Hoteluri scoase la vanzare de 6 ani inca asteapta cumparatori. Si bancile incearca sa scape de unitatile executate silit

Mai multe hoteluri din Bucuresti scoase la vanzare in perioada 2008-2011 nu si-au gasit nici pana acum cumparatori, desi unii proprietari au mai taiat din pret intr-o piata „amortita“ si lipsita de interes din partea unor noi investitori.
 
Hotelul de patru stele NH din Piata Unirii din Capitala, controlat de actionari spanioli, scos la vanzare prin 2008 pentru 18 milioane de euro si ulterior pentru 14 mil. euro in 2010, se vinde acum la un pret negociabil de 8,5 milioane de euro, dupa cum arata informatiile de pe un site imobiliar, scrie Ziarul Financiar.

Lovitura pentru petrolisti. In decembrie, vanzarile de carburanti au scazut drastic

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul in ultima luna a anului trecut a crescut cu 7,2% fata de luna noiembrie, datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (24,6%), indica datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS).
 
Totusi, evolutia putea fi mult mai accentuata insa cresterea a fost trasa in jos de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (benzinarii – n.red), care a scazut cu 13,9% fata de luna noiembrie, arata Capital.ro.

Si pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor autovehicule in magazine specializate a scazut in luna decembrie cu 0,3% fata de noiembrie.

Cum justifica ASF-ul salariile uriase: presedintele castiga 14.000 de euro/luna

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu (foto), are un venit net de 14.000 de euro pe luna, iar vicepresedintii sai castiga 12.000 de euro. Cum justifica ASF aceste salarii?

In primul rand, oficialii organizatiei anunta ca ASF nu este o institutie bugetara, scrie Wall-Street.ro. "ASF este o institutie de interes public, care se finanteaza in principal din cote, tarife si taxe aplicate entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate. Veniturile ASF nu provin din bani publici, ci se obtin in functie de volumul pietelor (daca pietele se contracta, veniturile sunt mai mici si se reflecta inclusiv in reduceri salariale)'", explica oficialii ASF.

Mai departe, politica salariala pentru conducerea ASF (cei 9 membri ai Consiliului ASF) este stabilita potrivit legii de infiintare a ASF, cu modificarile ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite in mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonantei de urgenta nr.94/2013 si sunt limitate la nivelul salarizarii Consiliului de Administratie al BNR.

Ce va face BNR cu dobanda cheie

Banca Nationala se afla in fata unei noi decizii in sedinta de politica monetara de astazi: sa continue ciclul de relaxare monetara sau sa puna pauza in fata tulburarilor de pe pietele emergente, care au lovit si in moneda nationala, relateaza Economica.net.

Banca Nationala are astazi o noua sedinta de politica monetara. La ultimele adunari ale Consilului de Administratie, BNR ne-a obisnuit cu taierile de dobanda. La inceputul lunii ianuarie, Banca centrala a taiat dobanda cheie la 3,75%, un nou minim, si a taiat si din rezervele minime obligatorii la lei si valuta, cate trei, respectiv doua puncte. Din iulie 2013, de cand BNR a inceput sa umble la dobanda inghetata mai bine de un an si jumatate la 5,25%, inflatia a scazut treptat spre minimele istorice post 1989, pana la 1,55% in decembrie.

Banca centrala a indicat ca mai exista spatiu pentru relaxarea politicii monetare, fie ca vorbim de dobanda cheie sau de nivelul RMO, aflat la 12% pentru pasivele in lei si la 18% pentru cele in valuta. Scaderea nivelului RMO duce la eliberarea unei cote din depozitele bancilor, lichiditatea fiind astfel disponibila pentru creditare, cumpararea de obligatiuni de stat sau plata datoriilor.

Dupa Volksbank, si Credit Europe e obligata sa plateasca despagubiri pentru clauzele abuzive din contractele de credit

Inca o banca pierde procesul cu clientii si este obligata de instanta sa le plateasca acestora banii pe care i-a cerut prin clauze abuzive. Tribunalul Bucuresti a decis ca cei de la Credit Europe Bank au impus mai multe comisioane si clauze ilegale in contractele de imprumut ipotecar pentru doi clienti, potrivit Incont.ro.

In urma deciziei, acestia platesc astazi rate cu un sfert mai mici fata de cele stabilite de banca, iar institutia este obligata sa le restituie 16.000 de franci elvetieni la un imprumut de 100.000 de franci. Procesul a durat un an, iar hotararea este una importanta, mai ales pentru cei cu astfel de credite in moneda exotica, sustine avocatul.

Saptamana trecuta, pentru prima data, o instanta din Romania le dadea dreptate clientilor impotriva bancilor intr-un proces colectiv. 580 de oameni s-au unit intr-un singur dosar si au avut castig de cauza. Patru ani si-au cautat dreptatea, insa a meritat, pentru ca ratele le-au scazut acum si cu 35%.

Cum au evoluat leul, aurul, indicii bursieri si Facebook in ianuarie

Leul s-a depreciat, aurul este metalul pretios cu cea mai buna evolutie, principalii indici bursieri ai lumii au scazut, in luna ianuarie, iar Facebook a inceput anul cu cresteri semnificative - acestea sunt cateva dintre cele mai interesante evolutii din ultima perioada, potrivit unei analize Equity Invest, preluate de Forbes Romania.

Dupa ce intre 1-27 ianuarie leul a scazut semnificativ pe pietele financiare (respectiv cu circa 1,6%) in raport cu euro, in ultimele 4 zile ale lunii trecute moneda nationala s-a intarit puternic, asa incat a incheiat prima luna a anului cu o scadere de circa 0,6%.

Aprecierea leului in raport cu euro la final de ianuarie a avut loc in pofida faptului ca, pe 29 ianuarie, Rezerva Federala a SUA (Fed) a anuntat ca va reduce achizitiile lunare cu inca 10 miliarde de dolari, fapt care de obicei conduce la scaderea monedelor emergente inclusiv in raport cu euro.

Olandezul caruia ii sunt datori milionarii pamantului romanesc

Pentru publicul larg: bancherul olandez din tabloide. Pentru mediul de business: omul care a transformat Banca Transilvania din bancuta locala in finantator national. Pentru sine insusi: Robert C. Rekkers, director general Agricover Credit IFN, un creditor agricol, arata Adevarul.ro.

Da, olandezul Robert Rekkers apartine acelei caste pe care o urati si o invinovatiti pentru venirea marii crize, dar sa-l cunoastem inainte de toate. E bancher de 25 de ani. In Romania a venit in 1998 ca sa conduca ABN Amro (acum parte din RBS) ca apoi sa fie directorul Bancii Transilvania (BT) pentru aproape un deceniu, cel mai mare creditor cu capital local. Era in epoca BT cand proprietarul unei mari exploatatii agricole l-a invitat sa participe la un eveniment campenesc.
Cum nu prea avea timp mult la dispozitie, s-a gandit sa mearga acolo cu elicopterul. Pe langa aspectul practic, era si componenta de show: il incanta ideea ca va ateriza spectaculos, in mijlocul multimii, deci va atrage atentia. De un an si jumatate este seful Agricover Credit IFN, un finantator nonbancar care imprumuta fermierii de talie mare.

Romania, fara Master Plan. Intarzierea care ne-a facut sa ratam startul noilor fonduri europene

Romania risca sa rateze startul in domeniul accesarii banilor europeni pentru transporturi in cadrul noului exercitiu financiar care a inceput la 1 ianuarie 2014 din cauza lipsei Master Planului General de Transport (MPGT), care ar fi trebuit sa fie gata din 2013, informeaza Gandul.info.

Master Planul General de Transport, de care depinde atragerea fondurilor europene in domeniu, va fi facut public in luna aprilie. Ministrul Ramona Manescu a declarat la finele anului trecut ca Master Planul de Transport va fi facut public in februarie. Dan Sova, ministrul Marilor Proiecte, declara in vara anului trecut ca Master Planul va fi gata in septembrie 2013.

„La ultima misiune a Comisiei Europene pe tema Master Planului din decembrie 2013, consultantul AECOM a propus publicarea raportului de mediu si a anunturilor pentru organizarea dezbaterii publice a Master Planului incepand cu data de 22 aprilie 2014”, au precizat pentru gandul reprezentanti din Ministerul Transporturilor.

