Economistul care a descoperit ca suntem in recesiune le da guvernantilor cinci noi motive de ingrijorare; ce se va intampla cu Astra milionarului Dan Adamescu; ce afaceri merg cel mai bine in sectorul serviciilor
recesiune
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Opinie ZF: Taxa „Voinea–Gherghina“ pe constructii speciale a invitat recesiunea in Romania ieri
Impozitul pe constructii speciale introdus pentru prima data de guvern in 2014 a adus la buget suma de 751 de milioane de lei pe primul semestru si se estimeaza ca va aduce dublu pe tot anul, adica 1,5 mld. lei (340 mil. euro). Taxa nascocita de Liviu Voinea si Gheorghe Gherghina, care au tinut fraiele bugetului in ultimii doi ani, inseamna chiar 0,2% din PIB, adica exact cu cat a scazut economia in primul trimestru fata de acelasi trimestru din anul anterior, astfel incat impreuna cu scaderea mult mai semnificativa de 1% a PIB-ului din trimestrul doi fata de trimestrul unu sa fim astazi in recesiune, scrie Ziarul Financiar.
Economistul care a descoperit ca suntem in recesiune le da guvernantilor de la Bucuresti cinci noi motive de ingrijorare
Andrei Radulescu, analist senior la Bancii Transilvania, este primul economist care a descoperit ca Romania a ajuns in recesiune si a facut anuntul inainte ca acesta sa vina oficial din partea Institutului National de Statistica. Acum, Radulescu impartaseste cinci motive de ingrijorare pe care le are, la care guvernantii de la Bucuresti ar trebui sa se gandeasca in urmatoarea perioada, scrie www.gandul.info. Situatia tensionata din Ucraina este primul motiv de ingrijorare, avand in vedere faptul ca aceasta "este o problema de durata", iar "Romania se afla la doar cativa kilometri de zonele unde se trage cu mitraliera sau cu tunul".
Ce se va intampla cu Astra milionarului Dan Adamescu
Atat Autoritatea de Supraveghere Financiara cat si administratorul special KPMG lasa de ineteles ca redresarea Astra Asigurari nu mai este posibila fara un investitor strategic. Luna septembrie este decisiva pentru viitorul Astra Asigurari, pana de curand cea mai mare societate de profil din Romania. Administratorul companiei, KPMG, a anuntat ca a demarat procesul de recapitalizare a asiguratorului care are nevoie de un aport de aproximativ 490 de milioane de lei pentru a reintra in parametrii de solvabilitate si lichiditate impusi de ASF, scrie www.economica.net.
Din ce surse atrag trafic magazinele online din Romania
Traficul din motoarele de cautare reprezinta (inca) oxigenul magazinelor online din tara, acesta reprezentand peste 40% din totalul vizitatorilor, conform unei analize realizate de www.wall-street.ro, care a luat in calcul peste 230 de magazine online din tara. Toate categoriile analizate atrag cel mai mult trafic din search, traficul direct fiind de cele mai multe ori la jumatate fata de cel din cautari. Din social media provine circa 10% din traficul total, cu exceptia magazinelor de haine, care atrag aproape 35% din trafic din retele sociale. Mail-ul nu functioneaza satisfacator in cazul niciunei categorii de produse, ponderile din totalul vizitelor fiind de sub 1%.
Taxa pe stalp ajunge «pe raft»: chiriasii captivi in haosul legii
Celebra taxa pe stalp, asa cum a fost supranumit impozitul pe constructii speciale, continua sa creeze dificultati majore pentru business-uri, chiar si dupa aproape un an de la introducerea ei in Codul Fiscal. Pe langa impactul covarsitor asupra bugetelor companiilor care datoreaza 1,5% din valoarea constructiilor aflate in patrimoniu, exista multe necunoscute in interpretarea reglementarilor pentru diverse situatii. Una dintre prevederi, care nu este lamurita pe deplin ii vizeaza pe chiriasii care au facut lucrari de construire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere a cladirilor. Astfel, sunt vizate, printre altele, birourile si magazinele inchiriate, in care s-au facut tot felul amenajari, inclusiv rafturile, noteaza www.capital.ro.
Ce afaceri merg cel mai bine in sectorul serviciilor
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a scazut in luna iunie cu 0,6%, in termeni ajustati sezonier, comparativ cu luna anterioara. Fata de aceeasi luna din anul 2013, cifra de afaceri din servicii a fost insa mai mare cu 7,1%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In semestrul I, comparativ cu semestrul I 2013, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate, a crescut in ansamblu cu 5,4%, noteaza Business Magazin.
Europa se pregateste pentru o iarna geroasa. UE vrea sa interzica exporturile de gaze si sa limiteze consumul industrial, daca Rusia ingheata livrarile catre continent
Uniunea Europeana ar putea interzice exporturile de gaze si sa limiteze consumul industrial, pentru protejarea aprovizionarii cu energie a utilizatorilor casnici in aceasta iarna, in eventualitatea in care Rusia ar opri livrarile de gaze din cauza crizei din Ucraina, potrivit unei surse comunitare. Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, gaze si carbune al Europei, iar infrastructura de conducte din Ucraina ar putea fi folosita ca arma politica, asa cum s-a mai intamplat, avand in vedere ca autoritatile europene si cele de la Moscova se contrazic din cauza actiunilor militare rusesti pe teriotoriul ucrainean, transmite Reuters.
Germania: Rusia a pus capat parteneriatului sau cu Europa. Noi am crezut in tara lui Tolstoi si a lui Dostoievski, a fost un soc sa ne confruntam cu un nou conflict la frontierele continentului
Rusia a "pus capat de facto parteneriatului sau" cu Europa, a declarat luni, la Gdansk, in Polonia, presedintele german Joachim Gauck, invocand "un nou conflict armat la frontierele Europei", in Ucraina, relateaza AFP, potrivit Mediafax. "Dorim un parteneriat si relatii de buna vecinatate (cu Rusia) in viitor", dar cu conditia ca Moscova sa-si schimbe politica si sa "revina la respectarea drepturilor popoarelor", a spus Gauck, intr-un discurs sustinut cu ocazia marcarii a 75 de ani de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Noi am crezut si vrem sa credem ca si Rusia, tara lui Tolstoi si a lui Dostoievski, ar putea face parte din Europa", a spus el.
Banca centrala a Poloniei recomanda bancilor sa renunte la creditele imobiliare in franci elvetieni
Guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, recomanda bancilor sa elimine creditele ipotecare in franci elvetieni, inainte ca parlamentarii sa le oblige sa converteasca aceste imprumuturi in moneda locala, ceea ce le-ar putea provoca pierderi, asa cum s-a intamplat in Ungaria. Imprumuturile in valuta ar putea tenta politicienii populisti sa ia exemplu de la premierul ungar Viktor Orban, care a impus bancilor pierderi de ordinul miliardelor de euro, a spus Belka intr-un interviu, transmite Bloomberg.
Pe acelasi subiect: