Romania a pierdut anul trecut venituri de 2,3 mld. euro la buget

Guvernul estima ca va strange la buget 33,6% din PIB, adica 47,3 miliarde de euro, dar veniturile s-au prabusit anul trecut la doar 32% din PIB (45 mld. euro), sub media din ultimii cinci ani. Veniturile bugetului general consolidat s-au intors in 2013 la un mediocru 32% din Produsul Intern Brut (32,9% in 2012), marcand astfel unul dintre cei mai mai „gri“ ani din punctul de vedere al colectarii bugetare din ultimul deceniu, si asta in ciuda cruciadei declarative impotriva evaziunii fiscale, dar si a restructurarii Fiscului. Primul an de guvernare „plina“ a guvernului Ponta 2 se incheie astfel cu un esec major, fiind egal in mediocritate doar cu penibilul an 2009 cand nu doar economia s-a prabusit, ci si veniturile bugetului, la 31,4% din PIB, noteaza Ziarul Financiar.

Viscolul a invartit moristile: eolienele au realizat ieri 20% din productia de energie a tarii, mai mult decat hidrocentralele sau centrala nucleara de la Cernavoda

Viscolul este de bun augur pentru investitorii in energie regenerabila: productia in centrale eoliene a atins miercuri 20% din intreaga productie nationala. Carbunele duce, insa, greul in aceasta perioada. La ora 12.00, productia de energie electrica era de 9.500 MW, iar eolienele realizau 1.949 MW, adica 20,61% din total. Pe carbune se produceau, insa 2.948 MW, adica 31,17% din total. Productia pe baza de hidrocarburi, adica gaze naturale si pacura, totaliza 1.580 MW (16,71%), in hidrocentale se realizau 1.515 MW (16,02%), in vreme ce din surse nucleare se produceau 1.418 MW (14,99%), potrivita datelor prezentate de www.adevarul.ro.

Productia de masini made in Romania a trecut in premiera peste 400.000 de unitati in 2013

In premiera, Romania a produs anul trecut peste 400.000 de masini, record sustinut atat de Dacia, care a atins un nou maxim istoric, cat si de Ford cu uzina de la Craiova.  Cumulat, Dacia si Ford au produs anul trecut aproape 411.000 de automobile la Mioveni, respectiv Craiova, in crestere cu 22% comparativ cu anul anterior. In spatele acestei cifre se ascund nu mai putin de trei recorduri – Dacia a produs 342.620 de autoturisme, depasind nivelul maxim atins anterior in 2010, la Craiova s-au asamblat aproape 68.400 de masini, cel mai ridicat nivel al productiei din istoria uzinei, si cumulat au dus productia pentru prima data la peste 400.000 de masini, cu o valoare de piata de aproape 5 miliarde de euro, scrie Business Magazin.

Salarii cuprinse intre 600 si 3.700 euro in strainatate, cu studii medii

Site-ul www.economica.net prezinta o selectie a celor mai bine platite locuri de munca oferite acum romanilor in Europa si Asia. De exemplu, un restaurant de lux din Bahrain angajeaza 50 de romani pe urmatoarele posturi: manager de restaurant, bucatar, asistent de bucatar, ospatar, barman, hostess, DJ, casier. Angajatorul oferteaza candidatii cu salarii cuprinse intre 600 de euro si 2.100 de euro pe luna, functie de postul vizat, de calificari si de experienta dobandita in domeniu. Angajatorul asigura gratuit candidatilor selectati cazarea, masa, biletul de avion, transportul local, asigurarea medicala, viza si uniforma de serviciu.

Cat a platit IKEA romanilor care si-au dus mobila la reciclat

Peste 66.000 de lei. Aceasta este suma platita de IKEA Romania celor 900 de romani care au luat parte la primul proiect de refolosire si reciclare a mobilierului lansat de magazinul din Baneasa in luna decembrie a anului trecut. Potrivit datelor companiei, intre 20 decembrie 2013 si 26 ianuarie 2014, perioada in care a fost desfasurat proiectul, magazinul a primit peste 3.300 piese de mobilier vechi de la 900 de persoane, care au primit in schimbul fiecarei piese un voucher de 20 lei. Peste 60% dintre piesele primite au fost scaune, potrivit www.capital.ro.

“Meseria de broker in Romania e altfel decat in filme.“ 160 de brokeri au spus adio bursei anul trecut

Pe bursa de la Bucuresti au mai ramas 800 de brokeri (inregistrati la ASF) care vand sau cumpara actiuni in numele catorva mii de investitori. Sunt mai putini cu 160 decat in 2012, chiar daca rulajele pe bursa au crescut cu aproape 50% anul trecut. Nu insa suficient de mult pentru a le asigura supravietuirea brokerilor. Numarul brokerilor a scazut incontinuu din 2008, cand criza financiara a facut ravagii pe bursele lumii. In 2007, cand cotatiile actiunilor erau la maxime, la bursa de la Bucuresti lucrau si prosperau peste 1.500 de brokeri angajati la 73 de case de brokeraj, scrie ZF Corporate.

De saptamana viitoare, incepe sfarsitul Internetului asa cum il stiam

Incepand din 4 februarie, Internetul va incepe sa arate foarte diferit – si directorul executiv al ICANN, organizatie non-profit care administreaza adresele de Internet si terminatiile domeniilor Web, va primi atat aplauzele cat si laudele. In prezent, adresele de pe Internet se termina in 22 de termeni familiari - .com, .net,.eu, .edu – numite, generic, top-level domains (GTLD). Incepand cu 4 februarie, primele sute de GTLD-uri isi vor face aparitia. Astfel, intr-un scurt timp, vor exista adrese care se vor termina in .ninja, .farm, .shoes, .photography, .bike, .sexy si chiar .wtf, scrie www.wall-street.ro.

Fed a redus achizitiile lunare de obligatiuni cu inca 10 mld. dolari. Noi turbulente pe pietele emergente

Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a redus miercuri achizitiile lunare de obligatiuni cu 10 miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari, continuand strategia de retragere treptata a masurilor de stimulare a economiei. Decizia luata de Fed la capatul unei sedinte derulata pe parcursul a doua zile a fost anticipata de analisti, relateaza MarketWatch. Fed a decis in luna decembrie sa reduca incepand din luna ianuarie de la 85 de miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari achizitiile lunare de obligatiuni prin care sustine economia americana. Programul de introducere de lichiditati in sistemul financiar, al treilea de acest tip de la declansarea crizei financiare in 2008, a alimentat si cresterea puternica a burselor la nivel global.

Lenovo isi consolideaza pozitia pe piata telefoanelor inteligente. Preia Motorola Mobility de la Google, pentru aproape 3 mld. de dolari

Lenovo si Google au definitivat un acord prin care Lenovo va achizitiona producatorul de smartphone-uri Motorola Mobility. In urma acestei tranzactii, Lenovo, care detine un business in industria PC-urilor si o divizie proprie de smartphone-uri, isi va consolida semnificativ pozitia pe piata telefoanelor inteligente, a anuntat compania, potrivit Bloomberg. Pretul achizitiei este de aproximativ 2,91 miliarde. Lenovo, care in 2005 a preluat divizia de PC-uri a IBM si legendarul brand de PC-uri Think, preia acum o companie cu renume global, Motorola Mobility, inclusiv brandul Motorola si portofoliul Motorola Mobility de smartphone-uri inovatoare precum Moto X, Moto G si seria DROIDTM Ultra. Pe langa produsele curente, Lenovo va prelua in proprietate si produsele Motorola Mobility aflate in faza de proiectare.

Livrarile de tablete au explodat, in 2013, la nivel mondial

Livrarile mondiale de tablete au crescut anul trecut cu 50,6%, la 217,1 milioane de unitati, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de compania de cercetare a pietei International Data Corporation (IDC), citat de Mediafax. In trimestrul patru, livrarile au urcat cu 62,4% fata de trimestrul precedent, la 76,9 milioane de unitati, si cu 28,2% fata de aceeasi perioada a anului 2012. Ritmul de crestere a vanzarilor se mentine impresionant, dar este totusi cu mult mai mic fata de avansul anual de 87,1% inregistrat in trimestrul patru din 2012.