Mai mult de 20% dintre romani s-au pensionat timpuriu

In trimestrul II 2012, 3.835 mii persoane in varsta de 50-69 ani care lucrau sau lucrasera pana dupa implinirea varstei de 50 de ani au facut obiectul anchetei “Tranzitia de la munca la pensionare”, potrivit Capital.ro.

Dupa prelucrarea datelor colectate, Institutul National de Statistica a concluzionat ca mai mult de jumatate din aceste persoane (mai precis 51,7%) beneficiau de un tip sau altul de pensie. Varsta medie la data pensionarii, calculata pentru persoanele care au facut obiectul acestei cercetari statistice, a fost de numai 56,9 ani, mult sub cerinta legala din prezent de 64,5 ani pentru barbati si 59,5 ani pentru femei. Iesirea le pensie s-a facut, in medie, mai tarziu in cazul barbatilor (58,0 ani) decat al femeilor (56,0 ani), precum si al persoanelor din mediul rural (57,6 ani fata de 56,3 ani in cazul celor din mediul urban).

Una dintre explicatii pentru aceasta stare de fapt este ca mai mult de o cincime din pensionari (21,5%) au beneficiat de o forma de pensionare timpurie. In aceasta categorie se includ cei care s-au pensionat anticipat (inclusiv cu plata partiala) si persoanele care in prezent beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, dar au beneficiat anterior de pensie de invaliditate.

Un programator roman din Londra: “Este aproape imposibil sa treci pe langa un santier aici si sa nu auzi romaneste”

„Principala modificare adusa de eliminarea restrictiilor o reprezinta faptul ca romanii care vor sa lucreze in Marea Britanie nu trebuie sa mai astepte timp de  4 – 5 luni pentru permisul de munca“, a povestit un programator roman pentru Ziarul Financiar.

Muncitor in constructii sau in curatenie, taximetrist, receptioner la hoteluri sau ospatar in restaurante, casier in supermarketuri, bucatar sau asistent medical – sunt, in general, meseriile pe care angajatorii din alte state europene le pun la dispozitia romanilor care vor sa plece la munca in strainatate in 2014, potrivit datelor de pe portalurile de recrutare.

Cu toate acestea, „invazia” mult discutata a romanilor si a bulgarilor in statele in care s-a liberalizat piata muncii de la 1 ianuarie (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Franta, Malta, Luxemburg sau Tarile de Jos) este putin probabil sa se produca, spun angajatorii locali, dar si romanii care lucreaza deja in aceste state. De altfel, romanii care au studiat si care lucreaza deja in Marea Britanie spun ca cine voia sa lucreze in acest stat putea sa lucreze si inainte de 2014.

Unde investim in 2014. Activele care aduc cele mai mari randamente in acest an

Chiar daca motoarele economiei nu mai "duduie" ca in anii de glorie, Romania a incheiat cel de-al treilea an consecutiv de avans al produsului intern brut (PIB). Poate ca optimismul nu este inca la cote ridicate, dar este clar ca ce a fost mai greu a trecut. 2014 ar putea sa fie cel mai bun an pentru a ne regandi strategia de investitii si a ne repozitiona la inceputul unui nou ciclu de crestere. Wall-Street.ro prezinta optiunile de investitii pe care sa le iei in calcul in noul an.

Chiar daca specula din 2007 nu mai este posibila, proprietatile pot fi si in criza investitii interesante, fie ca vorbim de plasamente in proprietati de lux, fie ca vorbim de investitii in apartamente dedicate clasei medii. Bineinteles, atata vreme cat iti calculezi riguros investitia, alegi cu atentie proprietatea, iar pretul platit este unul corect pentru a obtine un randament bun.

Pe un fond de stabilitate, piata apartamentelor noi a avut un an foarte bun, companiile imobiliare importante anuntand vanzari peste nivelul din 2012, pe masura ce proiectele sunt din ce in ce mai adaptate cerintelor actuale.

Ce se intampla cu proiectele de locuinte falimentare preluate de banci

In anii dinaintea crizei, zeci de investitori au fost atrasi de mirajul imobiliarelor din Romania. Nu trecea saptamana fara un nou proiect rezidential anuntat si preturi care cresteau vazand cu ochii. Cu salariile reduse, romanii nu si-au mai permis apartamentele cu suprafete mari, iar falimentul a batut la usa mai multor ansambluri de locuinte. Blocurile nefinalizate au ajuns in vistieria bancilor, noteaza Economica.net.

Cel mai recent exemplu este cel al Blue Tower din Colentina, ridicat de britanicii de la Cooper Beech. Firma a intrat in insolventa in 2009, iar un an mai tarziu, Tribunalul Bucuresti aproba intrarea in faliment, dupa respingerea planului de reorganizare. Au urmat apoi licitatii peste licitatii, la jumatate de pret, insa niciun investitor nu s-a grabit sa cumpere.
In luna noiembrie a acestui an, Alpha Bank, cea care a finantat proiectul cu 14 milioane de euro, a preluat proiectul, finalizat in proportie de 85% cu 11,4 milioane de euro. Un raport de evaluare arata ca ar mai fi nevoie de inca cinci milioane de euro pentru finalizarea celor 156 de apartamente.

