Adamescu spune ca ASF nu i-a cerut sa vina cu bani. Istoria Astra Asigurari

Intr-o conferinta de presa fulger, de 20 de minute, Dan-Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, alaturi de Corneliu Moldoveanu, vicepresedintele responsabil de piata asigu¬rarilor din cadrul ASF, au anuntat ieri deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra Asigurari.

Drept reactie la decizia fara precedent, omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra, a iesit public intr-o conferinta de presa ieri la ora 16.00 prin care a numit decizia autoritatii de supraveghere „o lovitura mafiota“ declarand ca daca ASF ar fi constatat probleme, institutia ar fi trebuit sa ii ceara o majorare de capital, lucru care nu s-a intamplat.

In urma unui control derulat la societate, ASF a constatat diminuarea coeficientului de lichiditate sub limita legala prevazuta si scaderea marjei de solvabilitate sub valoarea marjei minime de solvabilitate. Marja de solvabilitate a Astra ar fi subunitara, potrivit unor surse din cadrul ASF, scrie Ziarul Financiar.

Ponturile unui investitor la bursa: pretul actiunii ar trebui sa fie ultimul lucru la care sa te uiti

De profesie editor de imagine, Stefan Draghici investeste la bursa de aproape trei ani, dar inainte de a-si plasa primii bani in actiuni s-a documentat temeinic. Nu crede ca Bursa este un joc de noroc si isi calculeaza fiecare miscare cu maxima minutiozitate.

Stefan Draghici, editor de imagine de profesie, a descoperit Bursa dintr-o simpla curiozitate. Se intampla in urma cu aproximativ trei ani cand a pus mana pe cateva carti din acest domeniu. “M-a atras inca de la inceput, si am inceput sa ma documentez si sa studiez din ce in ce mai mult. In 2012 am facut si cursul de consultant de investitii si mi-am luat atestatul de la CNVM cu nota 9,46, curs in care am invatat metode de evaluare a companiilor listate", a povestit Draghici pentru Economica.net cum a inceput aventura sa pe piata bursiera.

Au urmat liste peste liste pana cand, intr-un final, a ales simbolurile pe care sa investeasca cei 5.000 de lei cu care a inceput."Am studiat si am filtrat absolut toate companiile romanesti listate, iar din cele peste 1300 am ramas cu aproximativ 150 de companii care indeplineau criteriile destul de riguroase stabilite de mine."

Noile criterii de functionare a microintreprinderilor. Cum trebuie interpretate?

Regimul microintreprinderilor a suferit schimbari in acest an. In lipsa normelor de aplicare, multe au cazut in capcana interpretarii criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca, arata Capital.ro.

Desi modificarile aduse regimului microintreprinderilor incepand cu februarie 2013 au avut ca scop declarat diminuarea sarcinii fiscale pentru unele companii si, implicit, reducerea evaziunii fiscale, acestea au afectat in mod negativ companiile mici, nevoite sa plateasca un impozit de 3% aplicat veniturilor inregistrate, fata de 0 lei, in conditiile in care acestea inregistrau pierdere.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, ca alternativa mai mult sau mai putin fericita la impozitul pe profit, a avut parte de mai multe modificari pe parcursul anului 2013, culminand, conform traditiei romanesti, cu cele aparute pe final de an, aplicabile din ianuarie 2014.

Apicultura, o afacere profitabila. Cati bani iti pot aduce albinele

O ocupatie cu traditie pe plan local apicultura a inceput sa se dezvolte in ultimii ani, numarul celor care pornesc o afacere in aceasta zona fiind in crestere. Este o afacere care nu necesita o investitie substantiala, iar banii pot fi recuperati in aproximativ doi ani, a explicat pentru Wall-Street.ro Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR).

In prezent numarul apicultorilor din Romania ajunge la 30.000-35.000, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine. In plus, pe plan local exista 1,3 milioane familii de albine. Efectivul de albine din Romania plaseaza tara noastra pe locul 7 la nivel de Uniune Europeana dupa tari precum Spania, Grecia, Franta, Italia sau Polonia.

Pentru a incepe o astfel de afacere sunt necesare initial 5-10 familii de albine, ceea ce presupune o investitie de pana la 1.500 de euro, sustine Ioan Fetea. Suma poate fi amortizata in decurs de pana la doi ani. Pe langa achizitionarea familiilor de albine (costul unei familii ajunge la 400-500 de lei) mai sunt necesare investitii precum faguri, ramele din stupi, respectiv tratamente anuale pentru diverse boli. Astfel, in cazul a zece familii de albine costurile anuale nu depasesc 200-300 de lei.

Piata produselor bio, in continua expansiune in Europa. Cum ar putea patrunde Romania intr-un domeniu de 7,5 MLD. euro/an

Piata produselor bio este in continua expansiune in Europa de Vest. In Germania, de exemplu, cererea pentru alimente ecologice a ajuns sa depaseasca oferta, asa ca tot mai multi retaileri se bazeaza pe importuri, informeaza Stirileprotv.ro. Este o veste cat de poate de buna pentru producatorii romani, care au sansa sa se afirme pe o piata evaluata la 7,5 miliarde de euro pe an.

La Targul de produse bio de la Nurnberg a fost aglomeratie mare, o dovada in plus ca germanii sunt printre cei mai mari amatori de alimente organice. Tinerii sub 30 de ani, atenti la problemele mediului inconjurator si atasati de valorile ecologiste, sunt cei mai entuziasti cumparatori. Chiar daca nu au la fel de multi bani ca parintii lor, prefera sa ii cheltuiasca pe produse "curate", desi sunt ceva mai scumpe.

Noul Samsung Galaxy va avea un ecran mai mare si mai performant decat S4. Pretul, mai mic decat al celorlalte din serie

Noul smartphone Galaxy al Samsung Electronics, care va fi lansat saptamana viitoare la Mobile World Congress din Barcelona, va avea un ecran mai mare, de 5,2 inci, si mai performant decat modelul S4, a declarat o sursa apropiata situatiei, citata de Bloomberg, noteaza Incont.ro.

Noul telefon, cu baterie si camera imbunatatita, va fi lansat aproximativ in acelasi timp cu o noua versiune a smartwatch-ului Galaxy Gear. Pretul noului smartphone ar putea fi mai mic decat al modelelor precedente din seria S, a spus o alta sursa. Vanzarile Galaxy S4, lansat anul trecut, sunt sub asteptarile analistilor.

Samsung a adaugat noi functii ultimei versiuni a celui mai popular produs al sau, care s-ar putea numi S5, in incercarea de a compensa scaderea cererii pentru smatphone-urile premium, concurenta modelelor Apple si a producatorilor chinezi, care vand astfel de produse si cu 100 de dolari.

Dramoleta Flappy Bird: ce alegi intre povara succesului si castigul a 50.000 de dolari pe zi

Cea mai recenta senzatie din lumea jocurilor pe telefon, Flappy Bird, si-a gasit sfarsitul in urma cu cateva zile. Motivul a fost unul neasteptat: autorul, Dong Nguyen, nu a mai putut face fata celebritatii aduse de joc si a decis retragerea acestuia de pe toate platformele de aplicatii mobile, relateaza Business Magazin.

Flappy Bird s-a lansat in mai 2013, fara a atrage insa atentia prea multor utilizatori. Jocul a primit in general note mici de la critici si a trecut neobservat o buna perioada de timp. In ianuarie 2014 insa, jocul a devenit brusc cel mai descarcat de pe platforma AppStore si a ajuns sa produca sume de pana la 50.000 de dolari pe zi.

De ce este Flappy Bird atat de popular? Jocul s-a numit initial Flap Flap, dar autorul a trebuit sa ii schimbe numele pentru ca existau deja produse cu un nume similar. Ideea e foarte simpla: jucatorul trebuie sa atinga ecranul telefonului pentru a face o pasare sa zboare, scopul fiind de a trece printr-o serie de obstacole. Cu cat se depasesc mai multe obstacole, scorul creste. Grafica jocului este extrem de simpla si similara jocurilor pentru calculatoare din anii ‘80.

Un an de la vanzarea celor sase combinate Mechel pentru 200 de lei. Ce s-a realizat intre timp si cati romani mai lucreaza in uzinele preluate de doi rusi

Astazi se implineste un an de cand firma Invest Nikarom, controlata de doi cetateni rusi, a preluat de la gigantul Mechel cele sase combinate din Romania la pretul modic de 230 de lei (52 de euro).

