Guvernul crede ca a gasit piatra filozofala, un roman si-a facut o afacere care nu poate da vreodata faliment, iar doua noi poduri peste Dunare ar putea fi construite din bani europeni
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Guvernul crede ca a gasit piatra filozofala: sa impulsioneze consumul fara sa reduca taxele
Banii de la buget, adica banii nostri, vor fi folositi pentru ca bancile sa isi reduca portofoliul de credite neperformante printr-o schema de rate compensate cu scutire de la plata impozitului pe venit. Scutirea de impozit va fi aplicata din 2016 pana in 2018, relateaza Ziarul Financiar.
In loc sa isi asume economii la buget si reduceri corespunzatoare de taxe pentru relansarea consumului, gu¬vernul Ponta crede ca a gasit dupa un an de la instalare solutia prin care sa atinga mai multe tinte de stimulare a eco¬nomiei, fara a incarca insa deficitul bugetar pe 2014: statul ii va ajuta pe romanii cu venituri de pana la 1.600 de lei (nivelul aproximativ al salariului mediu pe economie) sa-si achite ratele la credite prin reducerea impozitului pe venit timp de doi ani.
Ramona Manescu: "Trebuie regandit managementul privat la toate companiile de stat"
Sectorul feroviar este vitregit, dar planurile de revitalizare sunt constranse de finantare. Privatizarea CFR Marfa nu se va mai face in graba, iar tot ce inseamna management privat la stat trebuie eficientizat, a declarat ministrul transporturilor, Ramona Manescu, intr-un interviu acordat publicatiei Capital.
Capital: Se fac cinci luni de cand ati preluat functia de ministru al transporturilor. Care a fost cea mai grea decizie pe care ati luat-o?
Ramona Manescu: Au fost multe decizii grele. Prima, cea mai grea a fost in cazul privatizarii CFR Marfa.
Capital: De ce?
RM: Pentru ca a intervenit imediat dupa ce am preluat mandatul, pentru ca trebuia sa decid daca se continua privatizarea sau nu. Pe de alta parte a fost o decizie foarte evidenta pentru ca nu am facut decat se aplic legea, astfel ca decizia a venit ca o consecinta imediata. Dar ca moment a fost unul dificil, daca va amintiti cata tensiune era, zarva din jurul evenimentului, a fost intr-adevar un moment incarcat de tensiune.
Capital: Daca ar fi sa schimbati ceva in aceasta perioada – ultimele 5 luni – ce v-ati dori? Si de ce?
RM: Nu cred ca as vrea sa schimb ceva. As fi tentata sa spun ca as vrea sa schimb ritmul reformelor sau al schimbarilor pe care le-am impus in minister, dar as fi nerealista. Sistemul are ritmul lui, eu am intrat in forta si am pus oarecare presiune vrand sa grabesc unele reforme. Pe alocuri sistemul a opus rezistenta, asadar nu as putea spune ca acesta ar fi un lucru pe care as dori sa-l schimb.
Si-a facut o afacere care nu poate da vreodata faliment: impiedica hotii din Romania sa vanda produsele furate
Bogdan Plesuvescu lucreaza la Banca Transilvania din octombrie 2013, dar a fost head of legal timp de cinci ani la Finansbank Romania SA, care a devenit apoi Credit Europe, unde a mai petrecut trei ani ca chief legal officer si vicepresedinte executiv. Are si un business propriu prin care impiedica hotii de obiecte sa isi vanda produsele, potrivit Business Magazin.
Experienta sa profesionala mai include o perioada de doi ani ca ofiter in cadrul unei structuri de combatere a crimei organizate din Ministerul de Interne, trei ani in pozitia de consilier juridic la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului si 10 ani de banking in mai multe organizatii. „Sunt unul dintre cei care pot spune ca nu ar fi putut face alegeri mai bune. Succesul in cariera s-a datorat in special reusitei cu care am gasit echilibrul intre viata personala si cea profesionala, intercaland hobby-uri precum navigatia, kitesurf sau pescuitul cu viata de familie si cele 10-12 ore petrecute zilnic la serviciu."
Spune ca unul dintre cele mai dificile momente din cariera a fost atunci cand a reprezentat, la numai 23 de ani, statul in dosarul de insolventa deschis impotriva unui combinat care fusese preluat de un investitor american.
Turist in Romania: statisticile se imbunatatesc, probleme reale raman
Romania a atras mai multi vizitatori de peste hotare in 2013, potrivit datelor INS, care arata ca sosirile cetatenilor straini au crescut cu peste 60.000 comparativ cu anul anterior. Actorii din turism chestionati de Wall-Street.ro spun insa ca industria nu simte imbunatatiriT, multi dintre cei veniti alegand sa nu "consume" produse turistice, iar problemele de infrastructura si concurenta neloiala influenteaza in continuare negativ businessurile.
Sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut, fata de 2012, cu 3,5%, respectiv cu 1,1%. Astfel, sosirile au totalizat 7,91 milioane, iar innoptarile 19,3 milioane. Sosirile turistilor romani au reprezentat 78,3% din total, pondere apropiata de cea din 2012. Si numarul sosirilor turistilor straini a fost in crestere in ultimii ani si a ajuns la 1,71 milioane in 2013 de la 1,65 milioane cu un an inainte.
Din totalul turistilor straini, de 1,71 milioane, cei mai multi au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649). Sosirile in hoteluri au detinut o pondere de 74,7% din totalul sosirilor in structurile de cazare. Fata de anul anul 2012, sosirile in hoteluri sunt in crestere cu 2,4%.
Doua noi poduri peste Dunare ar putea fi construite din bani europeni, in colaborare cu Bulgaria, dar Guvernul de la Bucuresti a uitat de aceste proiecte
Cateva proiecte comune Romania-Bulgaria au ramas in sertarele Guvernului de la Bucuresti, iar acum oamenii de afaceri din sistemul feroviar spun ca au solicitat relansarea acestora, dar nu au primit niciun raspuns oficial. Este vorba, in principal, despre doua noi poduri peste Dunare, la Silistra si la Turnu Magurele, scrie Adevarul.ro.
Initiativele sunt cuprinse in lista cu proiecte prioritare care ar putea fi finantate cu fonduri UE destinate cooperarii transfrontaliere la nivelul Dunarii. Partea bulgara a inceput cateva demersuri, dar Romania nu are nimic pana in prezent.
„Avand in vedere cererea evidenta pentru transport, atat in sectorul rutier cat si in sectorul feroviar de-a lungul Coridorului European de la Kiev (Moscova) catre Istanbul, este clar faptul ca podul peste Dunare de la Ruse/Giurgiu nu mai poate deservi volumele de trafic existente. Luand in considerare efectul direct al transferurilor de marfa, dar si cresterea acuta permanenta a transportului public si de marfa pe aceasta ruta, un nou pod este necesar imediat“, argumenteaza autorii master-planului. Ei arata ca Bulgaria si Romania, impreuna cu Uniunea Europeana, au convenit sa acorde acestui proiect cea mai mare prioritate.
ElectoRATA lui Ponta, criticata dur. Cel mai mare broker de credite din Romania: „E un ajutor otravit care va crea confuzie si haos in sistemul bancar”
Injumatatirea ratelor pare mai mult un ajutor "otravit" decat o solutie pentru redresarea consumului, este de parere Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din Romania, relateaza Gandul.info. In opinia sa, masura va crea confuzie si haos in sistemul bancar, in contextul in care clientii par a fi inteles ca statul le plateste jumatate din rata.
"Intelegerea la nivelul populatiei este ca daca au un credit de 10.000 de lei si o rata de 500, platesc 250 urmatorii doi ani, dar nu se stie ce inseamna acei 250 de lei, dobanda, principalul, dobanda si principalul, dupa care o sa-i dea statul bani sa-si plateasca rata. Nu vedem ajutorul fata de ce poate sa se intample pe sistem: confuzie si haos. Este un ajutor <<otravit>>", a declarat Bidian pentru Gandul.
CEO Kiwi Finance a atras totodata atentia asupra faptului ca nu s-au facut publice normele de aplicare ale noului sistem gandit de Guvern pentru a sprijini consumului. In acest context, impactul, dar si avantajele sunt dificil de cuantificat din punct de vedere economic.
Small business in online. Cum au transformat cativa antreprenori romani pasiunile in afaceri
Tot mai multe idei de afaceri incep sa prinda contur in online. Daca in piata de electronice sau fashion acest gen de business a explodat in ultmii ani, antreprenorii cu planuri marete ne arata ca inca mai sunt nise foarte putin exploatate, dar cu potential, noteaza Forbes Romania.
Pasionati de ceaiuri si cafea, Cristi Stranutu si Cosmin Niculescu au hotarat sa lanseze un magazin online care sa porneasca de la aceste pasiuni. In scurt timp ideea lor s-a tranformat in plan de business si intr-un an Maya Tea&Coffee a inceput sa vanda primele produse.
Pe site-ul lansat de curand se gasescpeste 100 de ceaiuri, 20 de tipuri de cafea premium si 8 sortimente de ciocolata calda, bauturi alese cu grija si aduse din toate colturile lumii. Mai mult, magazinul vine cu o oferta speciala, fiind primul magazin online de ceaiuri unde poti sa iti faci abonamente. Cei care doresc sa se aboneze pot sa aleaga din 60 de varietati de ceaiuri, impartite pe cinci categorii. Preturile abonamentelor sunt intre 155 si 169 de lei, in cazul abonamentelor pentru 12 luni, iar preturile abonamentul de sase luni sunt de 85 si 95 de lei.
Microsoft si-a ales noul CEO: Satya Nadella, un veteran de 22 de ani in companie. Bill Gates pierde functia de presedinte
Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, l-a numit marti in functia de director general pe Satya Nadella, fost sef pentru servicii enterprise si cloud, iar cofondatorul Bill Gates va deveni consilier in probleme de tehnologie.
Satya Nadella va fi al treilea director general din istoria companiei americane, dupa Gates si Ballmer, noteaza Financial Times, preluat de Incont.ro.
Gates, anterior presedinte al consiliului director, va ocupa un loc in board ca fondator al companiei si postul de consilier pe probleme de tehnologie, ajutandu-l pe Nadella sa stabilieasca directia in privinta dezvoltarii de noi produse, se arata intr-un comunicat al Microsoft.
Director de investitii la Pimco: „Era imbogatirii rapide din actiuni si obligatiuni s-a incheiat”
Era imbogatirii rapide s-a incheiat atat in ceea ce priveste actiunile, dar si in cazul obligatiunilor, iar investitorii ar trebui sa-si reduca asteptarile de profit pentru astfel de plasamente, afirma Bill Gross, directorul de investitii al Pimco, fond cu active de aproape 2.000 miliarde dolari.
Gross, cofondator al Pimco, a declarat intr-un interviu acordat Bloomberg ca achizitioneaza inca obligatiuni pe perioada scurta emise de Trezoreria americana, de preferat cu maturitate de 4-5 ani. Aceasta investitie va aduce profit daca Rezerva Federala a SUA (Fed) va continua sa mentina la un nivel scazut dobanda. Dobanda de politica monetara a Fed se situaeaza in prezent aproape de zero.