Cati bani are de achitat Romania in 2014 catre FMI, UE si Banca Mondiala

Romania trebuie sa plateasca in 2014 peste 1,172 miliarde euro catre Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), cu 0,72% mai mult decat in 2013, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei, preluate de www.capital.ro. Astfel, suma care trebuie platita catre FMI se ridica la 1,002 miliarde euro, cea catre UE la 150,1 milioane euro, iar catre BIRD — 20,5 milioane euro. Din peste un miliard de euro ce trebuie sa ajunga la FMI, 984,8 milioane euro reprezinta rambursari de rate de capital si 17,2 milioane euro plati de dobanzi si comisioane.

Lista marilor datornici la Fisc. Daca ar fi excutati silit, Romania s-ar inchide

Fiscul a publicat lista la zi a marilor datornici la bugetul de stat. In fruntea listei – o datorie enorma, dar anulata de fapt de Justitie. Mai ingrijorator e faptul ca pe lista figureaza un numar mare de companii de stat, potrivit unei analize realizate de www.stirileprotv.ro. Lista data publicitatii de ANAF reflecta situatia la sfarsitul lunii septembrie 2013 . In fruntea topului marilor detornici se afla, cel putin conform Fiscului, firma Galaxy Tobacco, cu taxe neplatite de peste jumatate de miliard de lei. Teoretic, o adevarata mana cereasca pentru buget, dat fiind ca suma e aproape cat una din ratele pe care le avem de platit la FMI. Practic, insa, datoria nu exista.

Care sunt cele mai asteptate lansari pe piata auto locala in 2014

Piata auto din 2014 se anunta una cel putin la fel de grea precum cea din 2013. In plus, jucatorii din auto sunt acum mai reticenti cand vine vorba de estimari, dupa ce anul 2013 a demonstrat ca inca este loc de scadere. In acest context, toate marcile auto pregatesc noi modele pentru a contracara declinul sau macar pentrua creste in cota de piata, scrie Ziarul Financiar. Spre deosebire de 2013, cand pe piata s-au lansat peste 100 de noi automobile sau versiuni restilizate, pentru 2014 se anunta doar cel mult 50 de noutati, dintre care doar 20 pot fi catalogate premiere importante. De aceasta data Dacia nu mai anunta nicio noutate, dupa ce in 2012 si 2013 si-a reinnoit complet gama. Marcile premium, in special BMW si Mercedes-Benz anunta cele mai importante lansari, pornind de la Mercedes-Benz GLA, crossoverul de clasa mica sau BMW X4, SUV-ul compact sportiv ce preia de la X6 imaginea dinamica.

Lista bancilor de la care retragi mai putini bani decat ai depus

Dobanzile mici, cuplate cu comisioanele grase va pot aduce in situatia in care sa scoateti mai putini bani decat ati depus, la banci mari din Romania. In cazul a patru banci din sistem, pentru un depozit de 3.000 de lei la trei luni, clientul plateste el bani bancii. Desi clientul ar trebui recompensat pentru ca imprumuta banca, combinatia dobanda mica/comision mare face ca acesta sa plateasca banca pentru ca o finanteaza, noteaza www.economica.net. Raiffeisen Bank plateste cea mai mica dobanda pentru economisirile pe trei luni: 2,8% pe an. In trei luni, dobanda neta acumulata este de 17,64 lei. Dupa ce sunt scazute cheltuielile cu administrarea contului curent de 2,5 lei pe luna, mai raman 10,14 lei. Comisionul de retragere numerar de la ghiseu este de 0,5%, minimum 2,5 lei, astfel ca retragerea sumei de 3.010,14 lei te costa inca 15 lei. In final, clientul norocos se alege cu 2.995 de lei din cei 3.000 de lei depusi la banca.

Radu Timis, CrisTim: Ca si generatie, am trait cei mai fabulosi ani. Ar trebui sa ne amintim mereu cum aratau economia si Romania acum 15 ani

Schimbarea de structura sociala, trecerea de la comunism la economie de piata, integrarea in Uniunea Europeana, revolutia internetului sunt considerate de antreprenorul Radu Timis, cel care a construit impreuna cu sotia sa Cristina, afacerea CrisTim, parte a unei “povesti fabuloase”, pe care generatia sa trebuie sa si-o aminteasca indiferent de cat de dur a lovit ulterior criza, scrie Ziarul Financiar. Un antreprenor optimist, Timis, 52 de ani, spune ca cei din generatia sa nu trebuie sa uite de unde au plecat, ca orice individ ar putea sa se uite in urma, la cum era Romania acum 15 ani, cum arata Bucurestiul, cum arata economia si poate atunci ar fi mai multi cei care ar privi si partea plina a paharului. In urma cu 15 ani in Capitala exista doar un centru comercial modern (Bucuresti Mall), iar magazinele din comertul modern se puteau numara pe degetele de la o mana. Astazi, peste 40.000-50.000 de bucuresteni trec in medie in fiecare zi prin mallurile din Cotroceni sau Baneasa, hipermarketurile de top ale Capitalei vand intr-un an de 100 de milioane de euro, iar branduri ca IKEA, H&M sau Zara au intrat in vocabularul de shopping al consumatorilor romani.

Nemtii iau apararea romanilor. Ministrul german de Externe apara libertatea de circulatie si de munca in Europa

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a aparat, joi, libertatea de circulatie si de munca in Europa, in timp ce partidul sau a criticat partenerii de coalitie in dezbaterea privind numarul bulgarilor si romanilor care vin in Germania, relateaza TheLocal.de. El a afirmat ca punerea sub semnul intrebarii a acestei libertati de circulatie si de munca "prejudiciaza Europa si Germania”. "Libertatile europene sunt nucleul ideii noastre de Europa. Libertatea de circulatie a muncitorilor este o parte vitala a integrarii europene. Germania a beneficiat imens din aceasta si cu siguranta mult mai mult decat altii. Chiar acum, multi tineri din sudul Europei vin la noi sa invete si sa munceasca. Ei ne aduc beneficii si ajuta, de asemenea, tarile din care vin", a explicat ministrul german.

Ultimul pas spre spionajul cibernetic total. NSA lucreaza la “computerul cuantic”, capabil sa decripteze orice codificare

Agentia americana de informatii NSA este foarte aproape sa creeze un "computer cuantic", capabil sa decripteze aproape orice codificare, potrivit editiei de joi a ziarului The Washington Post, care citeaza documente divulgate de catre fostul consultant Edward Snowden, relateaza AFP, preluata de Mediafax. Potrivit acestor documente, calculatorul la care lucreaza NSA ii va permite sa sparga codurile informatice care protejeaza secrete bancare, medicale, informatii guvernamentale sau din lumea afacerilor. Giganti informatici ca IBM urmaresc de mult obiectivul de a crea "computere cuantice", care sa permita exploatarea puterii atomilor si moleculelor, sporind astfel in mod considerabil rapiditatea si securitatea computerelor.

Presa britanica recunoaste ca s-a inselat in privinta invaziei imigrantilor. Cuvintele unui roman - “Nu am venit sa va jefuiesc tara”, au facut inconjurul Regatului

Invazia romaneasca de care se temeau britanicii si asupra careia politicienii si presa din aceasta tara avertizeaza de mai multe luni nu a avut loc, titreaza la unison cotidienele britanice, in timp ce restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari au fost ridicate la 1 ianuarie. Subliniind ca politicienii de dreapta si presa au avertizat ca prima zi a noului an va aduce hoarde de imigranti romani si bulgari, The Guardian conchide ca afluxul asteptat nu a avut loc. Nu au fost curse suplimentare nici de autocare, nici de avioane dinspre Bucuresti si Sofia. Secretarul de stat pentru Imigratie, Mark Harper, a afirmat ca declaratiile privind un aflux de imigranti sunt exagerate. Vor fi unii care vor veni, vor fi fara indoiala noi presiuni, dar nu "Armageddon".

Cel mai bogat sat din lume. Fiecare locuitor are cel putin 250.000 dolari in cont, iar statuia din centru este facuta dintr-o tona de aur masiv

Cel mai bogat sat din China este unul de-a dreptul special. Are un zgarie-nori, o statuie din aur masiv de 50 milioane de dolari, iar toate taxiurile sunt elicoptere. Toate taxiurile din Huaxi, China, sunt pe masura celor care au nevoie de serviciile lor. Oamenii de afaceri care locuiesc acolo apeleaza la elicoptere pentru a-i transporta dintr-un loc in altul. Lucrul nu este insa atat de neobisnuit pentru Huaxi, din provincia Jiangsu, care a fost desemnat “cel mai bogat sat din China”. Localitatea este centrul unui nou si important hub al tehnologiei si turismului si se spune despre ea ca gazduieste cei mai multi milionari din toata tara. Rezidentii, marea majoritate oameni de afaceri, ajung in orasele din apropiere cu ajutorul elicopterelor-taxi. O astfel de calatorie dureaza mai putin de zece minute, potrivit operatorului Tongyong Company, citat de Daily Mail.