Topul bancilor cu cele mai bune dobanzi la depozite, bilantul fondurilor UE ilustreaza cel mai mare dezastru al ultimilor 7 ani si va fi 2014 anul in care vom depasi criza economica?
Sursa foto: Business Magazin
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Va fi 2014 anul in care vom depasi criza economica?
Undeva la inceputul lunii decembrie, un grup de specialisti, oameni de afaceri, antreprenori sociali si figuri publice marcante au emis, la initiativa celor de la DC Communication, o serie de predictii privind anul 2014. Cateva sunt surprinzatoare, cateva sunt evidente, cateva par a fi mai greu de indeplinit. care, cine, cum, de ce? Cel mai optimist vorbitor a fost Ion Sturza, presedintele Fondului de Investitii Freiburg Investments, care susutne ca 2014 va fi anul in care vom depasi criza economica.Argumentul a fost ca nicio criza economica nu poate tine mai mult de cinci ani; dupa, se transforma intr-o criza a elitelor. Argument discutabil, dar, pe de alta parte, cum rezultatul este extrem de dezirabil, ii putem admite justetea. Trebuie sa constientizam, spune Ion Sturza, ca fara povesti de succes vom ramane la mila ploilor si a agriculturii pentru a marca o crestere economica, scrie Business Magazin.
Cele mai bune dobanzi la depozite. Care este topul bancilor si cat castigi
Anul 2013 a fost marcat de o scadere abrupta a dobanzilor la lei, atat la credite, dar mai ales la depozite. Dobanda de politica monetara a coborat de la 5,25% la 4% in acest an si dobanzile la depozite i-au tinut pasul. Aveti mai jos o lista cu cele mai bune dobanzi la depozite, dupa valoarea nominala a acestora. Aveti, insa, grija la aceste dobanzi, pentru ca in functie de diferitele comisioane practicate de banci, s-ar putea sa nu primiti prea multi bani inapoi. Cea mai mari dobanda la depozitele pe 3 luni este oferita de portughezii de la Millennium Bank: 4,6%. Dobanda neta acumulata timp de trei luni pentru un depozit de 5.000 de lei este de 48,3 lei, daca luam in calcul si impozitul de 16% pe care si-l trage statul din dobanda. Cu toate taxele si comisioanele aferente, la depozitul de 5.000 de lei, beneficiul net al clientului este de 11 lei, in cazul in care clientul retrage banii dupa 3 luni, astfel ca, desi oferta nominala pare tentanta in comparatie cu restul ofertelor, in realitate castigul nu este atat de mare, arata o analiza realizata de www.economica.net.
Bilantul fondurilor UE ilustreaza cel mai mare dezastru al ultimilor 7 ani: Am primit 20 mld. euro gratis, am cheltuit doar 5
Romania a reusit sa atraga, in cei sapte ani de cand este membra a Uniunii Europene, doar 5 miliarde de euro din fondurile structurale puse la dispozitie in perioada 2007 – 2013, adica un sfert din cele aproape 20 de miliarde de euro menite sa ajute la modernizarea tarii, scrie Ziarul Financiar. Cea mai buna performanta a avut-o totusi Programul Operational Regional (cunoscut sub denumirea de “Regio”), care a avut o rata de absorbtie de peste 44% pana in prezent, beneficiarii primind rambursari de peste 1,6 miliarde de euro in perioada 2007 – 2013. Acest program, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, are ca beneficiari principali primariile si consiliile judetene, care primesc bani pentru proiecte de reabilitare a infrastructurii sau a scolilor. Desi are gradul de absorbtie cel mai ridicat, platile de la UE prin acest program au fost suspendate cateva luni din cauza neregulilor cu privire la achizitiile publice facute in cadrul proiectelor.
Cine mai ramane in tara?
Deschiderea granitelor pentru romanii avizi de munca in UE este un moment istoric, cu consecinte majore, caci afara nu ne pleaca numai muncitorii necalificati sau potentialii infractori, ci si o buna parte din (putinele) elite. Desi este un subiect de importanta majora pentru dezvoltarea economica si demografica a Romaniei, pana acum dezbaterea privind deschiderea granitelor s-a invartit suparator doar in jurul exagerarilor din presa britanica si olandeza. Intr-adevar, acestea au cultivat in randul populatiei o veritabila paranoia privind potopul de imigranti romani si bulgari care se va revarsa, incepand cu 1 ianuarie, peste cele noua piete ale muncii ce se indura (cu forta, ce e drept) sa ne acorde liberul acces incepand de la aceasta data. Fapt incontestabil: un influx crescut al romanilor in Marea Britanie va exista. O arata toate statisticile si estimarile: potrivit un think tank local, Migration Watch, 50.000 de romani si bulgari vor intra anual pe piata muncii din Marea Britanie. Cifra inaintata este plauzibila, cat timp in intervalul iunie 2012-iunie 2013, numarul imigrantilor din cele doua state a fost de 37.000, noteaza www.capital.ro.
Fiscalitatea in 2013: un inceput de an bun, cu final dezastruos in ceea ce priveste taxele
Anul 2013 a fost unul dintre cei mai agitati ani in ceea ce priveste fiscalitatea, in contextul in care Guvernul a scos din joben noi taxe si accize in goana dupa venituri si sub presiunea FMI. Dupa ce anul a inceput cu declaratii promitatoare despre nivelul fiscalitatii, chiar daca de la 1 ianuarie firmele s-au lovit de noul sistem de TVA la incasare, finalul de an a culminat cu o avalansa de noi taxe si accize. www.wall-street.ro a realizat o retrospectiva a celor mai importante modificari fiscale si declaratii facute pe parcursul lui 2013. Intrebat inca din prima zi a anului daca sistemul diferentiat de impozitare a veniturilor, cu cote de 8%, 12% si 16%, este avut in vedere pentru 2013 sau pentru anii viitori, premierul a aratat ca, foarte probabil, acest tip de impozitare nu va fi aplicat din 2013.
