Din zece santiere de autostrazi, doar pe cinci se lucreaza, a aparut singurul serviciu de taximetrie gratuita din Romania si ce pericol se ascunde in spatele banilor digitali
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: „Noile taxe mentin economia intr-o zona de crestere economica slaba”
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a comentat pentru Ziarul Financiar ca noile taxe anuntate de guvern par dezechilibrate si au impact semnificativ asupra inflatiei (impactul direct, matematic, este de circa 0,5-0,6%). El arata ca noile taxe mentin economia intr-o zona de crestere economica slaba. Potrivit lui Dumitru, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar avea un impact bugetar initial negativ de circa 1% din PIB pe an, o suma care poate fi compensata doar daca aducem toate formele de venituri in baza de impozitare. Pachetul de masuri fiscal-bugetare propus de guvern pare dezechilibrat, la prima vedere fiind concentrat preponderent pe partea de venituri, pe cresteri de taxe. Sunt masuri luate „peste noapte“, menite sa acopere goluri bugetare imediate, dar nu exista o strategie pe termen mediu si lung, a explicat Dumitru.
Din zece santiere de autostrazi, doar pe cinci se lucreaza
Cinci din cele mai importante zece santiere de autostrazi nu au avansat nici macar cu un centimetru in perioada 1 septembrie - 1 octombrie, singurele proiecte pe care s-a lucrat in prima luna de toamna fiind tronsoanele dintre Orastie si Sibiu, si o bucata din autostrada Lugoj-Deva. Astfel, cumulat cele mai importante zece santiere de autostrazi din Romania, cu o lungime de circa 240 de kilometri si un cost de aproape 1,7 miliarde de euro, au inaintat in medie cu circa 3,3% in perioada 1 septembrie - 1 octombrie, arata calculele Ziarului Financiar, pe baza datelor transmise de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
O companie auto se implica in TAXI GRATIS, singurul serviciu de taximetrie gratuita din Romania
Toyota Romania a decis sa se implice in proiectul Taxi Gratis, proiectul lui Alex Bobes, tanarul de 23 de ani care a fondat in aprilie 2013 singurul serviciu gratuit de taximetrie gratuita din Romania. Toyota va pune la dispozitia sa doua masini hibrid, cu ajutorul carora Taxi Gratis va transporta persoanele cu o situatie financiara precara. Alex Bobes, tanarul care a fondat Taxi Gratis, primul serviciu de taximetrie gratuita din Romania, sustinea la inceputul lunii octombrie ca gaseste cu greu colaboratori dornici sa se ofere voluntari in proiect. ”Initiativa lui Alex Bobes ne-a impresionat. A fost o inspiratie pentru noi din prima zi in care am auzit despre Taxi Gratis si suntem onorati ca putem fi impreuna in acest demers foarte frumos”, a declarat Irina Izota, Senior Brand Manager Toyota Romania. Serviciul de taximetrie de urgenta inaugurat in luna aprilie se adreseaza exclusiv clientilor care au probleme de sanatate sau urgente, batranilor, nevazatorilor si celor fara posibilitati financiare, potrivit Business Magazin.
Pericolul care se ascunde in spatele banilor digitali
Moneda virtuala Bitcoin este vulnerabila la un atac „egoist“ ce ar putea permite preluarea graduala a controlului asupra sistemului care gestioneaza banii digitali. Un grup de cercetatori americani au pus la cale un atac teoretic care incearca sa submineze modul in care computerele implicate in Bitcoin transfera informatia. Planul acestora se bazeaza pe faptul ca in cadrul sistemului Bitcoin se pleaca de la premisa ca toti participantii implicati in generarea monedei virtuale sunt cinstiti. Un astfel de atac ar putea avea deja loc, spun cercetatorii americani care au descoperit vulnerabilitatea. „Bitcoin este compromis“, scrie profesorul Emin Surer, unul dintre oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell care a dezvoltat atacul, intr-o postare pe blog in care descrie vulnerabilitatea monedei digitale, noteaza Capital.
In estul Capitalei se pompeaza 300 de milioane euro in doua malluri apropiate. Care va rezista?
Doua noi malluri in Bucuresti se vor lupta pentru buzunarul bucurestenilor. NEPI a inceput deja lucrarile de constructie la Mega Mall, iar Sonae Sierra si Caelum Development incep luna viitoare constructia mult-amanatului ParkLake Plaza, scrie www.economica.net. Noul pol de atractie pentru constructia de noi malluri este zona de est a Capitalei. Dezvoltatorii Sonae Sierra si Caelum Development au anuntat ca incep constructia mallului ParkLake Plaza de pe terenul fostei baze sportive Spartac din cartierul Titan. Companiile au autorizatie de constructie din septembrie, iar termenul prevazut pentru finalizarea lucrarilor este anul 2016. Investitia pentru noul proiect este de 180 de milioane de euro.
