In fiecare an 300.000 de romani lasa soarta sa decida cine le va plati pensia peste 30 de ani

Un numar de 300.000 de romani adera in fiecare an la pilonul II de pensii private, insa majoritatea sunt distribuiti aleatoriu la un fond de pensii. Unii din comoditate, altii din lipsa de educatie financiara nu aleg in cunostinta de cauza fondul care le va plati pensia peste 30 de ani. Cum pilonul II este obligatoriu, un tanar angajat, un somer sau muncitor care „a trecut pe carte de munca“, cu varsta de pana la 35 de ani, sunt automat inscrisi in sistem. Acestia au la dispozitie patru luni in care sa aleaga unul dintre cele noua fonduri de pensii obligatorii de pe piata, in care sa le fie virata contributia obligatorie de 4% din salariu. Din luna mai, contributia creste la 4,5%, scrie Ziarul Financiar.

Cat ne costa coruptia? O explicatie pentru taxele mari si putina aritmetica alaturi de domnul Ionescu

Potrivit Transparency International Romania, in 2013 sanatatea, justitia, politia si educatia erau cele mai mari consumatoare de mita din partea populatiei. Astfel, 1 din 7 romani confirma ca in ultimele 12 luni a platit mita in sistemul medical si 1 din 50 de romani a platit mita in sistemul de invatamant, in conditiile in care tinerii scolarizati reprezinta 20% populatia tarii. Acelasi studiu arata ca cel putin unuia din patru romani i s-a cerut mita in ultimul an, noteaza Hotnews.

Se schimba legea insolventei. Cine castiga si cine pierde?

Romania va deveni anul acesta prima tara europeana care are un Cod al Insolventei. Sunt sanse mari ca actul normativ sa intre in vigoare de la 1 mai sau chiar mai devreme. Este a doua tentativa de reglementare, dupa ce Curtea Constitutionala a respins prima forma a codului invocand in principal adoptarea sa prin Ordonanta de Urgenta. Noul cod este cu atat mai important cu cat Romania este tara cu cea mai mare pondere a insolventelor in totalul firmelor, cu procente de zeci de ori mai mari chiar si comparativ cu Polonia sau Ungaria. Ultima forma a actului normativ modifica majoritatea articolelor care, dupa adoptarea prin ordonanta de urgenta a primei formule de Cod, au starnit nemultumirea majoritatii celor implicati in procedurile insolventei, noteaza www.economica.net.

Romanul care a fost sofer de limuzina in New York si a ajuns milionar in Silicon Valley

Cristian Gheorghe a imigrat in SUA inainte de Revolutie, cand avea 23 de ani, fara sa cunoasca limba engleza si fara sa aiba prea multe perspective pe taramul fagaduintei. A lucrat mai intai ca sofer de limuzina, iar cativa ani mai tarziu a fondat compania Tidemark, devenind milionar in dolari. Gheorghe a crescut in Romania intr-o familie cu venituri medii: tatal lui era lucrator la strung, iar mama, contabil. Si-a obtinut diploma de licenta in inginerie, fiind primul membru al familiei care a absolvit facultatea. Era pasionat si de calculatoare si electronice si cumpara si vindea albume Pink Floyd pe piata neagra. In perioada de la sfarsitul anilor ’80, in care Guvernul se indrepta spre un colaps haotic, a decis ca era timpul sa plece si sa isi incerce norocul in Statele Unite ale Americii. Ajuns acolo, a reusit sa se angajeze in cadrul unei firme de constructii din New York, scrie Business Magazin.

CNADNR se angajeaza sa termine in medie 250 km de autostrada pe an pana in 2020

„Inaugurarea unui tronson de autostrazi echivaleaza cu o victorie pe un front de razboi“, a spus ieri Dan Sova, ministrul transporturilor, in cadrul summitului „Infrastructura nationala si locala - solutii pentru prezent si viitor“, unde a prezentat planurile privind constructia de autostrazi in urmatorii ani. El a adaugat ca dupa ce anul trecut Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a scos la licitatie constructia a 247 de kilometri de autostrazi, printre care tronsoanele Lugoj-Deva (trei loturi), Sebes-Turda (patru loturi) sau Comarnic-Brasov, in 2014 institutia se pregateste sa lanseze licitatii pentru alti 375 de kilometri de autostrazi, printre care Sibiu-Fagaras, Nadlac-Arad (lot 2), Suplacu de Barcau-Bors sau Campia Turzii-Ogra-Targu-Mures. Tot anul acesta, Sova spera ca CNADNR sa desemneze investitorii privati care vor construi in concesiune autostrazile Craiova-Pitesti (in iulie) si centura de sud a Capitalei (in mai), noteaza Ziarul Financiar.

Telefoanele Nokia cu Android sunt disponibile in Romania

Nokia a lansat in Romania noua familie de smartphone-uri accesibile Nokia X ce ruleaza aplicatii Android. Nokia X este un smartphone cu o grosime de doar 10,4 mm echipat cu un ecran de 4 inch, rezistent la zgarieturi si carcase interschimbabile, disponibile in culorii vii. Dispozitivul ruleaza pe platforma software Nokia X si are la baza un procesor dual core Qualcomm Snapdragon la 1Ghz.Nokia XL are un ecran de 5 inch, camera de 5MP cu autofocus si blit si camera frontala de 2MP, fiind alegerea ideala pentru divertisment. Nokia XL ofera aceeasi performanta imbunatatita ca Nokia X+, intr-un format mai mare, scrie www.capital.ro.

Sibiul, in topul celor mai frumoase destinatii inca nedescoperite din Europa

Americanii au introdus orasul Sibiu intr-un top al celor mai frumoase destinatii putin cunoscute din Europa. In clasament gasim, printre altele, destinatii ca Insulele Azore, Varsovia si Malaga. "Atunci cand vine vorba despre cele mai bune destinatii europene, mai mare nu inseamna intotdeauna mai bun. In timp ce calatorii opteaza in mod normal pentru orasele mari, precum Londra sau Paris, unele dintre cele mai rasplatitoare si mai bine pastrate secrete se gasesc departe de cararea mult batuta", scriu jurnalistii americani, citati de www.gandul.info. Orasul transilvanean le-a atras atentia strainilor datorita arhitecturii sale deosebite. Turistii sunt sfatuiti de americani sa faca un popas in Piata Mare si sa viziteze Palatul Brukenthal. In concurenta cu Sibiul in topul celor de la Huffington Post al destinatiilor inca nedescoperite ale Europei se gasesc si orase din state precum Albania, Muntenegru, Elvetia si Slovacia.

FMI: Redresarea economica va incetini in tarile din Europa emergenta, din care face parte si Romania. Ucraina, cel mai mare risc pentru continent

Redresarea economica din Europa emergenta va incetini usor in 2014, iar o noua escaladare a situatiei din Ucraina poate avea efecte negative semnificative in regiune, avertizeaza FMI in raportul World Economic Outlook. "In pofida efectului pozitiv al revenirii economice din Europa dezvoltata, redresarea din tarile emergente va incetini usor", se arata in raportul citat de Mediafax. FMI include in categoria Europa emergenta sapte tari din UE, respectiv Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia si Croatia, precum si doua state din afara UE, si anume Turcia si Serbia. Alte tari din regiune, respectiv Slovacia, Slovenia si Estonia, membre ale zonei euro, si Republica Ceha sunt incluse in categoria statelor avansate. Fondul anticipeaza pentru Europa emergenta o crestere economica de 2,4% in acest an si de 2,0% in 2015, dupa un avans de 2,8% in 2013. In octombrie anul trecut, FMI prognoza o crestere de 2,75% in 2014.

Rusia cere companiilor sa se delisteze de la bursele din strainatate, pentru securitate economica

Companiile ruse ar trebui sa ia in considerare delistarea actiunilor de la bursele straine si tranzactionarea acestora la Moscova, pentru cresterea securitatii economice, pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, potrivit vicepremierului Igor Suvalov, scrie Bloomberg. Anexarea Crimeei de catre Rusia, luna trecuta, a determinat Statele Unite si Uniunea Europeana sa impuna sanctiuni unor oficiali rusi si unor banci din aceasta tara, in timp ce guvernul de la Moscova a fost nevoit sa anuleze emisiuni de obligatiuni denominate in ruble in cinci din ultimele sase saptamani. Companii precum Yandex, VimpelCom si Mail.ruGroup sunt listate doar in strainatate.

Referendumul pentru independenta Cataloniei, respins de deputatii spanioli

Deputatii spanioli au respins masiv, marti, proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei, pe care Guvernul regional vrea sa-l organizeze pe 9 noiembrie, cu o sustinere puternica din partea populatiei, scrie BBC News. Presedintele Cataloniei, Artur Mas, a declarat ca institutiile regionale vor cauta un alt "cadru legal" in scopul organizarii unui referendum pe 9 noiembrie. Cu o populatie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternica identitate culturala si lingvistica, se confrunta in ultimii ani cu o crestere a nationalismului, pe fondul crizei economice si tensiunilor politice.

Daune record de 9 mld. dolari despre ascunderea de informatii despre un medicament pentru tratarea diabetului

Un tribunal din SUA a cerut producatorului nipon de medicamente Takeda Pharmaceutical sa plateasca daune punitive de 6 miliarde dolari, iar companiei Eli Lilly sa achite 3 miliarde dolari, in urma acuzatiilor ca au ascuns informatii despre riscurile de cancer legate de un medicament antidiabetic. Penalitatile impuse in acest caz reprezinta un nou record, peste daunele de 5 miliarde de dolari cerute de un juriu din Alaska companiei Exxon Mobil in cazul Exxon Valdez de poluare cu petrol din 1989. Medicamentul pentru tratarea diabetului, Actos, a fost introdus in 1999 pe piata americana si a devenit in scurt timp unul dintre cele mai bine vandute produse ale companiei, generand venituri de 396,2 miliarde de yeni (3,85 miliarde de dolari la cursul actual) in anul de varf, incheiat in martie 2008, potrivit Reuters.