Sunt tigani sau asa cum au aflat nu de multa vreme ca trebuie sa li se spuna, sunt romi. Aici functioneaza doua lumi: una a adultilor - care sunt obisnuit cu un stil de viata si una a copiilor, care mai poate fi salvata. Din pacate, oamenii mari le reteaza si copiilor sansele la evolutie si le traseaza inca de pe acum stilul de viata pe care l-au avut ei. Traiesc intr-o saracie totala si sunt incadrati de sociologi la categoria "romi vizibili", oameni care ies in evidenta. Din pacate prin saracie, mizerie, analfabetism si izolare. Iar in acest stadiu sunt peste 600 de mii de romi in toata tara, arata un reportaj "Romania, te iubesc!"

Cum arata viitorul: fara scoala, fara serviciu, cu copil inainte de 18 ani

O comisie prezidentiala a atras atentia inca din 2009 asupra situatiei in care se gasesc romii. Nimeni nu stie in acest moment nici macar cati romi sunt in Romania. La recensamant 636 de mii de persoane s-au declarat romi. In realitate, numarul lor se apropie probabil de 3 milioane. Comisia prezidentiala atrage atentia asupra ineficentei programelor de incluziune sociala destinate romilor de pana acum. Doar unul din zece romi a lucrat permanent in ultimii 2 ani.

In acelasi document se atrage atentia asupra abandonului scolar. 80 la suta din tinerii cu varsta de 15-18 ani nu mai merg la scoala. Iar un sfert din populatia roma nu stie sa scrie si sa citeasca. Asta in timp ce 10 la suta din tinerele rome au primul copil intre 12 si 15 ani iar aproape jumatate, intre 16 si 18 ani. Asta face ca populatia roma sa fie considerabil mai tanara decat restul populatiei din Romania. Aceeasi comisie prezidentiala atrage atentia aspra riscurilor care rezulta din aceasta situatia si ridica semne de intrebare la care pana acum nu exista raspuns: Cati dintre ei vor trai de azi pe maine si cati dintre ei vor fi inclusi in cresterea economica a Romaniei si sustinerea sistemului de pensii?

Romii vor plati pensiile romanilor

Gelu Duminica este rom si doctor in sociologie. El atrage atentia asupra faptului ca, ignorandu-i pe romi, Romania isi ignora practic viitorul. „Populatia Romaniei va fi extrem de imbatranita in 2050. Varsta mediana va fi undeva la 52 de ani. Adica la 52 de ani esti cam la mijlocul populatiei iar populatia de etnie roma va reprezenta cea mai tanara populatie din interiorul populatiei romanesti per ansamblu.”

„Romania trebuie sa aleaga in momentul asta ce vrea sa faca cu romii” spune Gelu Duminica. „Daca ii considera un capital uman, care poate fi folosit in 2050 pentru bunastarea Romaniei, trebuie sa investeasca serios in educatie, incluziune pe piata muncii. Pentru ca, in caz contrar, economia va ceda. O persoana angajata in momentul de fata sustine cam 1,3 persoane dependente. In 2050 va fi 1 la 3. Adica un angajat care sa sustina 3 persoane dependente. Asta ar insemna ca 90 la suta din ce produce cineva sa se duca pe taxe si impozite. Romania sta pe un capital uman in momentul de fata nefolosit si pe care nu are de gand sa il foloseasca, asigurandu-si sinuciderea peste 30 de ani.