Pensiunile de la munte au atras de sarbatori cu 10% mai multi turisti fata de 2012. Ce regiuni au preferat romanii pentru vacanta

Aproape 80.000 de turisti au ales pensiunile pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, in crestere cu 10% fata de 2012, cele mai solicitate regiuni fiind Bran-Moeciu, Bucovina, Marginimea Sibiului si Maramures, potrivit Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), relateaza Incont.ro.

"In ultimii ani se observa tendinta romanilor catre traditiile mediului rural, din cauza urbanizarii accelerate. Turistii aleg zone linistite, situate in mijlocul naturii, vor traditii, vor gastronomie autentica. De asemenea, se observa o fidelizare din ce in ce mai mare a clientilor, care sosesc de multe ori an de an la aceleasi pensiuni", a declarat Misu Chiruc, presedintele executiv al ANTREC.
 
Printre alte regiuni preferate de turisti s-au numarat Neamt, Apuseni, nordul Olteniei, Buzau, Arges si Vrancea. Pentru sarbatorile de iarna, judetele Botosani si Constanta nu au primit turisti, din cauza lipsei zapezii, dar si a ofertelor, mentioneaza ANTREC. Ca lungime a sejurului, majoritatea turistilor au ales in medie 3 nopti de cazare.

Job-urile part-time redau speranta spaniolilor

Una dintre cel mai greu incercate economii ale Europei trece in sfarsit printr-o perioada de respiro. Numarul de someri din Spania a scazut luna trecuta cu peste o suta de mii, cele mai bune rezultate inregistrate pana acum pentru decembrie, titreaza CNN.

Raportat la rata trimestriala, descresterea a fost de 57.000 de persoane, ceea ce inseamna a cincea scadere consecutiva, se arata intr-un raport emis vineri de catre guvern. Cea de a patra economie din zona euro a traversat o perioada foarte grea, din cauza bulei imobiliare, lucru ce a dus la colapsul mai multor banci, care au avut nevoie de bailouturi masive pentru a supravietui, mai scrie CNN. In urma programului de austeritate si de control al deficitului bugetar propus de guvern, exporturile au inceput sa isi revina iar PIB-ul s-a stabilizat in cel de-al treilea trimestru din 2013, dupa ani de recesiune.

Moneda virtuala bitcoin depaseste pragul de 1.000 dolari

Valoarea celei mai mediatizate monede virtuale a depasit pragul de o mie de dolari, dupa ce Zynga, firma care produce jocuri pentru platformele de socializare, a anuntat ca va accepta bitcoin ca modalitate de plata, informeaza BBC.

Informatia a fost de natura sa influenteze evolutia monedei pentru ca Zynga este unul dintre cei mai importanti jucatori din aria sa. Dupa un an de suisuri si coborasuri spectaculoase, bitcoinul castiga din ce in ce mai multa popularitate, dar evolutia sa din ultimele saptamani a fost la fel de imprevizibila ca pe tot parcursul anului 2013. In noiembrie anul trecut a avut chiar un moment de varf, fiinf evaluat la 1.250 de dolari, punct din care s-a prabusit de-a dreptul in decembrie, cand China si-a anuntat restrictiile impuse, ajungand sa valoreze putin peste 400 de dolari.

Aurul da primele semen bune la inceput de an

Cinsprezece analisti intervievati de Bloomberg se asteapta ca valoarea aurului sa creasca saptamana aceasta, doi cred ca, din contra, piata metalului pretios nu o va duce deloc bine, in timp ce alti patru au adoptat pozitii neutre. Interesant este ca numarul specialistilor care mizeaza acum pe aur este in cea mai mare proportie, incepand din decembrie 2012.

De fapt, nu mai tarziu de sfarsitul lunii decembrie, pretul aurului inchidea la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, de 1.193 dolari pe uncie, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite anunta reducerea programului de achizitii de obligatiuni, nota la acea vreme Bloomberg. Recordul istoric detinut de metalul pretios a fost atins in septembrie 2011, cand acesta a ajuns la 1,923 de dolari pe uncie, dupa care si-a pierdut aproape 40% din valoare. Dupa 31 decembrie 2013, lucrurile au inceput sa se mai aseze insa pentru economia SUA, fapt reflectat si in previziunile optimste ale analistilor.

Ce profit face Hollywood-ul la el acasa

In ciuda previziunilor sumbre ale adeptilor de noi tehnologii, cinematografia pare sa aiba un viitor profitabil, cel putin in SUA.

In 2013 Iron Man 3 a fost filmul cu cele mai mari incasari in SUA, adunand peste 400 de milioane de dolari. El este urmat de Hunger Games, cu 377 de milioane si de Despicable Me 2 cu 367 de milioane, potrivit clasamentului realizat de boxofficemojo.com, preluat de Forbes Romania.

Anul 2013 a fost unul al recordurilor in SUA, incasarile depasindu-le pe cele din 2012, dupa cum nota forbes.com, iar vara a fost cea mai profitabila din toate timpurile pentru producatorii care au vandut filme americanilor. Box office-ul total al filmelor proiectate in Statele Unite a fost estimat la 11 miliarde de dolari.

La nivel mondial, Forbes alcatuia inca din septembrie un top, in fruntea caruia se aflau Iron Man 3 (locul 1), Despicable Me 3 (locul 2) si Fast & Furious 3. Primele 10 locuri avusesera incasari de peste 6,7 miliarde de euro, iar cifrele au mai crescut de atunci.