Romanul care a dezvoltat jocuri pentru Facebook are planuri mari pentru 2014
Cunoscut ca blogger si pentru scurt timp directorul Yahoo in Romania, Bobby Voicu se ocupa de aproape doi ani de Mavenhut, initial un dezvoltator de jocuri pentru Facebook si acum un dezvoltator de jocuri pur si simplu, care incearca sa se foloseasca de nostalgiile legate de primele jocuri pe computer. Intr-un interviu pentru Business Magazin, Bobby Voicu spune ca 2013 a fost un an foarte bun pentru MavenHut, “fiind anul in care am ajuns la 16 angajati (de la 4 la inceputul anului) si am ajuns sa fim o companie profitabila”. De la mijlocul lui 2012 si pana la sfarsitul lui 2013, Mavenhut a angajat o echipa destul de mare, face in continuare angajari si vrea sa dezvolte noi jocuri. Pentru 2014, Bobby Voicu are in plan sa isi dubleze echipa, dar si sa lanseze noi produse pe piata, pe mai multe platforme.“Pe termen mediu, planurile sunt sa crestem cat mai mult studioul din Romania, ajutand astfel la definirea unui ecosistem in industria de dezvoltare de jocuri.
Dupa britanici, si germanii sunt din ce in ce mai ingrijorati de eliminarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari
Federatia localitatilor rurale germane a exprimat preocupare in legatura cu eliminarea restrictiilor pentru romani si bulgari, cerand subventii suplimentare din partea Guvernului federal si a landurilor pentru a face fata unui eventual aflux de imigranti. "Prin conceptele de care dispunem in prezent, nu putem integra imigrantii saraci", a explicat Stephan Articus, presedintele Federatiei localitatilor rurale germane, intr-un articol publicat in Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Deschiderea pietei muncii pentru bulgari si romani pe 1 ianuarie va reprezenta o provocare suplimentara", a adaugat el, precizand ca asociatia pe care o conduce va solicita noi subvenii din partea statului federal si a landurilor. "Trebuie sa luam masuri pentru a impiedica fraudele la indemnizatiile sociale", a afirmat Hans-Peter Uhl, membru al Uniunii Crestin-Sociale din Bavaria (CSU).
Cinci dintre cele mai mari economii ale lumii, amenintate de pericolul care a declansat criza mondiala din 2008
Piata imobiliara este cunoscuta pentru instabilitatea de care da dovada si pentru problemele pe care le-a creat de-a lungul timpului din cauza cresterii artificiale. CNN Money vorbeste despre cinci astfel de boom-uri imobiliare artificiale, care ameninta unele dintre cele mai mari economiile in prezent. Nici Europa si nici Statele Unite nu sunt straine de problemele create de bulele imobiliare din trecut. Economiile de pe aceste continente s-au trezit in plina recesiune, odata cu prabusirea preturilor din acest domeniu. Nimeni nu vrea sa mai treaca inca o data printr-un astfel de dezastru economic, insa, in unele parti ale globului, piata imobiliara prezinta aceleasi semne ingrijoratoare ca cele de dinaintea crizei.
Compania care a fabricat 100 de masini in 19 ani. Povestea cele mai exclusiviste marci auto din lume: “Daca ne dai suficienti bani, iti construim si un elicopter”
Masinile produse de Koenigsegg Automotive, ale caror preturi pornesc de 1,4 milioane de dolari, sunt astazi printre cele mai exclusiviste din lume. In anii aglomerati, compania abia construieste 12, maximum 14 modele personalizate pentru fiecare cumparator, noteaza Bloomberg. La inceputul acestui ani, compania a construit modelul cu numarul 100, in toata istoria sa de 19 ani. Masina a primit porecla de Hundra (care in suedeza inseamna “o suta”), are 1.030 de cai putere si este din fibra de carbon. Pe numele sau oficial Agera S, aceasta a fost construita din peste 4.000 de piese facute la comanda si finisata cu foite de aur de 24 de karate, aplicate de catre un maestru artizat venit din Italia. Fericitul posesor este din Hong Kong. De altfel, singurii competitori care pot pot concura umar la umar cu Koenigsegg Automotive sunt italienii de la Pagani Automobili si francezii de la Bugatti Automobiles.
Franta aproba "taxa milionarilor", cel mai controversat proiect din istorie. Masura a infuriat sefii companiilor
Consiliul Constitutional al Frantei a aprobat duminica "taxa milionarilor", de aproape 75%, care se va aplica companiilor care platesc salarii de peste un milion de euro pe an, potrivit AFP. Masura, sustinuta de presedintele Francois Hollande, a infuriat sefii de companii si cluburile de fotbal, care au amenintat chiar cu intrarea in greva, scrie www.incont.ro. Taxa a fost gandita initial pentru a fi platita de persoanele cu venituri mari si ar fi trebuit sa se aplice sumelor care depaseau un milion de euro, insa Consiliul Constitutional a respins aceasta varianta, intrucat limita maxima legala pentru persoane fizice este de 66%. Guvernul socialist al Frantei a regandit taxa, pentru a fi aplicata companiilor care platesc astfel de salarii. Noua formula, avizata de Consiliu, prevede o taxa exceptionala de 50% pentru veniturile mai mari de un milion de euro platite in 2013 si 2014. Incluzand contributiile sociale, procentajul ramane la circa 75%, nivelul vizat de guvern in varianta initiala.
Pe acelasi subiect: