care procurorii anticoruptie il acuza ca, in calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25 de milioane de lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrare finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene.
Totodata, potrivit DNA, Nelu Iordache este urmarit penal pentru fapte de coruptie in alte trei dosare. Astfel, el ar fi cercetat intr-un dosar in care ar fi luat bani pentru lucrarile privind drumul Alexandria - Craiova, iar intr-un altul pentru lucrarile la centura Bistritei. In al treilea dosar, Nelu Iordache este chiar denuntatorul.
Un alt dosar deschis in acest an de procurorii DNA ii vizeaza, printre altii, pe Ioan Andreica, fost secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, si pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud Liviu Mihai Rusu, cazul privind adjudecarea in mod fraudulos a unor licitatii publice de catre mai multe societati comerciale clientelare.
O alta ancheta a procurorilor inceputa in acest an vizeaza numerosi farmacisti din lantul Dona, suspectati de fraude cu retete medicale, dar si doi medici de la Institutul Oncologic Fundeni si Spitalul "Alexandru Obregia". Medicii prescriau tratamente pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati, apoi le trimiteau unor farmacisti, in baza unor intelegeri, care falsificau semnaturile beneficiarilor si le decontau la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, banii fiind spalati prin introducerea intr-un circuit comercial licit. In acest mod, medicii si farmacistii ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.