Cum explica premierul Ponta intrarea Romaniei in recesiune tehnica
Premierul Victor Ponta explica intrarea Romaniei in recesiune tehnica prin faptul ca zona euro este din nou in recesiune, referindu-se la Germania, Franta, Italia, si arata ca tara noastra trebuie sa isi orienteze relatiile economice catre zona asiatica si Africa.
Intr-o declaratie sustinuta joi seara, la Botosani, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, la randul sau, ca Romania a intrat in recesiune dupa standardele UE, premierul Victor Ponta a afirmat ca "mizeriile lui Basescu nu sunt importante" atunci cand este vorba de economie si s-a referit la evolutia primului semestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, care marcheaza o crestere economica de 2,6%, aratand ca exista 150.000 locuri de munca in plus, precum si incasari la buget si din fonduri europene.
"Ceea ce este insa important de tinut cont este ca - daca va uitati pe toate televiziunile internationale de profil - Europa, azi, a primit o veste proasta: zona euro este din nou in recesiune, si vorbim de motoarele Europei, de Germania, Franta, Italia, si asta inseamna ca Romania mai putin va reusi sa isi mentina ritmul de crestere economica si de creare de locuri de munca doar pe piata europeana. Trebuie sa ne indreptam catre celelalte piete, Turcia, China, zona asiatica, Africa", a spus Ponta.
El a adaugat ca Romania trebuie sa treaca peste problemele provocate in agricultura de ploi si sa incerce sa mentina ritmul de crestere economica, fara a mai atinge un nivel de 5,1% ca in ultimul trimestru al anului trecut, sa ramana competitiva si sa investeasca mai mult in infrastructura.
Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care releva modificarea evolutiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.
Ponta spune ca nu cunoaste problema cu datele INS, deoarece institutul este coordonat de Eurostat
Premierul a declarat ca nu stie despre problema legata de datele comunicate de catre Institutul National de Statistica si ca el nu primeste altfel de date decat cele publice, cu argumentul ca INS lucreaza in coordonarea Eurostat, iar Guvernul nu trebuie sa interfereze.
Intrebat de jurnalisti daca exista vreo problema la nivelul INS si ce fel de date a primit el, la Guvern, din partea institutului, Ponta a raspuns: "Eu nu primesc altfel de date decat primiti si dumneavoastra. INS-ul lucreaza cu Eurostat-ul".
La remarca acestora ca a fost o problema legata de datele comunicate de catre INS si daca stie de aceasta problema, Ponta a raspuns ca nu.
"Nu, nu stiu si nici nu trebuie sa stiu. INS-ul este si lucreaza in coordonarea Eurostat-ului. Daca sunt probleme, cu siguranta Eurostat-ul ne va spune si vom lua orice masura, dar nu trebuie sa intervina Guvernul, pentru ca tocmai cerinta Eurostat-ului este ca Guvernul sa nu interfereze in activitatea institutelor nationale de statistica", a afirmat premierul.
Joi dimineata, INS a anuntat ca PIB in trimestrul II a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier) si ca fata de acelasi trimestru de anul trecut a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. INS a mai anuntat ca, in primul semestru al acestui an, produsul intern brut a crescut, comparativ perioada similara a anului trecut, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.
Institutul nu a comunicat nimic despre faptul ca si-ar fi revizuit cifrele, de la pozitiv la negativ, aferente primului trimestru al acestui an.
Ulterior, datele Eurostat au indicat faptul ca Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, urmare a unei modificari de catre INS a evolutiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.
Datele publicate de Eurostate au aratat astfel ca INS, fara sa comunice public, a revizuit in scadere estimarile de PIB pentru primul trimestru, de la o crestere fata de trimestrul anterior de 0,2% la o scadere de 0,2%.
Joi seara, presedintele Traian Basescu a atras atentia ca Uniunea Europeana a anuntat intrarea Romaniei in recesiune tehnica si nu INS, care a motivat ca a folosit un formular standard din 2009. "Am impresia ca este a treia institutie care capoteaza sub presiune politica si vine sa completeze salba de institutii puse sub control politic, alaturi de Avocatul Poporului si de CNA (...). Au facut ce a facut si seful lor, au plagiat un formular din 2009 si de-asta au omis sa spuna tarii ca a intrat in recesiune", a afirmat Basescu.
Citeste si: