ASF a preluat cu bucurie salariile din CSA sau CNVM, ba chiar le-a si marit, dar a preluat si dosarele fierbinti pasate de la un an la altul. Acum 14 ani un presedinte al CNVM a platit cu libertatea pentru faptul ca inchisese in sertar dosarul FNI de frica amenintarilor

Supravegherea pietelor financiare este cel mai important lucru din organigrama fie a BNR, fie acum a ASF.  In primul deceniu de istorie bancara de dupa 1989, supravegherea din BNR nu era nici pe departe ce este acum. Si ei au fost tinuti la usa, documentele le obtineau cu forcepsul, multe chiar erau false, iar presiunile erau la ordinea zilei, atat politice, cat si mediatice. BNR a reusit foarte greu, in ani, sa preia efectiv controlul supravegherii bancare si sa-l exercite intr-un mod autoritar, sa nu mai fie tinuta la usa, astfel incat riscul unor noi caderi bancare sa fie minim.  CSA si CNVM nu au avut in ultimul deceniu prea multe cazuri ale caror consecinte sa aiba un efect important pe piata financiara. Asta nu inseamna ca in timp nu s-au creat probleme, a caror rezolvare a fost lasata  de la o luna la alta, de la un director la altul.  Crearea ASF adus bucurii pentru cei care sunt angajati aici, avand in vedere nivelul extrem de ridicat de salarizare, dar a transferat si problemele pe care nici CSA si nici CNVM nu le-au rezolvat la timpul lor, pentru ca s-au facut ca nu exista, scrie Cristian Hostiuc in editorialul ZF.

Asiguratorii acuza avocatii ca se imbogatesc din daunele pe RCA

Anul 2013 va aduce un nou record in ceea ce priveste valoarea despagubirilor platite de companiile de asigurare sub forma de daune morale. Asiguratorii platisera dupa primele noua luni ale anului trecut aproximativ 251 de milioane de lei la acest capitol. De dispozitia instantelor din Romania pentru a acorda sume importante de bani familiilor victimelor din accidente rutiere profita si unii avocati. „In realitate, la victime ajunge doar o mica parte din despagubirea primita, in comparatie cu casele de avocatura specializate pe acest segment, din cauza contractelor pe care acestia le pun pe masa celor care se afla, de altfel, intr-o situatie nefericita. Dupa aceea, se merge in instanta in speranta ca se va negocia si se va ajunge la o despagubire cat mai mare“, spune Radu Mustatea, presedintele Biroului Auto Roman, arata Capital.

Leul a recuperat toata pierderea in fata euro cu pretul unui derapaj spectaculos al dobanzilor

Debitorii cu credite in lei au avut vineri motive sa se frece la ochi daca s-au uitat pe ratele medii ale dobanzilor interbancare ROBOR de la ora 11:00, afisate de Banca Nationala: ROBOR la trei luni a sarit la 3,5%, intorcandu-se brutal la nivelul din septembrie anul trecut; ceva mai imobila rata ROBOR la sase luni, care da de multe ori pretul creditelor ipotecare in lei, a revenit si ea la peste 3%, stergand pe loc scaderea acumulata in aproape trei luni, scrie ZF.

Un milionar din Mures trece de la aparatura medicala la energie din surse regenerabile: a cumparat de la Hidroelectrica 9 microhidrocentrale 

Compania Three Pharm din Targu Mures, specializata in importarea si distribuirea de dispozitive si produse medicale pentru spitale private si de stat, a cumparat luna trecuta doua dintre cele trei microhidrocentrale pe care Hidroelectrica a reusit sa le vanda printr-o licitatie. Proprietarul firmei care a cumparat doua hidrocentrale mici din judetul Neamt este omul de afaceri muresean Claudiu Ugran (46 de ani), cu o avere estimata de „Forbes 500 Miliardari“ la 13 milioane de euro. El a mai cumparat in vara anului trecut alte sapte microhidrocentrale din bazinele raurilor Huza, Somesul Mic si Salasele (judetul Cluj), din cele 14 vandute la licitatie de Hidroelectrica, scrie Adevarul. 

Bancile vor incasa comisioane suplimentare de 100 mil. euro daca trece legea cardului

Bancile vor incasa comisioane suplimentare de 80-100 milioane de euro de la cumparatorii de case sau de la retailerii de mobila, masini si alte bunuri de peste 10.000 de lei daca se va adopta o ordonanta de urgenta care prevede generalizarea platilor cu cardul.  In conditiile in care incasarile statului din TVA de 24% s-au ridicat in 2013 la 12 mld.euro, se poate estima ca persoanele fizice cheltuie anual circa 50 mld. euro pe achizitia de produse si servicii, potrivit ZF.

Headhunterul Radu Furnica: S-a ajuns la viata bazata pe impostura. Tinerii trebuie sa devina competenti

Radu Furnica, presedintele firmei Leadership Development Solution, care a recrutat de-a lungul carierei peste 600 de manageri de top, vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre transformarile societatii de-a lungul anilor de criza. El trage un semnal de alarma asupra faptului ca societatea noastra accepta prea usor starea de impostura si minciuna, atat in randul politicienilor, dar si in randul tinerei generatii, mai ales.  El subliniaza necesitatea dobandirii de competente adevarate, ca singura cale spre dezvoltarea in cariera in contextul acutizarii problemelor din mediul de business.

Cum devin antreprenori medicii care pleaca din tara

Daca incetam putin sa privim plecarea medicilor romani din tara ca pe un flagel, avem ocazia sa cunoastem povestile de succes ale unor profesionisti care au castigat renume si au cladit afaceri de succes pe unde au plecat  Ultima numaratoare indica peste 20.000 de medici romani plecati in strainatate in ultimi sase ani, mai ales in Marea Britanie, Germania, Franta si Belgia. „Exportam mai multi medici decat masini“, spunea indignat fostul ministru al sanatatii, Ion Bazac. Nu numai medici, am putea adauga, ci si antreprenori. Nu exista o statistica a clinicilor si cabinetelor infiintate de romani in strainatate, insa exemplele sunt numeroase, iar cei mai multi povestesc cu mult drag experientele lor, scrie Capital.

Dan Sucu, Mobexpert: Pentru prima data dupa patru ani sunt optimist

Antreprenorul Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, cel mai mare jucator de pe piata de mobila, spune ca pentru prima data in ultimii patru ani priveste cu optimism perioada urmatoare si se asteapta ca afacerea pe care o conduce sa creasca cu 5-6%, iar la nivelul pietei de mobila tendinta de scadere sa se inverseze, noteaza ZF.

Cel mai bun videoclip de prezentare a Romaniei. A fost realizat de o studenta plecata la studii in Marea Britanie

O tanara din Romania, Ana Busuioc, studenta la Universitatea din Leeds, a conceput un video prin care le arata englezilor ce inseamna de fapt Romania. Intr-un minut si jumatate, le spune englezilor ca in Romania sunt 190 de castele, ca romanii vorbesc una dintre cele cinci limbi latine si ca un turist poate trai cu 28,5 dolari pe zi.  De asemenea, acestia afla informatii despre muntii din Romania, dar si despre Dunare. Video-ul a devenit viral in ultimele luni, scrie gandul.info.

Japonia pierde locul 2 in topul exportatorilor de masini in SUA

Japonia s-a clasat printre primii doi exportatori auto in Statele Unite inca din 1970, cu Toyota, Honda si Nissan.  Insa va fi eclipsata in acest an de catre Mexic, care a trimis mai mult de un sfert de milion de vehicule in intreaga frontiera de nord. Mexicul va ajunge la 1,9 milioane de masini in 2015, depasind Canada, cel mai mare exportator de masini catre cea mai mare economie a lumii, sustine un consultant IHS Automotive, scrie Bloomberg.

Criza din bancile chineze "ar putea declansa criza globala"

Problemele in crestere in sistemul bancar chinez s-ar putea metamorfoza intr-o criza financiara mai mare, avertizeaza unul dintre cei mai respectati analisti din China, Charlene Chu. Acesta considera ca expansiunea rapida a imprumuturilor in valuta a insemnat de fapt o criza in sistemul financiar din China si devine risc pentru bancile internationale, noteaza The Telegraph.

Obama a obtinut promisiuni de la 300 de companii in privinta reducerii somajului pe termen lung

Peste 300 de mari companii americane, de la Bank of America si Ebay la Wal-Mart si Ford, i-au promis presedintelui SUA ca vor lua masuri pentru a-i ajuta pe someri sa-si gaseasca locuri de munca, potrivit Bloomberg. S-a discutat despre trainingul somerilor pe termen lung si pregatirea lor pentru a reveni in randurile fortei de munca. Obama a semnat si un ordin prin care obliga agentiile guvernului federal sa renunte la practicile de angajare care dezavantajeaza somerii pe termen lung.  Departamentul Muncii va distribui grant-uri in valoare totala de 150 milioane de dolari catre organizatiile care ajuta somerii pe termen lung sa-si gaseasca mai repede joburi.  De asemenea, guvernul va aloca 500 milioane de dolari pentru sistemul public de educatie universitara, care ar urma sa intre in parteneriate cu angajatorii in vederea unei mai bune pregatiri a studentilor pentru cautarea unui loc de munca.  Rata somajului din SUA a scazut la 6,7%, insa mai mult de o treime dintre someri sunt in aceasta situatie pe termen lung, de peste 27 de saptamani.