Efectele Ciprului asupra sistemului bancar din zona euro, HSBC e acuzata iar de spalare de bani, iar Starbucks cumpara prima ferma de cafea
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Miza din spatele noii legi a retrocedarilor: terenuri si paduri de 11 miliarde de euro
Dupa companiile din energie la care guvernul a cedat pachete mari de actiuni pentru asa-zisele despagubiri, de fapt mijloace de imbogatire rapida ale samsarilor care au cumparat la 10-20% din valoare titlurile de retrocedare, noua tinta sunt padurile, scrie Ziarul Financiar in editia de astazi. Guvernul vrea infiinteze prin noua lege a retrocedarilor un fond national in care sa verse ce a mai ramas in proprietatea statului pentru a compensa persoanele ale caror imobile au fost confiscate de regimul comunist in urma cu peste saizeci de ani si care nu mai pot primi compensatii in natura. Nicio alta tara din Europa de Est nu a mai cedat cate 20-40% din companiile din energie sau din monopoluri pentru retrocedari. Ungaria, Polonia si Cehia au limitat retrocedarile, noteaza ZF.
Capital: Reducerile de pret din magazine au devenit obligatorii
Retailerii care, in urma anilor de criza, au schimbat radical modul de selectie, dispunere si prezentare a marfurilor vor depasi perioada dificultatilor economice globale cu mult mai usor si vor inregistra rezultate financiare cu mult mai bune decat cei care se axeaza prioritar pe reducerile de preturi, arata o analiza realizata de Argo Real Estate Opportunities Fund (ARGO), unul dintre cei mai mari proprietari de parcuri de retail si centre comerciale din Romania. "Anul 2012 a fost un an de varf pentru promotii, iar consumatorului ii este din ce in ce mai greu sa aleaga intre acestea. Toata lumea are promotii, in special reduceri de preturi, dar si alte tipuri de campanii; promotiile au devenit, cum se spune in Anglia, un "must have", nu mai sunt o optiune, sunt obligatorii", a aratat Graham Kilbane, COO ARGO, citat de Capital.ro.
Stirileprotv.ro: Fiscul, gata sa puna sechestru pe conturile mai multor manastiri. Poate lua si banii din cutia milei
In aceasta lume, de datoriile la stat nu scapa nici pamantenii, nici Biserica. Fiscul este gata sa puna sechestru pe conturile mai multor manastiri si schituri din Romania, ba chiar si pe cutia milei. Functionarii au trimis hartii prin care ii anunta pe slujitorii Domnului ca vor fi executati silit, daca nu isi achita darile, relateaza Stirileprotv.ro. Biserica nu plateste impozit pe profit, conform Codului fiscal, insa are de achitat catre stat taxe si impozite. Mai exact, contributiile de asigurari sociale pentru salariile preotilor si altor angajati care sunt bugetari.
Wall-Street.ro: Mai are rost sa economisesti in zona euro? Ce efecte are Cipru asupra sistemului bancar
Desi reprezinta numai 0,25% din economia europeana, Cipru va aplica probabil cea mai dura masura de austeritate de la startul crizei – depozitele bancare vor fi taxate cu pana la 10%. Masura creeaza un precedent iar efectele ar putea fi catastrofale asupra stabilitatii zonei euro. Citeste mai departe care vor fi influentele asupra sistemului bancar, a increderii in banci si asupra cursului de schimb, arata Wall-Street.ro. Decizia ministriilor de Finante ai statelor din zona euro, de a taxa depozitele bancare din Cipru cu pana la 10%, nu afecteaza clientii bancilor cipriote din Romania. Pe plan local sunt prezente 2 banci cu actionariat cipriot – Bank of Cyprus si Marfin Popular Bank, prin Marfin Bank.
Mediafax.ro: CFR Marfa estimeaza pierderi de peste 200 milioane de lei in 2013, duble fata de cele de anul trecut
CFR Marfa estimeaza ca va incheia acest an cu pierderi de 211 milioane lei, de 2,2 ori mai mari fata de rezultatul negativ bugetat pentru 2012, de 95 milioane lei, potrivit Mediafax.ro. Conform proiectului de buget pentru acest an, compania de stat estimeaza venituri de 1,135 lei miliarde lei si cheltuieli de 1,346 miliarde lei. Bugetul pentru anul trecut, aprobat in mai 2012, prevedea venituri de 1,222 miliarde lei si cheltuieli de 1,317 miliarde lei. Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finante, ultimul an in care compania a fost pe profit a fost 2007, cu un castig net de 4,7 milioane lei. In intervalul 2008-2011, pierderile totale ale CFR Marfa s-au ridicat la 1,1 miliarde lei.
Stirileprotv.ro: Vacante de 12 mil. euro, vandute la targul de turism din Capitala. Ce destinatii prefera romanii
Oricat de stramtorati am fi, vacantele merita orice sacrificiu, spun cu mana pe inima zeci de mii de romani, care si-au cumparat in ultima saptamana bilete pentru concediu, de la un targ organizat la Bucuresti, potrivit Stirileprotv.ro. Incasarile au fost cu 20% mai mari fata de anul trecut. In patru zile de targ, cei 30.000 de vizitatori le-au lasat expozantilor aproximativ 12 milioane de euro, cu 20% mai mult fata de anul trecut. In topul preferintelor a fost, surprinzator, litoralul romanesc, urmat de Bulgaria si Grecia. Ofertele speciale s-au evaporat, fireste, la prima strigare.
