Noua realitate pe piata economisirii: Depozitele in lei pe termen scurt au cazut in dizgratia bancilor

Bancherii nu mai sunt in situatia sa alerge dupa lichiditate, iar clientii obisnuiti in primii ani de criza ca bancile sa se bata pe depozitele lor sunt acum in situatia de a se acomoda cu dobanzi simbolice pentru sumele obisnuite, fie ca sunt in lei sau in euro, scrie Ziarul Financiar.

Constituirea unui depozit in lei pe o luna nu mai are nicio noima la dobanzi de 1,75% precum cele practicate in prezent de Raiffeisen si ING, dar nici la 2,1% cat ofera BCR, bancherii sustinand ca astfel incurajeaza economisirea pe termen lung. Stimulul este discutabil atat timp cat BCR plateste 3% la un depozit in lei pe un an, iar Raiffeisen da 3,05%. La ING dobanda pentru un an ajunge la 3,5%.

Scaderea dobanzilor la economiile in lei este pretul suportat de deponenti pentru ieftinirea creditului in moneda nationala cu 3,3 puncte procentuale pe media pietei la nivelul anului trecut. Dobanzile la depozite au scazut, dar impozitul pe castig si comisioanele bancilor au ramas pe loc, respectiv au crescut in unele cazuri.  

Piata muncii se modifica

Raspunsul la aceasta intrebare nu este interesant doar pentru noi, ci si pentru diversele institutii, fie ele nationale, europene sau mondiale, relateaza Capital.ro.

Una dintre problemele stringente ale Europei este cresterea ratei de ocupare a fortei de munca, conform strategiei elaborata de expertii de la Bruxelles – Europa 2020. Potrivit datelor Eurostat, in prezent, Romania inregistreaza un grad de ocupare de 63,8%, aflat oarecum aproape de media europeana (68,5%). Comparativ cu tarile din Europa Centrala si de Est, stam mai bine decat Ungaria (62,1%) si decat Bulgaria (63%), insa suntem depasiti de Polonia (64,7%) si de Cehia (71,5%). Fruntase in acest top european sunt tarile nordice – Islanda (81,8%), Norvegia (79,9%), Suedia (79,4%) – cu mentiunea ca doar Suedia face parte din UE.

Dezvoltatorii imobiliari pluseaza pe investitiile in blocuri noi: peste 4.500 de apartamente sunt gata in 2014

Dezvoltatorii imobiliari mizeaza pe constructia de blocuri noi sperand sa traga cartea castigatoare pe o piata in care tranzactiile s-au dezmortit pe masura ce oferta a devenit din ce in ce mai adaptata unei cereri sensibile la pret. In ultimul an proiectele rezidentiale noi de mari dimensiuni au reaparut in Bucuresti, iar dezvoltatorii marilor complexuri rezidentiale demarate in boom au apasat acceleratia si au in plan anul acesta constructia unui numar si mai mare de locuinte, bazandu-se pe vanzarile mai bune realizate in 2013, informeaza Wall-Street.ro.

Doar in cele mai importante proiecte rezidentiale care au programate livrari de locuinte anul acesta in Bucuresti ar urma sa fie finalizate in total circa 4.500 de unitati locative, potrivit calculelor Wall-Street.ro, care au avut la baza informatiile primite de la dezvoltatori si consultanti imobiliari. La aceste cifre se adauga insa si alte proiecte de dimensiuni mai reduse. In ultimii ani, incet, incet, dezvoltatorii imobiliari s-au intors in piata, initial cu proiecte de mici dimensiuni si apoi cu planuri din ce in ce mai indraznete.

De altfel, si vanzarile de locuinte noi au inceput sa se dezmorteasca.Spre exemplu, Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker, cea mai mare agentie imobiliara de pe plan local, declara recent intr-un interviu acordat Wall-Street.ro ca 2013 este cel mai bun an pentru piata apartamentelor de la declansarea crizei.

Ce vand romanii in statul vecin

In ultimii trei ani, Romania a inregistrat un excedent comercial cu Ucraina. Anul trecut, exporturile au fost aproape duble fata de importuri, cele mai cautate produse romanesti in tara vecina fiind combustibilii si uleiurile minerale, informeaza Economica.net.

Ucraina este un partener comercial important pentru Romania, mai ales ca in ultimii trei ani Instituitul National de Statistica a raportat excedent  in relatia cu acest stat. Mai precis, din datele INS remise ECONOMICA.NET, anul trecut, marfurile romanesti comercializate in statul vecin au generat 867,7 milioane de euro, in crestere fata de anii anteriori.  

Anul trecut, produsele cu cea mai mare pondere in exportul catre Ucraina au fost combustibilii si uleiurile minerale, vanzarile insumand 410,6 milioane de euro, fata de 17,6 milioane de euro cat a fost valoarea importurilor de astfel de produse din Ucraina. De asemenea, am vandut in statul vecin vehicule terestre in valoare de 64,6 milioane de euro, comparativ cu 328.700 de euro cat am importat de la ei. Nu in ultimul rand, exportam produse farmaceutice de 54,7 milioane de euro, lemn si carbune de 53,5 milioane de euro si cazane, turbine, motoare de 37,7 milioane de euro.

 Minciuna in CV devine regula in Romania: noua din zece candidati vor sa pacaleasca angajatorul

„Scopul scuza mijloacele" nu mai poate fi un principiu dupa care sa se ghideze cei care vor sa isi gaseasca un nou loc de munca, iar gasirea unei sclipiri care sa sara in ochi recruiterilor dintr-o mare de cv-uri este o misiune din ce in ce mai dificila. Cosmetizarea CV-urilor, o practica menita sa ii faca pe unii candidati mai „angajabili" decat pe altii, penduleaza intre minciuna si bune intentii, iar linia dintre cele doua elemente devine din ce in ce mai fina, arata Business Magazin.

Celebrul caz al lui Scott Thompson, executivul care in 2012 ocupa functia de CEO al gigantului Yahoo, ilustreaza probabil cel mai mare pret al unei minciuni redactate in CV: pierderea, dupa doar cateva luni, a celei mai inalte pozitii dintr-o companie cu peste 12.000 de angajati. Aparent banala, greseala lui Thompson a fost aceea ca a trecut, in CV-ul publicat pe site-ul companiei, faptul ca a absolvit facultatea de contabilitate si calculatoare, cand, in realitate, el era doar absolvent de contabilitate.

In Romania inca nu s-a intalnit (sau nu a fost facut public) un caz de o asemenea amploare, insa statisticile existente arata ca 9 din 10 candidati mint in CV-uri, in general discrepantele fiind minore. Mai bine de jumatate din cele cateva sute de CV-uri verificate de firma de servicii de tip background screening Mindit au probleme in ceea ce priveste perioada de angajare, pentru ca romanii tind sa „lege" joburile intre ele, de frica sa rateze chemarea la interviu pentru ca au stat „pe tusa„ in anumite perioade ale carierei.

Cum sa folosesti gesturile ca sa te angajezi si cum sa-ti “citesti” seful si colegii de birou doar uitandu-te la ei. Tehnici ale limbajului nonverbal, predate de romanca scolita de un agent FBI

Peste 90% din ceea ce transmitem celor cu care interactionam provine din limbajul nonverbal, asa ca ar fi bine sa acordam o mare atentie si felului in care ne imbracam, mergem, gesticulam sau ne ridicam sprancenele intr-o conversatie, pe langa ceea ce exprimam prin cuvinte, noteaza Incont.ro.

Fiecare dintre noi s-a intrebat, in diferite situatii, ce sa faca cu mainile, cum sa tina picioarele, cat de mult sa vorbeasca sau sa gesticuleze. Comportamente care, pe langa mimica, sunt cu adevarat importante si dupa analiza carora un om avizat ne poate intocmi portretul-robot, chiar fara sa ne auda vorbind.  

Pe masura ce intelingenta nonverbala devine o stiinta tot mai des luata in calcul de catre oamenii de afaceri, angajatori sau sefi de departamente, este important de stiut care sunt cele mai simple comportamente care ne asigura succesul la munca sau, din contra, care ne tradeaza si ne submineaza autoritatea.

Mihaela Stroe, trainer si coach specializat in limbaj nonverbal a urmat, in urma cu cativa ani, un doctorat in psihologie sociala, dupa care s-a specializat in comunicare nonverbala direct de la un agent FBI. In timpul documentarii pentru studiile doctorale, l-a cunoscut pe Joe Navarro, care a lucrat 25 de ani in cadrul FBI ca agent special si supervizor in combaterea terorismului si spionaj.  

Micul romanesc a fost scos de UE in afara legii. Comisia pentru Siguranta Alimentara a respins lista cu aditivi in care bicarbonatul era permis

Comisia pentru Siguranta Alimentara a Uniunii Europene a avizat negativ joi, la Bruxelles, lista cu aditivii alimentari permisi pentru consum, pe care se regaseste si bicarbonatul folosit in prepararea de mititei, scrie Adevarul.ro.

Pentru preparatorii si consumatorii de mititei, ziua de 20 februarie 2014 va ramane in calendar ca joia neagra a micului romanesc. Autoritatile europene au respins o lista cu aditivi alimentari permisi in compozitia diverselor alimente traditionale, pe care se afla si bicarbonatul de sodiu folosit in Romania la prepararea mititeilor. Lista respectiva fiind respinsa, se considera automat ca folosirea bicarbonatului de sodiu este ilegala, astfel ca micul nostru traditional nu va mai putea fi preparat dupa reteta cunoscuta, decat cu riscuri mari pentru producatori.

Ce s-a intamplat ieri, dar mai ales pana ieri, in relatia noastra cu autoritatile europene aflam de la Stefan Padure, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii. „Anul trecut, Romania si mai multe tari europene au solicitat, la Bruxelles, acceptarea pe lista cu aditivi permisi a unor ingrediente importante pentru produse care in respectivele tari sunt traditionale (desigur, Romania a cerut permisiunea necesara pentru bicarbonatul de sodiu din mititei). Dar exista si unele tari, cum ar fi Germania, Spania, Olanda, Danemarca, Italia sau Austria, care nu au reusit sa-si inscrie in lista respectiva ingredientele propuse. Era de asteptat ca aceste tari sa voteze negativ adoptarea listei, pentru ca din punctul lor de vedere este incompleta.”

O parte din service-uri nu mai vor sa repare masinile soferilor care au RCA la Astra. ASF: "Cele mai multe plangeri primite au fost pentru Astra si Euroins"

Soferii care au polite de asigurare la Astra ar urma sa scoata bani din buzunare dupa ce o parte dintre service-uri au decis sa nu mai repare masinile asigurate la aceasta companie. ASF, cea care a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, afirma, insa, ca service-urile nu pot fi contranse in niciun fel sa repare masinile si ca in piata exista o multitudine de service-uri care accepta polite Astra.

Cele 280 de service-uri afiliate la Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) au decis sa nu mai repare masinile soferilor asigurati la Astra pe motiv ca isi recupereaza foarte greu banii.

"Singura optiune a soferilor este sa isi plateasca singuri reparatia. Nu mai efectuam reparatii in baza politelor emise de catre Astra pentru ca ne este teama ca nu ne mai recuperam banii", a declarat pentru Gandul directorul general al ASSAI, Cristian Muntean.

In aceasta situatie, soferii care au masinile lovite vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar sau sa foloseasca CASCO.

Porsche recheama de pe piata cel mai noi modele 911 GT3, dupa ce doua au luat foc

Porsche recheama de pe piata toate automobilele sport 911 GT3 din ultimul model lansat, si recomanda proprietarilor sa nu foloseasca vehiculele, dupa ce doua dintre acestea au luat foc din cauza unor defectiuni la motoare, transmite Bloomberg.

Rechemarea afecteaza toate cele 785 de vehicule Porsche 911 GT3, a anuntat compania germana. Pretul versiunii GT3 a automobilelor 911 porneste de la 137.303 euro.

"Nu au avut loc accidente sau raniri. Analizele interne ale motivelor care au dus la defectarea motoarelor nu sunt finalizate. Cele doua incendii au avut loc in Europa", se arata intr-un comunicat al prupului Volkswagen, proprietarul Porsche.