Actiunile Twitter, evaluate la 26 de dolari fiecare. Listarea site-ului de microblogging, cea mai mare de la Facebook incoace
Actiunile Twitter au fost evaluate la 26 de dolari fiecare, inainte de listarea la bursa din New York. Suma este peste cea anuntata initial, care se incadra undeva intre 23 si 25 de dolari per actiune , ceea ce inseamna ca serviciul de socializare are acum o valoare de 18 miliarde de dolari, noteaza BBC. Acesta este cel mai mare debut pe bursa al unei firme de tehnologie, de la listarea Facebook, in mai 2012. Twitter a atras 230 milioane de utilizatori de cand si-a inceput activitatea acum sapte ani, dar inca nu a reusit sa faca si profit. Pierderile sale pe cel de-al treilea trimestru din 2013 s-au ridicat la 64,6 milioane de dolari, de la 21,6 milioane, cat erau cu un an in urma. In plus, un sondaj al Reuters si Ipsos arata ca peste o treime din userii inregistrati nu folosesc de fapt serviciul.
Israelul este pe cale sa devina exportator major de gaze, cu implicatii in geopolitica regiunii
Israelul este pe cale sa devina un exportator major de gaze, evolutie cu consecinte in relatiile geopolitice si economice din Orientul Mijlociu, proiectul offshore Tamar, operational din luna martie, urmand sa aiba in acest an o contributie de 1% la PIB-ul tarii, relateaza Financial Times. Platforma marina Tamar din sudul Israelului este descrisa de companiile partenere Delek (Israel) si Noble Energy (SUA) drept cel mai mare proiect privat de infrastructura realizat vreodata in istoria de 65 de ani a Israelului. Zacamantul offshore Leviathan, de mare adancime, are rezerve estimate la 536,8 miliarde de metri cubi de gaze, fiind unul dintre cele mai mari descoperite in ultima perioada in industria de profil. Guvernul estimeaza ca vanzarile de gaze in strainatate ar putea aduce Israelului incasari de 60 de miliarde de dolari, in 20 de ani.
Cel mai bogat indian ofera iPhone-uri, pentru a-si repune pe picioare compania de telecomunicatii
Reliance Communications, compania de telecomunicatii a miliardarului Anil Ambani, ofera contracte de abonament pentru iPhone, pentru prima data in India, relateaza Bloomberg. Ambani spera ca in acest fel utilizatorii sa aleaga abonamente de date, care sa ajute la impulsionarea veniturilor firmei, ce s-au prabusit cu 89% numai in ultimii patru ani. Reliance Communications este al treilea cel mai mare operator din India, din punct de vedere al valorii pe piata, si are in plan sa introduca si alte modele in afara celor de la Apple, tintind consumatorii care isi doresc sa navigheze pe internet si care sa aduca bani din utilizarea serviciilor de date. Firma a inceput sa comercializeze modelul 5C de iPhone saptamana trecuta. Pretul este de 2.599 de rupii, adica 42 de dolari pe luna, pentru un contract pe doi ani. In India, incasarile lunare per utilizator sunt de numai 1,6 dolari, in timp ce in SUA sunt de 69 de dolari.
Beijingul incepe vanatoarea de oficiali corupti, care si-au cumparat proprietati peste hotare cu bani murdari
Oficialii corupti si oamenii de afaceri din China au carat pe ascuns miliarde de dolari peste hotare, scrie Quartz. O mare parte din bani au ajuns sa fie investiti in proprietati imobiliare din Statele Unite, Canada, Australia si Regatul Unit al Marii Britanii, in special in cartierele selecte din Londra, New York, Los Angeles, Sydney sau Toronto. Asa ca guvernul chinez s-a lansat intr-o vanatoare la nivel mondial in care spera sa dea de urma acestor proprietati cu ajutorul guvernelor straine. Miscarea a fost initiata de Wang Qishan, liderul Partidului Comunist, care si-a propus sa elibereze tara de fenomenul tot mai pregnant al coruptiei. Acesta a cerut deja sprijinul mai multor grupuri anti-coruptie, Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, precum si Departamentului de comert al SUA, ca sa isi duca la indeplinire planurile.
Pe acelasi subiect: