Sistemul de pensii din Romania are nevoie in fiecare an de 2 miliarde de lei ca sa reuseasca sa achite cele 5,2 milioane de pensii din contributiile a doar 4,3 milioane de salariati. Acum 10 salariati sustin 12 pensionari, iar cu totii au in comun bugetul national.

Ca sa nu mai depinda de nimeni, autoritatile vor ca tinerii care intra de anul viitor pe piata muncii, de exemplu, sa nu mai contribuie la comun.

"Un model care functioneaza in momentul de fata in Suedia si Polonia si care prevede un fond de pensii format din conturi individuale ale contributorului pentru oricare dintre cetateni care incheie pentru prima oara un contract de munca”, spune Rovana Plumb, ministrul Muncii.

Adica noii angajati nu vor mai contribui la bugetul de pensii, ci banii pentru asigurari sociale vor fi virati intr-un cont individual.

De exemplu, dintr-un salariu de 1.600 lei pe luna, circa 230 de lei s-ar duce in contul individual. Dupa un an se strang 2.750 de lei, iar la finalul stagiului minim de cotizare se vor aduna 21.500 euro.

Speranta de viata a unui roman este in prezent de 73 de ani la barbati si 75 de ani la femei. Cu alte cuvinte traim, in medie, maximum 10 ani dupa ce iesim la pensie.

Sistemul propus pentru tineri seamana izbitor cu cele de pensii administrate privat, iar reprezentantii acestora din urma nu cred intr-o astfel de masura.

Daca masura s-ar aplica de anul viitor, vom vorbi de primii pensionari pe noul sistem abia in 2050. Pana atunci sistemul public ar putea avea probleme mari peste doar 17 ani, cand generatia "decreteilor”, adica 1,7 milioane de persoane nascute in doar 4 ani, intre 1968 si 1972, vor iesi la pensie. Asta inseamna o crestere brusca de 32%, a numarului de pensionari, in timp ce platitorii de contributii la buget vor fi din ce in ce mai putini.