Adevarul din spatele rafturilor stralucitoare: sa fii croitor pentru Zara si H&M in Romania este una dintre cele mai prost platite meserii

138.000 de romani taie, cos si calca zilnic milioane de rochii, fuste si bluze pe ale caror etichete stau scrise branduri internationale precum Zara, H&M, Max Mara sau Moncler. Este a zecea meserie din Romania ca popularitate si una dintre cele mai prost platite. Nu numai ca lohnul nu a renuntat la Romania, dar traieste deja o a doua tinerete pe piata locala, noteaza Business Magazin.

Intr-o perioada cand marile combinate industriale abia isi mai trag sufletul, iar multe din micile orase din Romania pierd fabricile in jurul carora au fost construite, producatorii de textile in sistem lohn raman una dintre putinele oportunitati de angajare. „Am fost plecat din tara cativa ani, insa m-am intors in Romania pentru ca m-am casatorit si am decis sa imi intemeiez aici o familie. Am lucrat intai intr-un abator, unde munca era grea, dar salariul era mai mare. Am ajuns aici (la producatorul de textile Alison Hayes, n.red.) din cauza unor probleme de sanatate. Munca e mai usoara, insa si salariul e mai mic. Alte optiuni de angajare nu sunt“, spune Victor, un tanar de 26 de ani care locuieste in Urziceni, judetul Ialomita.

Ce ii face pe romani unici in Europa cand raman cu bani in plus

Suntem prea cheltuitori sau doar prea saraci? Un sondaj al Institutului de Cercetare Nielsen prezinta cifre surprinzatoare despre modul in care romanii isi folosesc veniturile, conform Stirileprotv.ro.

Datorii, economii, haine noi si renovari: pe asta dam banii care ne raman dupa ce terminam cu facturile, mancarea si alte cheltuieli de baza. Potrivit unui sondaj al companiei Nielsen, romanii au un comportament destul de diferit de cel al restului europenilor: acestia prefera sa foloseasca banii care le prisosesc mai degraba pentru vacanta sau pentru a iesi in oras.

Mai precis, 30% dintre repondenti spun ca, dupa ce au acoperit cheltuielile de baza, folosesc restul de bani pentru a-si plati datoriilesi ratele, in vreme ce media europeana e de 25%. Lucrurile stau invers cand e vorba de economii: doar un sfert dintre noi folosim banii care ne prisosesc pentru depozite in banca, comparativ cu o treime dintre europeni.

Coruptia prejudiciaza economia europeana cu 120 de miliarde de euro pe an

Coruptia "costa" anual aproximativ 120 de miliarde de euro economia Uniunii Europene (UE), potrivit unui raport publicat luni de catre Comisia Europeana (CE), care prezinta lista sectoarelor in care situatia ar putea sa fie ameliorata, scrie Mediafax.ro.

"Coruptia submineaza increderea cetatenilor in institutiile democratice si in statul de drept, ea provoaca pagube economiei europene si priveaza puterile publice de venituri fiscale de care acestea au o nevoie acuta", a subliniat, citat intr-un comunicat, comisarul european insarcinat cu Afaceri Interne Cecilia Malmström.

Raportul, primul de acest tip, nu stabileste un clasament al tarilor europene in domeniul coruptiei, ci releva principalele lacune observate in lupta impotriva coruptiei la nivel european.

Bancile din Europa incep sa caute oportunitati de achizitii

Bancile europene incep sa caute din nou oportunitati de achizitii pentru a se extinde la nivel international, chiar daca resimt inca efectele crizei financiare, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Sefii unor banci din Spania si Italia, tari afectate puternic de criza economica, au anuntat ca au in vedere posibile preluari in strainatate. In Franta, oficiali ai bancii centrale au transmis, in conversatii private, institutiilor de credit sa analizeze posibile achizitii in sudul Europei, a declarat o sursa apropiata situatiei.

Apetitul pentru achizitii vine dupa mai multi ani dificili pentru bancile europene, care incearca sa gaseasca noi surse de crestere a profiturilor, afectate de introducerea de reglementari mai aspre.