Cinteza, BNR: Daca n-as fi fost mai catolic decat Papa de la inceputul crizei cu bancile cipriote si cu cele grecesti, nu stiu daca ar fi rezistat

Solutia de salvare a depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus si reusita transferului catre Marfin au venit dupa o perioada „extraordinar de stresanta“ pentru ca pericolul de contagiune spre bancile grecesti era foarte mare, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR. „Frica de a pierde bani este cel mai rapid perceputa dupa frica de moarte si i-am inteles pe deponenti. Cea mai mare batalie a fost sa-i convingem pe ciprioti ca exista si alta solutie in afara de bail in (n.red: taxarea depozitelor din Romania).” Chiar daca in mod legal nu avea o responsabilitate directa privind situatia sucursalei cipriote, BNR nu putea lasa sa degenereze o situatie care risca sa submineze ideea de stabilitate a sistemului." Cinteza povesteste succesiunea unor episoade-cheie din povestea crizei de la Bank of Cyprus, de la decizia bancii centrale a Ciprului de a aplica grila de haircut (taxare pe transe a depozitelor) si in Romania, pana la primele zile de dupa transfer in care Marfin si-a umplut ghiseele cu bani pentru a dezamorsa temerile clientilor, noteaza Ziarul Financiar.

Bechtel pleaca, dar lasa Romaniei o autostrada-fantoma. Ce se intampla cu Suplacu de Barcau-Bors

Dupa ce a incasat 1,3 miliarde de euro pentru doar 52 km de autostrada, Bechtel va pleca, dar ne va lasa cu 60 km de drum facut doar pe jumatate si pe care nu se poate circula. Contractul cu compania americana Bechtel pentru Autostrada Transilvania va fi reziliat luni, potrivit ministrului pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, fara insa ca firma americana sa termine si singurul tronson la care mai lucra, Suplacu de Barcau-Bors, realizat deja in proportie de 50%. Practic, Romania a platit companiei americane Bechtel, din 2004 pana acum, mai mult de 1,3 miliarde de dolari, pentru finalizarea unui singur tronon din Autostrada Transilvania, cel dintre Campia Turzii si Gilau, in lungime de doar 52 km. Singurul tronson pe care compania americana a mai lucrat, cel intre Suplacu de Barcau si Bors, la granita cu Unagaria, este realizat in proportie de doar 50% si va fi predat ca atare Guvernului Romaniei. Lucrarile la aceasta portiune sunt oprite inca de anul trecut, potrivit www.economica.net.

Ce se ascunde in spatele privatizarii ratate a CFR Marfa

Pana la termenul-limita din 8 mai, Ministerul Transporturilor primise trei oferte de cumparare a pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa. Se aratasera interesati americanii de la OmniTrax, romanii de la Grup Feroviar Roman (GFR) și asocierea formata din compania autohtona Transferoviar Grup (TFG) și cea austriaca Donau-Finanz GmbH & Co KG. GFR este controlat de Gruia Stroica și de Vasile Didila (conform unor informatii publice, cei doi ar fi frati vitregi), in timp ce Transferoviar Grup este detinut de omul de afaceri Calin Mitica. De-a lungul timpului, presa a scris ca intre cei trei antreprenori ar exista o conexiune nu numai din cauza varstelor apropiate și a faptului ca au crescut in aceeași localitate, ci și pentru ca ar fi rude. Unele informatii indica faptul ca Gruia Stoica și Calin Mitica ar fi cumetri, in timp ce altele vorbesc chiar de o relatie de sange. Respectiv, cei trei afaceriști din domeniul transportului feroviar ar fi veri. Intrebat daca exista o legatura de rudenie ori de afaceri intre GFR și ceilalti doi competitori la licitatia pentru CFR Marfa, Gruia Stoica a raspuns sec: „Nu exista o legatura de rudenie“, potrivit Capital.

O vara buna ar putea creste PIB-ul Romaniei cu doua miliarde de lei

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, PIB-ul Romaniei poate creste cu doua miliarde de lei, daca vom avea o vara cu recolte bune. "Nu traim intr-un laborator, ci intr-o tara reala, iar o tara reala are conditiile ei. Din pacate, in agricultura Romaniei, exista o cheie privind PIB. Cand o vara este buna, cu recolte bune, PIB creste cam cu vreo doua miliarde. Cand este o vara secetoasa, cu multe catastrofe, scade cu vreo doua miliarde. Eu nu pot sti cum va fi vara asta. Deocamdata, din informatiile pe care le am, graul a avut ploaie la timpul lui, a avut umiditate, iar acum are caldura. Se pare ca va fi o recolta buna la grau. O variabila este porumbul si s-ar putea sa avem probleme cu floarea soarelui si acestea ar putea aduce scumpiri la ulei", a spus Vasilescu, citat de www.manager.ro. Oficialul a adaugat ca nu exista o relatie liniara, de la cauza la efect, in ceea ce priveste productia agricola si preturile.

Octavian Radu asteapta oferte pentru lantul Diverta

Omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul grupului de firme Radu Holding, spune ca are o intelegere cu un investitor pentru vanzarea lantului de librarii Diverta, dar ca „usa este inca deschisa“, astfel ca mai asteapta oferte. O tranzactie cu lantul de librarii, una dintre ultimele afaceri care se mai afla in portofoliul antreprenorului, ar putea fi realizata cel mai devreme in toamna acestui an. „Sunt retele de carti din Occident, un concurent local, dar si antreprenori romani fara legatura cu retailul de carte, atrasi de forta brandului Diverta. Avem deja un pre-agreement (o intelegere - n.red.), dar usa este inca deschisa. Nu suntem inca in faza negocierii pretului“, a declarat pentru ZF Octa­vian Radu. El nu a precizat numele investitorilor interesati si nici pretul de vanzare pe care il ia in calcul. In prima parte a anului 2010, Diverta si-a cerut insolventa, avand datorii de peste 10 milioane de euro si credite de investitii de 8,5 mil. euro. La acel moment compania opera o retea de 62 de librarii, cu o suprafata de 24.000 de metri patrati, scrie Ziarul Financiar.

Spania, locul unde se va da batalia pentru viitorul zonei euro

Patru tari din zona euro - Grecia, Irlanda, Portugalia si Cipru - au salvate deja de la faliment si sunt angajate in cadrul unor programe de redresare economica si financiara convenite cu "troica" formata din FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. Insa, Spania ar putea reprezenta cel mai important test pentru constructia europeana. Germania vrea noi reforme si progrese mai rapide in tarile zonei euro afectate de criza datoriilor, scria publicatia Der Spiegel in luna aprilie, citand un raport pregatit de biroul cancelarului Angela Merkel. Pana acum, regulile bugetare au reusit sa initieze in toate statele zonei euro o "mobilizare politica generala pentru reforme structurale si o mai buna competitivitate". Totusi, in Italia "piata muncii poate fi liberalizata mai mult", in timp ce in Grecia si Spania sunt "esentiale" noi reforme in privinta legilor prea rigide de pe piata muncii, mentiona, de asemenea, publicatia germana. Economia spaniola este in recesiune de peste 22 de luni, iar premierul spaniol Mariano Rajoy a obtinut recent o prelungire de inca doi ani, pana in 2016, a termenului pana la care trebuie sa reduca deficitul bugetar la maximum 3% din PIB, desi anul trecut Spania fusese deja pasuita cu inca un an, scrie www.wall-street.ro.

Angela Merkel negociaza pacea intre UE si China, pe tema taxelor pe importuri

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca vrea ca atat Uniunea Europeana, cat si China, sa depuna eforturi pentru a preveni un eventual conflict pe tema comertului, scrie Wall Street Journal. Problemele intre cele doua parti au aparut dupa ce Comisia Europeana a propus impunerea unor taxe de import pe anumite produse provenite din China, din domeniul telecomunicatiilor si al energiei solare. Propunerea vine ca urmare a acuzatiilor conform carora asiaticii folosesc preturi de dumping in detrimentul producatorilor europeni. Aceasta a fost principala tema de discutie pe agenda intalnirii care a avut loc duminica intre oficialii chinezi si cei cei din Germania. “Ma voi implica pentru a fi sigura ca vor avea loc negocieri serioase cat de curand cu partea chineza, pentru a rezolva orice viitoare nelamurire”, a dat asigurari Merkel.

CNN: China, o natiune in miscare. Face investitii masive in infrastructura

China face investitii in drumuri, cai ferate si alte constructii legate de infrastractuctura, potrivit CNN Money. Oficialii chinezi sunt hotarati sa transforme radical a doua cea mai mare economie a lumii. Planul lor este sa creasca foarte mult consmul pe cap de locuitor, pentru ca acesta sa se reflecte in cresterea economica. De asemenea, vor ca lumea sa se intoarca tot mai mult catre brandurile chinezesti, asa ca guvernul face investitii masive in soselele si caile ferate din tara, pentru ca populatia din clasa de mijloc sa ajunga mai usor in resorturile si parcurile tematice pe care le construieste. Numai in ultimul deceniu, China a construit 50.000 de kilometri de drumuri expres, adica aproximativ doua treimi din intreaga structura de autostrazi existenta in Statele Unite, iar astazi are dublul numarului de kilometri de sosea fata de 2002.

Laureatul Nobel, Joseph Stiglitz, spune ca economia SUA nu a revenit inca si Fed nu trebuie sa reduca stimulentele

Economistul castigator al unui premiu Nobel, Joseph Stiglitz, spune ca ar fi prematur pentru Rezerva Federala americana sa reduca stimulii monetari, chiar daca exista putine dovezi cum ca acestia ar ajuta cea mai mare economie a lumii, titreaza Bloomberg. “In mod clar economia nu a revenit la normal si sa acceptam acest lucru ca pe ceva in regula este pur si simplu gresit”, a spus profesorul de la Universitatea Columbia, la Forumul Economic Mondial, care a avut loc pe 25 mai. Bursele americane si Trezoreria au inregistrat scaderi pentru a patra saptamana conscutiv, cel mai indelungat declin incepand din august, dupa ce presedintele Ben Bernanke a spus ca federalii ar putea incetini ritmul achizitiilor daca indicatorii economici vor arata o crestere sustenabila. Iar cererea pentru bunurile de folosinta indelungata a crescut in luna aprilie mai mult decat era prognozat, semn ca e posibil ca economia sa traverseze o perioada buna in cea de a doua jumatate a anului.

O aplicatie pe iPhone care testeaza urina utilizatorilor naste controverse

O aplicatie pentru iPhone cu ajutorul careia utilizatorii isi pot verifica nivelul sangelui, al proteinelor si al altor substante din urina, a fost luata in vizor de catre oficialii Statelor Unite, care vor sa impuna niste limite in aceasta “diagnosticare la minut”, noteaza Bloomberg. Sistemul uChek, al Biosense Technologies Private, nu a primit aprobarea de la Agentia de alimentatie si Medicamentatie (FDA) si compania vrea sa afle de ce, asa ca a trimis FDA o scrisoare in care cerea lamuriri. Aplicatia creata se adreseaza diabeticilor, care trebuie sa isi verifice nivelul glucozei, acestia putand acum sa scaneze testele de urina cu ajutorul camerei de pe smartphone, iar sistemul va procesa informatia, generand automat rezultatele.