Rusia cauta banii Chinei, dupa interdictiile Occidentului. Moscova a incheiat 38 de acorduri de finantare pentru Gazprom, Rosneft si bancile sanctionate de SUA si UE
Premierul Chinei, Li Keqiang, si cel al Rusiei, Dmitri Medvedev, in timpul unei intalniri la Moscova. Foto: AFP/Mediafax
Rusia a incheiat 38 de acorduri cu China, in domeniul energiei, bancilor si tehnologiei, in timpul unei vizite la Moscova a premierului Li Keqiang, autoritatile de la Kremlin orientandu-se catre Asia pentru mentinerea cresterii economice, pe fondul sanctiunilor occidentale, transmite Bloomberg.
Intre documentele semnate se afla un acord interguvernamental privind un contract de 400 de miliarde de dolari al Gazprom, pe termen de 30 de ani, prin care grupul urmeaza sa livreze gaze in China, din 2018, prin intermediul unui gazoduct numit Forta Siberiei, a carui constructie a inceput in septembrie. Un alt acord se refera la cresterea cooperarii intre Rosneft si China National Petroleum.
Izolata de Statele Unite si Uniunea Europeana din cauza rolului jucat in criza ucrainenana, Rusia se orienteaza catre China, in cautare de investitii pentru evitarea intrarii in recesiune.
Colaborarea implica acordarea unui acces privilegiat Chinei la materii prime si armament avansat, au declarat doua surse apropiate situatiei.
Rusia si China au incheiat si acord privind evitarea dublei taxari si un tratat referitor la combaterea evaziunii fiscale, in conditiile in care companii precum Gazprom si Lukoil analizeaza listarea la bursa din Hong Kong. Un alt acord a fost semnat de bancile centrale, referitor la tranzactii swap pe piata valutara.
Guvernul rus incurajeaza companiile sa incheie contracte in ruble, pentru a reduce dependenta de dolarul american, dupa ce sanctiunile impuse de SUA si UE au blocat accesul unor companii mari din Rusia pe pietele de capital.
Cu rubla aflata aproape de un nivel minim record si investitiile straine pe cale de disparitie, atragerea capitalului chinez ar putea creste dependenta Rusiei de resursele naturale si ar putea afecta eforturile de diversificare a economiei, noteaza Bloomberg.
Banca de Export-Import a Chinei a incheiat acorduri cadru cu VTB Group si Vnesheconombank, banca de dezvoltare din Rusia, precum si un acord de finantare a comertului cu banca agricola a Rusiei, cunoscuta ca Rosselkhozban. Bancile de stat din Rusia sunt si ele supuse sanctiunilor occidentale.
China, care a depasit in 2011 Germania ca cel mai mare partener comercial al Rusiei, a dobandit o importanta mai mare pentru autoritatile de la Moscova, in urma conflictului din Ucraina si a blocarii accesului pe pietele financiare occidentale.
Pe acelasi subiect: