Esec pe toata linia pentru Finante si ANAF in strangerea veniturilor din taxe si contributii sociale pe anul trecut

Din banii nostri lipsesc 2,3 miliarde de euro, titreaza Ziarul Financiar. La inceputul anului 2013 premierul Victor Ponta a prezentat un document in fata presei privind bugetul general consolidat sub titlul „Bugetul cetateanului“. A fost o initiativa buna. In sfarsit, vedeam la guvern o prezentare in Power Point si o explicatie pe intelesul oamenilor a  fluxurilor de bani care sunt adunati de guvern din taxe si contributii sociale – adica banii nostri - si transmisi mai departe in economie prin salarii, achizitii de bunuri si servicii, pensii si investitii.

Insa fata de ceea ce si-a propus guvernul la indicatorul care sintetizeaza performanta strangerii de bani la buget, si anume ponderea in PIB a veniturilor bugetare, executia pe 2013 arata un nivel al veniturilor de 32% din PIB fata de programul initial de 33,6% din PIB.

In mod normal, acum ar trebui sa urmeze o conferinta a premierului Ponta in care sa explice ce a facut fata de ceea ce si-a asumat in „Bugetul cetateanului“ si de ce Romania a pierdut 2,3 miliarde de euro (1,6% din PIB) la buget pentru ca nu a reusit sa stranga banii in masura in care a crescut economia. De ce din banii nostri s-au pierdut 2,3 miliarde de euro?

Cum functiona caracatita spagii lui Gruia Stoica

Gruia Stoica a ajuns dupa gratii sub acuzatia ca in schimbul unei spagi de 3.000.000 de euro a incercat sa influenteze fosti sau actuali demnitari pentru a castiga o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia.

Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul socetatii Grupul Feroviar Roman, va sta 29 de zile dupa gratii pentru cumparare de influenta. Asa au decis joi magistratii Curtii de Apel Bucuresti admitand astfel propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), arata Adevarul.ro.

In acelasi caz este vizat si avocatul Doru Bostina, acuzat de trafic de influenta, pentru care procurorii au decis sa il lase liber, primind doar interdictia de a nu parasi tara. In documentele de la dosar care au fost trimise intantei, procurorii vehiculeaza si numele fostului secretar de stat in Ministerului Transportului Bogdan Gaurean, dar si cel al directorului general al „CFR Marfa”, Dragos Draghici.

Interceptarile aflate la dosar arata cum Gruia Stoica a purtat discutii cu avocatul Doru Bostina in cadrul carora i-a trasat sarcini referitoare la modul de actiune in vederea adjudecarii, la un pret avantajos pentru GFR, a contractului de transport de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Fenechiu, despre cazul Gruia Stoica: "Am avertizat asupra coruptiei in cazul CFR Marfa"

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a sustinut joi, intr-o declaratie remisa presei cu aproximativ jumatate de ora inaintea pronuntarii sentintei in cazul sau, ca a avertizat asupra coruptiei privind CFR Marfa si intelegerile ministerului cu diferite companii. Fenechiu a facut o serie de precizari cu privire la cazul Gruia Stoica si licitatia Complexului Energetic Oltenia, potrivit Mediafax.ro.

"Eu am avertizat, chiar dinainte de a fi ministru, asupra faptului ca unul dintre principalele motive pentru care CFR Marfa a ajuns sa inregistreze pierderi atat de mari a fost acest gen de coruptie, si anume intelegeri dintre conducerile ministerului si ale companiei cu reprezentantii companiilor private competitoare. Acestea, fiind informate cu privire la preturile ofertate de catre CFR Marfa, castigau licitatiile impotriva companiei de stat. Cand am ajuns in functia de ministru, am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a termina cu acest flagel, iar rezultatul eforturilor mele s-a vazut prin faptul ca, pe perioada mandatului meu, CFR Marfa a castigat toate licitatiile la care a participat", a sustinut Fenechiu.

Pe de alta parte, vicepresedintele PNL si-a exprimat "amaraciunea" cu privire la accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit Dragos Draghici, directorul CFR Marfa, caruia ii doreste insanatosire cat se poate de rapida.

Contabilul care rupe tacerea: "90% din restaurantele din Bucuresti ar fi inchise in secunda doi daca s-ar face o investigatie"

Marcel Vulpoi, profesor de contabilitate in cadrul Academiei de Studii Economice, a inceput afacerea V&TM intr-o garsoniera. In zece ani a ajuns in topul firmelor de consultanta fiscala si audit, concurand cu multinationalele de renume care activeaza pe piata locala, informeaza Business Magazin.

"Spaga a ajuns foarte scumpa. Lucrurile s-au schimbat, iar oamenii prefera sa plateasca un consultant fiscal pentru a fi feriti de probleme, altfel nu mai merge", explica Marcel Vulpoi, fondator al firmei de contabilitate si consultanta Vulpoi & Toader Management, faptul ca epoca foloaselor necuvenite este pe cale sa apuna. Faptul ca majoritatea firmelor din Romania aleg sa isi angajeze un contabil a ajutat la cresterea afacerii sale din 2004, de la o cifra de afaceri de 30.000 de euro la 2,7 milioane de euro in 2013; incasarile de anul trecut au fost cu 10% mai mari fata de cele din 2012.

De la afacerea de baza de contabilitate, firma condusa de Marcel Vulpoi si partenera lui, Georgiana Toader, s-a transformat intr-un „one-stop-shop„, in care cei 70 de angajati ofera servicii de consultanta fiscala si financiara, in domeniul resurselor umane si al fondurilor europene, audit contabil si evaluare, asistenta si reprezentare juridica. V&TM este prezenta intr-o piata estimata la circa 500 de milioane de euro, in care activeaza alaturi de PricewaterhouseCoopers (PwC), Deloitte TAX, KPMG, Deloitte Audit TMF Romania sau BDO Audit. Daca la nivelul pietei s-a inregistrat o scadere de circa 10%, V&TM si-a mentinut cresterea si in 2013, potrivit lui Vulpoi.

Romania, codasa Uniunii Europene la credite ipotecare

Romania are cea mai mica cota de credite ipotecare pe cap de locuitor adult (494 euro) din Uniunea Europeana si cea mai mica pondere a creditelor ipotecare in PIB (6,6%), potrivit unui raport al casei de brokeraj BT Securities, scrie Economica.net.

Romania este departe de a-si realiza potentialul de dezvoltare atata vreme cat era singura tara din Uniunea Europeana ai carei cetateni au reusit sa imprumute, in medie, mai putin de 1.000 euro, prin credite ipotecare, ba chiar mai putin de 500 de euro.

De asemenea, Romania este singura tara din UE care prezinta un total al creditelor ipotecare inferior pragului  de 10% din PIB (mai exact 6,6%), potrivit datelor celor mai recente ale European Mortgage Federation, sintetizate de un raport al casei de brokeraj BT Securities. Datele se refera la anul 2012, dar anul trecut nu a inregistrat deloc un reviriment al acestei piete.

In Cehia, creditele ipotecare se ridica la 1.126 euro pe cap de locuitor adult si la 17,6% din PIB, la 2.243 euro si 14,3% si la peste 3.000 de euro per capita, respectiv 14,8% din PIB in Slovenia.

Bancile si-au facut reclama de 120 milioane de euro, in 2013. Topul bugetelor de publicitate

Douazeci dintre cele mai mari banci din Romania au platit in total pe publicitate, in 2013, circa 118,2 milioane de euro. Primul loc in topul bancilor cu cel mai mare volum de publicitate inregistrat pe parcursul anului trecut este ocupat de Volksbank. Reprezentantii bancii au promovat-o prin intermediul a 13.241 de spoturi publicitate in valoare de circa 29,6 milioane de euro, potrivit datelor furnizorului de servicii de monitorizare mediaTrust citate de Gandul.info.

Urmatoarele locuri in clasament sunt ocupate de Banca Comerciala Romana (BCR), care a fost promovata prin 11.922 de reclame in valoare de 21,7 milioane de euro, si de Bancpost care a platit 18,6 milioane de euro pe publicitate.

BERD: “Este putin probabil ca o criza similara cu cea din 1997 sa se repete”

Cele mai multe state din Europa de Est nu au slabiciunile economice care i-au determinat pe investitori sa retraga bani de pe pietele emergente in ultima vreme, iar un fenomen de contagiune similar celui care a declansat criza globala din 1997 este putin probabil, a declarat joi economistul sef adjunct de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Jeromin Zettelmeyer, relateaza Capital.ro.

"Este dificil de spus daca vom vedere din nou ceva asemanator", a spus Jeromin Zettelmeyer intr-un interviu acordat The Wall Street Journal. "Pronosticul meu este unul prundent negativ", a apreciat Zettelmeyer.

Chiar daca o repetare a crizei printre care au trecut pietele emergente in anii '90 este putin probabila, Jeronmin Zettelmeyer crede ca exista unele din conditiile care au contribuit la criza de atunci, inclusiv tendinta investitorilor de a-si acoperi pierderile dintre-o tara prin vanzarea de active in alta tara.

Tiriac: "Problemele din sportul romanesc sunt de cod portocaliu. Romania ar trebui sa investeasca 3-4 mld. euro in infrastructura de turism"

Omul de faceri Ion Tiriac a declarat, joi, ca ar fi foarte usor pentru Romania sa organizeze, alaturi de o alta tara, un Campionat European la fotbal, dar nu si o editie a Jocurilor Olimpice, pe care o considera un eveniment "complex", noteaza Incont.ro.

"Cu organizarea unor jocuri Olimpice trebuie sa mai asteptam putin. Din punctul meu de vedere cred ca este foarte usor sa co-organizezi un Campionat European la fotbal decat sa organizezi o Olimpiada. La fotbal cinci stadioane le faci in doi ani si chior. Dar Olimpiada nu acelasi lucru. E foarte complex. Ce faci cu infrastructura dupa Olimpiada? Pai Soci, dupa parerea mea, o sa devina dupa Olimpiada o statiune ca Albertville cu zece Cupe Mondiale organizate anual", a spus Ion Tiriac in cadrul dezbaterii "Sporturile Olimpice si Geopolitica Succesului" organizata de Institutul Aspen Romania.

Fostul tenisman este de parere ca in momentul in care se doreste organizarea unui eveniment major in sport trebuie discutat atat cu partidele aflate la putere, cat si cu cele din opozitie. De asemenea, Tiriac considera ca Romania ar trebui sa investeasca 3-4 miliarde de euro in infrastructura pentru turismul de iarna din Muntii Carpati.

Noua moda in imobiliare. Case “la pachet”, pentru mai putin de 8.000 euro, care se ridica intr-o saptamana

Dupa trendul mobilei pe care poti sa ti-o asamblezi singur, o companie britanica propune “mini-case la pachet”, despre care sustine ca sunt la fel de usor de asamblat precum bibliotecile de la Ikea, scrie The Daily Mail, preluat de Stirileprotv.ro.

Este vorba despre cabane de lemn, de 7.900 de euro, iar firma producatoare spune ca lumea se bate deja pe ele. Locuintele se pot vedea pe site-ul tinyhouse.co.uk.

Potrivit fondatorului companiei, Mark Burton, publicul tinta este reprezentat de acele persoane care isi doresc mai mult spatiu, fara sa fie nevoiti sa se mute.

Cat de repede intra pe profit o afacere cu iepuri

A fost pe rand lacatus mecanic, paznic, croitor, zidar, bucatar si acum, la 40 de ani, a decis sa investeasca intr-o afacere care poate intra pe profit dupa circa un an si jumatate de la deschidere. Un crescator din Arges a prezentat pentru Wall-Street.ro cei mai importanti pasi in lansarea unui astfel de business.

Crescatorul argesean a pornit crescatoria de iepuri cu o investitie initiala de 1.000 de euro dintre care 400 de euro au fost alocati pentru exemplare in varsta de 2 luni, iar restul de bani au fost investiti in material pentru custile construite chiar de antreprenor dupa modelele gasite pe Internet. Crescatoria are o suprafata de 100 mp si se afla la trei kilometri de Curtea de Arges.

“Eu am avut baza furajera dar pentru incepatorii care nu au baza furajera proprie e obligatoriu sa studieze un plan de afacere si sa stabileasca din start sistemul de crestere dorit: natural 100% sau pe baza de concentrate”, explica antreprenorul argesean.

Actiunile HSBC au crescut cu 10% dupa o greseala de tastare

Actiunile bancii britanice HSBC au crescut cu 9,8% in timpul tranzactiilor de joi, ca urmare a unei erori de tastare comisa de un trader, potrivit CNBC.

In jurul orei 11.30 (ora Londrei), actiunile HSBC au urcat cu aproape 10%, revenind apoi rapid la nivelul anterior acestei cresteri. Acest avans de scurta durata a majorat capitalizarea de piata a bancii cu aproximativ 11 miliarde de lire sterline, la 129 miliarde de lire.

Un purtator de cuvant al HSBC a declarat ca in spatele acestei cresteri ar parea sa fie o eroare de tranzactionare. Traderii si analistii au comentat imediat incidentul pe Twitter. "Astazi exista niste degete foarte groase in taramul FTSE", a scris Will Hedden, trader la IG Markets.

Mobius: „Pietele emergente vor reveni in 2014”

Fluxurile de capital catre tarile cu economii in dezvoltare vor reveni in cursul lui 2014, considera Mark Mobius, presedintele Templeton Emerging Markets, dupa un inceput de an marcat de retrageri masive ca urmare a deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achizitii de obligatiuni.

"Investitorii se bucura de ceea ce percep drept o tendinta ascendenta in SUA. In continuare, vom vedea multe pozitii supraevaluate in SUA. Asa ca, avand in vedere faptul ca tarile emergente inregistreaza inca rate rapide de crestere economica, ca au grade indatorare scazute, raportat la PIB, si ca au rezerve valutare ridicate, anticipam ca banii vor curge inapoi catre pietele emergente", a declarat Mobius intr-un interviu acordat Bloomberg la Johannesburg.

Pietele emergente traverseaza cel mai prost inceput de an din 2008, din cauza retragerilor masive de capital care au urmat deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achizitii de obligatiuni incepand din luna ianuarie, de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna.