Pe Bursa, cea mai mare companie romaneasca are o capitalizare la jumatate pentru ca actiunile sunt ilichide

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a raportat ieri un profit record pe 2013 de 1,09 miliarde de euro, care multiplicat cu media multiplilor de profit ai companiilor din sector, de circa 10, ar conduce la o valoare a Petrom de peste 10 miliarde de euro, potrivit Ziarului Financiar.

Totusi, valoarea companiei din prezent de pe bursa de la Bucuresti este de aproape doua ori mai mica, respectiv 5,8 miliarde de euro.  Analistii spun ca principalul motiv pentru care Petrom se tranzactioneaza la un multiplu mai mic de profit este faptul ca free-float-ul (actiunile libere la tranzactionare) Petrom este prea mic, astfel ca fondurile cu multi bani ocolesc compania.

„Actiunile Petrom se tranzactioneaza la multipli de profit mai mici decat alte companii din sector in principal din cauza faptului ca este ilichida si nu este cotata pe o bursa internationala prin intermediul GDR-urilor, motiv pentru care nu intra in atentia marilor fonduri de investitii. Noi am evaluat compania la 6,35 miliarde de euro corespunzator unui pret tinta de 0,5027 lei/actiune“, spune Tamas Pletser, analist la Erste Group.

Un nou oras din Romania va avea centura ocolitoare. Soferii asteapta acest drum de 25 de ani

Centura Targu Jiu va fi construita de catre compania Collini Lavori SpA (Italia), care a primit un contract in valoare de 35 de milioane euro de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Termen de finalizare a proiectului este de doi ani, scrie Business Magazin.

Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atat prin estul orasului, cat si prin vestul acestuia, relateaza tirgujiu-gorj.ro. Varianta Est va asigura legaturile pe partea de est intre Filiasi, Ramnicu Valcea si Petrosani si are o lungime de 14,9 km.

Ion Tiriac va construi un patinoar olimpic in Bucuresti

Omul de afaceri Ion Tiriac, care inainte de a juca tenis a practicat hocheiul, a declarat ca se implica in construirea un patinoar in Bucuresti, relateaza Gandul.info. Fostul tenismen Ion Tiriac sustine ca va investi 3 milioane de euro pentru construirea unui patinoar in Bucuresti.

Anuntul vine la doar doua saptamani dupa ce afaceristul a declarat ca va dona 100 de milioane de dolari pentru infiintarea unei fundatii a sportului romanesc, cu conditia ca respectiva fundatie sa fie scutita de taxe. In plus, in urma cu trei saptamani, dupa tragedia din Apuseni in care au murit studenta Aura Ion si pilotul Adrian Iovan, Tiriac a donat statului roman un avion medical de 2 milioane de dolari, complet echipat, pentru interventii de urgenta.

Statul isi plange pompele pierdute in favoarea "imobiliarilor". Aversa Bucuresti, disputata azi in instanta

Raportul administratorului special al uzinei bucurestene Aversa arata ca, dupa privatizare, fabrica nu mai are productie, nu mai are comenzi, utilajele sunt furate sau se deterioreaza, iar noii patroni nu stiu cum sa faca mai repede sa o demoleze pentru a lasa loc dezvoltarilor imobiliare. Pe de alta parte, actualii patroni ai Aversa acuza statul de presiuni, controale nejustificate si procese fara temei, informeaza Economica.net.

Productia fabricii de pompe Aversa Bucuresti, unica de acest tip din tara, a ajuns la zero , dupa privatizare,  doar jumatate din mijloacele fixe din inventar mai exista, hala este darapanata, conditiile de munca sunt precare, iar salariatii au lefuri restante. Totul ar fi rezultatul unui plan de falimentare fortata a fabircii, care ar urma sa fie demulata, iar terenul pregatit pentru dezvoltari imobiliare. Acestea sunt concluziile administratorului special Aversa,  numit de stat, prin AAAS, fostul proprietar al fabricii si, in acelasi timp, principalul sau creditor.

Economia in 2014: Sa lasam cifrele de crestere a PIB si sa vorbim despre avansul real al salariilor

Wall-Street.ro a discutat cu economistii romani la cateva zile dupa publicarea datelor surprinzatoare de la Statistica. De aceasta data, la cateva zile dupa publicarea datelor PIB pe 2013, a discutat cu Dan Armeanu, profesor universitar la ASE, Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank, Melania Hancila, consultant fiscal in cadrul Deloitte, Dan Schwartz, managing partner RSM Scot, si Mihai Patrulescu, senior economist in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Inca de la inceputul discutiei, a incercat sa defineasca 2014 printr-un singur cuvant, trecand peste cifre si prognoze, care de cele mai multe ori sunt date peste cap de statistica sau de unele surprize venite pe linie politica.

Economistii pusi la masa au definit anul 2014 drept unul periculos, tinand cont de faptul ca este un an electoral, dar in acealsi timp va fi mai echilibrat din punct de vedere macroeconomic, pentru ca va avea loc o rebalansare si va exista un mix al motoarelor de crestere.

Suma necesara in 2008 pentru a cumpara o garsoniera ajunge acum pentru o locuinta cu 3 sau 4 camere

Bugetul alocat pentru achizitia unei garsoniere in urma cu sase ani este suficient in prezent pentru a cumpara un apartament nou cu trei sau patru camere sau chiar a unei case la curte, in urma scaderii preturilor de la declansarea crizei financiare, potrivit Imobiliare.ro, scrie Adevarul.ro.

„Inainte de perioada de recesiune economica, 60.000 de euro era o suma modesta pentru cumpararea unei locuinte intr-unul din centrele regionale ale tarii. In martie 2008, moment de varf pentru piata rezidentiala autohtona, aceasta permitea doar achizitia unei garsoniere in marile orase - si nici macar atat in Capitala. In ultimii sase ani insa, lucrurile s-au schimbat radical. La ora actuala un asemenea buget este suficient chiar pentru cumpararea unui apartament nou cu trei sau patru camere sau a unei case la curte“, se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.

Ce subiecte au discutat romanii pe online in februarie?

Jocurile Olimpice de iarna de la Soci este cel mai discutat subiect din online-ul romanesc in luna februarie, conform unei analize de monitorizare realizata de MediaIQ, serviciu de media intelligence din Romania, preluata de Forbes Romania. In perioada 1-17 februarie, subiectul a inregistrat 8.320 de aparitii in mass-media online.

Jocurile Olimpice de iarna de la Soci reprezinta una dintre cele mai mediatizate olimpiade din istorie si unul dintre cele mai vizibile subiecte in online-ul autohton, in perioada 1-17 februarie 2014.

Ziua in care s-a discutat cel mai mult despre acest subiect in mass-media locale a fost 7 februarie, ziua deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice organizate de Rusia. In aceasta zi, s-au scris 1.369 de articole online referitoare la Olimpiada de la Soci.

Facebook devine si mai puternica, dupa o tranzactie fabuloasa. Cumpara aplicatia WhatsApp, folosita de 1 miliard de utilizatori

Facebook a anuntat miercuri ca va cumpara cu 16 miliarde de dolari aplicatia de mesagerie instant WhatsApp, aceasta fiind achizitia cea mai importanta. Reteaua de socializare va plati patru miliarde de dolari in numerar si 12 miliarde in actiuni. Pe langa cele 16 miliarde dolari, fondatorii si angajatii WhatsApp vor primi actiuni in valoare de trei miliarde dolari, informeaza Bloomberg, preluata de Incont.ro.

"WhatsApp este pe punctul de a conecta un miliard de persoane. Serviciile care ating un astfel de nivel au o valoare neverosimila"
, a afirmat Mark Zukerberg, CEO si co-fondator Facebook.

"WhatsApp a construit un serviciu de mesagerie mobila in timp real care detine o pozitie de lider si care creste foarte rapid"
, subliniaza Facebook intr-un comunicat. Grupul dezvaluie ca WhatsApp are peste 450 de milioane de utilizatori lunar, dintre care 705 sunt activi zilnic, si ca peste un milion de persoane isi deschid cont in fiecare zi.

Rezerva Federala a SUA impune bancilor straine reguli mai stricte privind capitalul si lichiditatile

Rezerva Federala (Fed) a SUA a aprobat noi standarde potrivit carora bancile straine cu active de peste 50 miliarde de dolari trebuie sa isi consolideze operatiunile intr-o singura subsidiara si sa respecte aceleasi reguli privind nivelul minim al capitalului si lichiditati ca si bancile americane.

Propunerea initiala, prezentata in 2012, se referea la bancile cu active de peste 10 miliarde de dolari. Cresterea pragului de la care se aplica aceste standarde de la 10 miliarde de dolari la 50 de miliarde de dolari face ca numarul bancilor mari afectate de decizia Fed sa scada de la 25 la aproximativ 17, transmite Bloomberg.

Bancile afectate de standardele Fed, care le-ar putea obliga sa isi majoreze capitalul, sustin ca acestea vor conduce la cresterea costurilor imprumuturilor si la scaderea profitabilitatii. Banci straine precum Deutsche Bank si Barclays, cu operatiuni mari in New York, au incercat in ultimii patru ani sa determine autoritatile americane sa renunte la aceste reglementari.