"In ceea ce priveste procesul de integrare in Uniunea Europeana, suntem parte a Uniunii Europene, dar daca ne uitam la infrastructura, suntem in afara ei. Noi si Bulgaria suntem singurele tari care nu suntem legate cu autostrada la Uniunea Europeana. De aceea, terminarea autostrazii Transilvania, coridorul IV pan-european sunt prioritare", a declarat joi Marcel Heroiu, specialist in dezvoltarea sociala in cadrul grupului Banca Mondiala pentru Europa si Asia Centrala, la o conferinta pe tema dezvoltarii regionale organizat la Arenele BNR.

El a aratat ca Bulgaria si-a construit deja autostrada, care se leaga de Serbia, iar Romania este ocolita.

"Daca nu stim sa dezvoltam si sa ne racordam la infrastructura de transport majora a Uniunii Europene, vom fi lasati in urma in anii viitori. Acum suntem parte a Uniunii Europene, dar suntem la periferie", a avertizat Heroiu, relateaza Mediafax.

Oficialul Bancii Mondiale apreciaza ca, daca Romania va incuraja extinderea UE prin includerea Moldovei, Ucrainei, Turciei, Serbiei, va putea deveni un centru al fluxurilor comerciale si va trece de la o pozitie periferica la una mai centrala in cadrul UE.