Prin aceasta tranzactie, firma a preluat controlul asupra combinatelor de la Targoviste, Campia Turzii, Otelul Rosu, Ductil Steel Buzau si Laminorul Braila, alaturi de care a mai intrat in tranzactie Mechel Reparatii Targoviste. Invest Nikarom este controlata de catre Victor Chumakov (58 de ani) si Svetlana Chumakova (55 de ani). Firma, cu sediul social in Bucuresti, a fost inregistrata la Registrul Comertului in anul 1993 si are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al altor masini si echipamente, conform Adevarul.ro.

Ce se vede la un an de la preluare? Dupa achizitie, combinatele au intrat, rand pe rand in insolventa. Ulterior, angajatii au reclamat ca n-au mai primit salariile si au iesit, tot rand pe rand, in strada. Atat la Targoviste, cat si la Otelul Rosu, dar si la Campia Turzii. Angajatii au blocat drumurile de mai multe ori pentru ca nu si-au primit salariile. De asemenea, au avut loc mai multe runde de disponibilizari.

Ryanair intrerupe o cursa aeriana din Romania

Compania aviatica Ryanair, singurul transportator ultra low-cost din Europa, va intrerupe cursele dintre Targu Mures si Bruxelles in sezonul de vara, care incepe in ultima duminica din martie, scrie Gandul.info.

Presedintele Consiliului de Administratie al Aeroportului "Transilvania" din Targu Mures, Vladimir Vasilescu, a declarat, marti, presei, ca reprezentantii companiei Ryanair au anuntat ca vor intrerupe cursele dintre Targu Mures si Bruxelles in sezonul de vara, fara a-si motiva decizia.

"Cei de la Ryanair ne-au anuntat recent ca intrerup activitatea la Targu Mures. N-au precizat pe ce perioada. In mod sigur, pe sezonul de vara - care incepe in ultima duminica din martie - nu vor opera. Initial aveau patru curse pe saptamana de la aeroportul nostru, pe relatiile Pisa si Bruxelles, pe sezonul de iarna au mai mentinut doar Bruxelles. Nu ne-au indicat un motiv", a spus Vasilescu.

Studiu EY: Sansele antreprenorilor romani aflati la inceput de drum

Pornind de la constatarea ca in Romania numai 1 din 100 de tineri decid sa inceapa o afacere pe cont propriu, fapt confirmat si de antreprenorii romani care au participat la studiul Ernst&Young (EY) Antreprenorii vorbesc 2013 potrivit carora 90% considera ca accesul la finantare al antreprenorilor tineri (de sub 40 de ani) este dificil sau foarte dificil, EY analizeaza sansele demararii unei afaceri la varste fragede, potrivit Forbes Romania.

”Problemele sunt arhi-cunoscute, iar banii sunt putini. In general, adunand programele oferite de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, din cadrul Ministerului Economiei, se ajunge la un ajutor de stat nerambursabil agregat pentru sprijinirea generarii si dezvoltarii IMM-urilor de 73 mil. EUR pentru 2014 (conform datelor oficiale primite de la institutie pentru studiul EY - Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc 2013). Iar daca din aceasta suma scadem programul Schema de minimis, care anul trecut nu s-a implementat, ajungem la un ajutor nerambursabil al statului roman (si al statului Elvetian prin Programul Elvetiano-Roman pentru IMM-uri) de aproximativ 17,3 mil EUR pentru anul 2014”, explica Mihaela Matei, Coordonator proiect Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc, EY Romania.

Moody’s: Votul elvetienilor pentru limitarea imigratiei este negativ pentru Elvetia si banci

Votul elvetienilor in favoarea limitarii imigratiei este un factor negativ pentru ratingul "AAA" al Elvetiei si pentru ratingurile bancilor, pentru ca o astfel de masura ar afecta potentialul de dezvoltare al tarii, bunastarea si soliditatea economica, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's, scrie Reuters.

In ultimele decenii, Elvetia a beneficiat de pe urma fluxului puternic de muncitori de inalta calificare, se arata intr-un comunicat al Moody’s, care considera ca acest fapt a contribuit la atenuarea efectelor negative ale imbatranirii populatiei si deficitului de mana de lucru specializata.

Moody’s considera totodata ca rezultatul referendumului din 9 februarie are un efect negativ si asupra calitatii activelor bancilor elvetiene si, posibil, asupra capitalizarii acestora.