Incont.ro: Unul dintre simbolurile Angliei face angajari in mai multe domenii, cu sau fara diplome. 34 de zile libere pe an si mariri de ziua ta
Compania la care putini viseaza sa ajunga a dat drumul la angajari. Fericirea incepe cu un training intens. Bentley face angajari dupa un an mult mai bun decat aratau prognozele. Este una dintre companiile de lux care impreuna cu Ferrari, Rolls Royce si Bugatti profita de criza in loc sa se planga de ea. Clientii cu bani au si mai multi bani in criza, iar asta se vede in vanzarile brand-urilor de lux, informeaza Incont.ro. Sistemul de aplicare este simplu. Intrati pe site si completati un formular de inscriere. Cu asta incepe examenul de angajare. Urmeaza alti pasi de bifat, niste interviuri online si unul direct, decisiv, pe cheltuiala companiei.
Financial Times: Cipru nu reuseste sa gaseasca o cale de mijloc intre pretentiile Rusiei si cele ale UE
Autoritatile cipriote fac eforturi sa renegocieze termenii prin care urmeaza sa primeasca ajutorul de zece miliarde de dolari. Potrivit Financial Times, daca pana acum erau vizati toti clientii bancilor pentru taxarea depozitelor, guvernul doreste sa ii vizeze in special pe cei care au rezerve financiare mai mari. Bancile din tara vor mai ramane inca doua zile inchise, pana joi inclusiv, pentru a da timp Parlamentului sa isi revizuiasca pozitia si sa sprijine noua masura. Un oficial al Uniunii Europene a spus ca creditorii internationali fac presiuni asupra guvernului sa scuteasca clientii cu depozite mai mici de 100.000 de euro, in timp ce FMI, UE si BCE doresc un impozit de 15,6% pentru oricine detine rezerve mai mari de acea suma. Majoritatea celor care detin sume importante de bani in bancile cipriote sunt rusi, iar Kremlinul si-a aratat deja nemultumirea, desi guvernul de la Nicosia se straduieste sa gaseasca o solutie pentru a nu-si speria investitorii, scrie Financial Times.
Bloomberg: Volvo va produce masini in China
Volvo a obtinut aprobarea Chinei pentru a incepe productia de autovehicule in tara, au declarat trei surse familiare cu problema, citate de Bloomberg. Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare a autorizat recent planul de productie al companiei suedeze, insa procesul este confidential si nu a fost inca finalizat, motiv pentru care sursele au dorit sa ramana anonime. Aprobarea finala trebuie data de catre Consiliul de Stat, insa, potrivit acelorasi voci, acordul este ca si incheiat. Volvo vinde masini in China cu preturi incepand de la 40.000 de dolari, asa ca piata este una profitabila. Industria auto din China s-ar putea mari cu 10% in acest an, iar producatorul suedez va avea numai de castigat daca reuseste sa intre pe piata locala si sa scape de taxele pe care tara le impune in egala masura tuturor companiilor straine. Potrivit Bloomberg, odata intrat in vigoare acordul, Volvo ar putea micsora preturile de vanzare ale autoturismelor comercializate pe continentul asiatic.
BBC: HSBC, noi acuzatii de spalare de bani. De data asta, in Argentina
Gigantul bancar HSBC, care a primit anul trecut o amenda din partea Statelor Unite pentru spalare de bani, se afla acum in fata unor noi acuzatii pentru activitati ilegale desfasurate in Argentina, informeaza BBC. Oficialii argentinieni au deschis deja un proces prin care acuza banca de facilitarea evaziunii fiscale si spalare de bani, indicand o suma de 77 milioane de dolari. Reprezentantii HSBC au declarat ca vor coopera pe tot parcursul anchetei, adaugand ca acuzatiile ridica ingrijorari majore. “Suntem decisi sa cooperam cu autoritatile ca sa asiguram o evaluare temeinica si sa gasim o solutie adecvata problemei”, a declarat Lysette Bravo, un purtator de cuvant al HSBC, citat de BBC. Anul trecut, banca a cazut de acord sa plateasca autoritatilor americane o amenda de 1,9 milioane de dolari, intr-o intelegere privind acuzatiile de sparare de bani, aceasta fiind cea mai mare suma platita intr-un astfel de caz.
Wall Street Journal: Starbucks cumpara prima ferma de cafea
Starbucks si-a cumparat propria ferma pentru a produce cafea, prima pe care compania americana o detine, relateaza Wall Street Journal. Proprietatea de 240 de hectare din Costa Rica va fi folosita pentru cresterea unor noi varietati de cafea si testarea celor mai bune metode de cultivare. Compania cu sediul in Seattle a incheiat tranzactia vineri. Oficialii Starbucks spun ca doresc sa inteleaga mai bine procesul de crestere a plantelor de cafea, acest lucru fiind posibil datorita faptului ca inaltimea la care terenul din Costa Rica este situat variaza de la o mie, la 1.700 de metri deasupra nivelului marii. “Vrem sa facem lucruri inovatoare, care nu ar fi fost posibile fara cumpararea acestei ferme”, a declarat Howard Schultz, directorul executiv al Starbucks, potrivit Wall Street Journal. Acesta a adaugat ca nu exclude achizitionarea altor proprietati asemanatoare. Desi pretul de cumparare nu a fost facut public, conform surselor, acesta se situeaza intre cinci si zece milioane de dolari.