Ghetea: ”2014 va fi un an cu o pierdere majora in sistemul bancar”; cum arata mailul care iti aduce un job; prima banca din Europa care taxeaza depozitele; romanul de 30 de ani pe care l-a recrutat Facebook
Euro. Foto: Getty Images/Guliver
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Unde era Romania in anul 2000 si unde este acum, in 25 de indicatori-cheie
Intr-o Romanie care abia anul acesta spera sa atinga PIB-ul real din 2008, 18,3 milioane de cetateni romani cu drepturi electorale - cifra necorectata de ani de zile - sunt chemati duminica la vot ca sa-si aleaga presedintele pentru urmatorii cinci ani. Ziarul Financiar realizeaza astazi un „tablou de bord“ al Romaniei, din 2000 incoace, jalonat de anii alegerilor si reflectat in 25 de indicatori cheie – PIB, datorie a tarii, publica si privata, evolutia creditarii, a ratelor de dobanda, a indicelui BET al Bursei - , pentru a avea o imagine asupra a ceea ce a fost si a ceea ce este cu economia.
Ghetea: ”2014 va fi un an cu o pierdere majora in sistemul bancar”
Sistemul bancar din Romania va incheia anul 2014 cu o pierdere majora, avand in vedere procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante, care ar fi trebuit sa se incheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat inca, a declarat joi presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. “Eu am mai spus si repet: Factura crizei o plateste sistemul bancar in mare parte, pentru ca toate aceste provizioane pe care trebuie sa le facem pentru creditele neperformante inseamna tot atatia bani pe care nu i-am recuperat de la clientii care au intrat in faliment, pe care probabil nu o sa ii recuperam niciodata la valoare initiala pentru ca intre timp, clientii fie nu o sa mai poata misca deloc, fie garantiile pe care le avem nu mai au valoarea pe care au avut-o”, a explicat Ghetea, citat de www.capital.ro.
Ce a facut Guvernul cu avansul pe care economia a inceput sa-l ia in ultimii doi ani si jumatate
Economia are cu 140.000 de salariati in plus dupa cei doi ani si jumatate ai actualei guvernari. Din pacate, cei mai multi dintre ei nu lucreaza in domenii de natura sa stimuleze cresterea economica. Lupta impotriva evaziunii fiscale pare pierduta, ceea ce face ca veniturile bugetare sa se mentina la acelasi nivel ca pondere in PIB, in ciuda taxelor si impozitelor introduse in ultimul an. Mediul de afaceri nu mai are resurse pentru noi investitii, iar statul a ingropat investitiile publice. Gandul va prezinta o imagine de ansamblu a finantelor publice din timpul guvernarii Ponta, a locurilor de munca, a salariilor si a veniturilor de care s-a bucurat bugetul statului, noteaza www.gandul.info.
Prima banca din Europa care pune dobanzi negative la depozite
Dobanzile negative au ajuns sa afecteze si clientii de retail ai bancilor. Deutsche Skatbank devine prima banca din Europa ce va taxa depozitele, cu o rata de 0,25% pe an, semn ca politica Bancii Centrale Europene are efecte nefaste asupra economisirii. Deutsche Skatbank va taxa cu 0,25% pe an depozitele de peste 500.000 de euro ale clientilor, incepand cu 1 noiembrie, potrivit unui anunt facut de banca si preluat de presa germana. Pentru depozitele mai mici, banca ofera o bonificatie de doar 0,1% pe an, sub rata inflatiei pe care Banca Centrala Europeana se lupta cu sarguinta sa o faca mai mare, scrie www.economica.net.
Cum arata mailul care iti aduce un job
Ai dat ultimul save CV-ului si te-ai apucat sa scrii mail-ul care te va conduce catre jobul tau de vis. De fapt, ai apucat sa tastezi doar un "Buna ziua" si iti dai seama ca mare parte din ceea ce scrii nu reprezinta ce vrei sa transmiti. Asta li se intampla si altor mii de candidati atunci cand vor sa trimita CV-ul si ajung sa dea backspace de nenumarate ori pana apasa butonul "Send" cu emotii. Dar este vreo siguranta ca la capatul celalalt este mereu deschis CV-ul? www.wall-street.ro prezinta cum trebuie sa fie mail-ul care atrage atentia angajatorului roman.
Povestea romanului de 30 ani care a emigrat in SUA la varsta de 8 ani si acum lucreaza la Facebook
“No one checks-in and checks-out as a programmer. Meseria de programator iti mananca tot timpul.” Vorbele spuse cu un accent american perfect din gura lui Alexandru Petrescu nu tradeaza un discurs motivational dobandit la vreo scoala de leadership. In 1992, la varsta de 8 ani, emigra alaturi de familia sa in SUA, iar in toamna anului 2014 se intorcea pentru prima data la Bucuresti, in postura de Software Engineer Lead la Facebook. Intr-o sala cu peste 200 de tineri programatori din mai multe tari prezenti in luna octombrie la Droidcon Bucuresti, unul dintre cele mai importante evenimente pentru dezvoltatorii de aplicatii pentru platforma mobila Android, Petrescu impartaseste cateva dintre ideile care l-au ajutat sa ajunga sa lucreze la cea mai mare retea sociala din lume, scrie Business Magazin.
Europa va avea gaze la iarna. Rusia, Ucraina si UE au semnat un acord privind reluarea livrarilor de catre Gazprom, valabil pana in martie 2015
Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana (UE) au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrarilor de gaze rusesti, valabil pana in martie 2015, relateaza AFP, potrivit Mediafax. Acordul a fost semnat de ministrii Energiei ai celor doua tari, rusul Aleksandr Novak si ucraineanul Iuri Prodan, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, dupa cinci luni de negocieri. Oettinger a precizat ca acordul se refera la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzand atat plata datoriei la gaze a Ucrainei fata de Rusia, in valoare de 3,1 miliarde de dolari, cat si plata livrarilor de gaze rusesti pana martie. Pretul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat ca Ucraina este capabila sa-si achite datoria la gaze fata de Rusia.
Chinezii care ameninta suprematia mondiala a Apple si Samsung. Compania Xiaomi a devenit al treilea cel mai mare producator de smartphone-uri din lume
Compania chineza Xiaomi a devenit al treilea mare producator de smartphone-uri la nivel mondial, cu o cota de piata de 5,6%, la distanta mare insa de Samsung Electronics si Apple, potrivit companiei de cercetare a pietei Strategy Analytics, relateaza Bloomberg. Xiaomi a reusit performanta dupa ce a reusit sa isi devanseze concurentii pe piata chineza, datorita telefoanelor ieftine dotate cu functii high-end.
Cea mai grava criza de la obtinerea independentei. Economia Ucrainei s-a contractat cu 5,1% si se astepta o prabusire cu 8% pana la sfarsitul anului
Economia Ucrainei, confruntata cu o criza grava din cauza conflictului cu separatistii rusi din estul tarii, s-a contractat cu 5,1% in trimestrul al treilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit institutului de stat pentru statistica din aceasta tara, transmite AFP, potrivit Mediafax. Totodata, PIB-ul Ucrainei a scazut cu 2,1% in raport cu trimestrul al doilea.
Pe acelasi subiect: