Cati bani au incasat de la stat mosierii Romaniei, ce surprize aduce patronilor «biblia» insolventelor si povestea romanului care a deschis 45 de magazine in 2012
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Alpine lasa sosele, cai ferate si spatii de birouri neterminate in Romania
Compania de drumuri a reziliat doua contracte de aproape 130 mil. euro cu firma austriaca Alpine, intrata in faliment. Grupul belgian Atenor a intrerupt la randul sau un contract de 15 mil. euro pentru constructia unui proiect de birouri de catre Alpine. Compania Alpine, la care actionar majoritar este grupul spaniol FCC, are afaceri de 3,6 mld. euro la nivel international si a cerut falimentul la sfarsitul lunii iunie in Austria, pentru ca nu mai facea fata datoriilor, scrie Ziarul Financiar. „Falimentul Alpine reprezinta un mare soc pentru industria austriaca a constructiilor, iar impactul general pe care il va avea, in special asupra furnizorilor si subcontractorilor sai, ramane de vazut. Pentru multe din proiectele Alpine exista o sansa destul de mare ca acestea sa fie asumate si continuate de alte companii de constructii“, a spus ieri Arnulf Gressel, consilierul comercial al Ambasadei Austriei, pentru ZF.
Cati bani au incasat de la stat mosierii Romaniei
Culita Tarata, latifundiarul din Insula Marea a Brailei a incasat de la stat si din fonduri comunitare pentru campania agricola de anul trecut peste 42 de milioane de lei. Este cea mai mare suma acorda anul trecut ca sprijin financiar pe suprafata, noteaza www.economica.net. Culita Tarata, proprietarul din Insula Marea Brailei, a incasat prin firma sa SC TCE 3 BRAZI SRL, in campania de sprijin pe suprafata 2012, peste 42 de milioane de lei, cel mai mult dintre toti proprietarii de teren din Romania, potrivit unui clasament realizat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). TCE 3 Brazi exploateaza in Braila in jur de 55.600 de hectare si a avut anul trecut, potrivit datelor Ministerului de Finante, anul trecut afaceri de peste 461 milioane de lei, cu 14,6% mai mult fata de anul anterior. Profitul net al companiei a fost de 80,7 milioane de lei.
Ce surprize aduce patronilor «biblia» insolventelor
In septembrie, Codul insolventei ar putea ajunge pe masa Guvernului, iar specialistii spera ca pana la finele acestui an sa intre deja in vigoare. Apar modificari semnificative, majoritatea orientate inspre limitarea posibilitatilor ca insolventa sa fie utilizata abuziv. O alta parte vizeaza egalizarea drepturilor creditorilor cu cele ale debitorilor, potrivit www.capital.ro. Actul va contine tot ceea ce inseamna proceduri de insolventa si preinsolventa, inclusiv legea falimentului bancilor, a societatilor de asigurari, precum si reglementarea insolventei transfrontaliere. O noutate absoluta o constituie reglementarea insolventei grupurilor de firme sau a holdingurilor.
Romanul care a deschis 45 de magazine noi in 2012
Din decembrie 2011, Cosmin Calugar este director de expansiune al retelei Profi, avand o experienta de peste 10 ani in managementul de proprietati, dezvoltari de retail, combinata cu practica de antreprenoriat. Pe vremea studentiei, impreuna cu cativa prieteni, a facut o agentie imobiliara in Cluj, un proiect pe care l-a abandonat la absolvirea studiilor. S-a ocupat o vreme de administrarea unor proprietati a unor fosti clienti, iar in 1999 s-a angajat ca reprezentant de vanzari pentru Nissan. A preluat apoi functia de manager zonal de vanzari pentru marci ca Rover, Land Rover si BMW, dobandind experienta in cadrul unei companii conduse cu rigoare germana. La finalul lui 2011 a schimbat rolul cu cel de angajat al Profi, cand a preluat dezvoltarea noului concept de greenfield. De la inceputul anului trecut se ocupa de intreaga activitate legata de expansiune, scrie Business Magazin.
Antreprenor din Centrul Istoric: Romanii sunt precauti cu bugetul, nu ramane nimic in farfurii
La cinci ani de la declansarea crizei, romanii tin cu dintii de bugete si nu mai fac excese. Andrei Iusut, care detine doua restaurante in Centrul Vechi, spune ca in 2013 romanii au taiat din sumele alocate iesirilor in oras si comanda strict ce urmeaza sa consume. Andrei Iusut a deschis restaurantul cu specific turcesc Divan in anul 2010, cu un buget de 400.000 euro, iar in 2012 a inaugurant restaurantul grecesc Meze Taverna, printr-o investitie de 270.000 euro. Ambele restaurante sunt situate in Centrul Vechi din Capitala. El sustine ca in ultima perioada resimte o scadere a bugetelor alocate de romani la iesirile in oras si pune aceasta tendinta pe seama precautiei. "La restaurante vin mai multi oameni in acest an, insa consuma mai putin. Cert este ca sunt foarte precauti si cantaresc cu mare grija ceea ce comanda. Nu mai este disponibilitatea care era inainte, cand se comanda mult, se cereau deseori si sampanii scumpe. Acum, romanii sunt mult mai rezervati, isi evalueaza foarte atent bugetul, comanda strict si nu mai ramane nimic in farfurii", a explicat Andrei Iusut, pentru www.wall-street.ro.
Vanzari in stagnare pentru Apple, desi a inregistrat recorduri cu iPhone. Compania ar putea acoperi de opt ori datoria orasului Detroit
Apple publica o cifra de vanzari nesperata pentru smartphone-urile sale, ajungand la economii ce ar putea salva de cateva ori situatia falimentara din Detroit. Numarul iPhone-urilor vandute a depasit orice asteptari de pe Wall Street, scrie New York Times. Cele mai multe dispozitive au fost vandute in Statele Unite, lucru care a compensat pentru alte piete importante de peste hotare, cum ar fi China. Compania a livrat 31,2 milioane de iPhone-uri, fata de 26 de milioane, cate vindea in aceeasi perioada, anul trecut. Este vorba de un record pentru trimestrul al treilea de la Apple. Firma a anuntat ca are in prezent 146,6 miliarde de dolari in bani cash si alte valori de pe piata, suma mai mult decat suficienta pentru plata datoriei de 18,5 miliarde de dolari a orasului Detroit, care si-a declarat de curand falimentul.
Marile banci ar putea fi responsabile de urcarea pretului la materiile prime
Scumpirea materiilor prime este pusa de unii pe seama interventiei pe piata a marilor jucatori din segmentul bancar, scrie CNN Money. De la petrol la electricitate si metale, bancile si fondurile de investitii importante detin in prezent o parte considerabila din resursele naturale ale omenirii. Faptul ca bancile pot detine si proprietati fizice, nu doar bunuri de natura financiara, este un fenomen relativ nou. In 2003, Rezerva Federala a decis ca o astfel de miscare nu este una riscanta pentru piata, insa criticii au acum o alta parere. “Aceste activitati ameninta sa submineze obiectivele politice fundamentale de la baza principiului separarii bancilor de activitatile de comert”, e de parere Saule Omarova, profesor de drept la Universitatea din Carolina de Nord. Senatul american conduce in prezent o ancheta prin care vrea sa determine impactul sistemului bancar asupra pietei de materii prime.
Swatch anunta cea mai mica rata de vanzari din ultimii patru ani
Swatch, unul dintre producatorii de talie mondiala de ceasuri, intampina probleme in a-si mentine o cifra de vanzari buna, din cauza economiei problematice din China, a doua cea mai mare putere financiara globala, noteaza Wall Street Journal. Grupul elvetian a anuntat marti ca ritmul de crestere al vanzarilor sale este cel mai mic din ultimii patru ani. Unul dintre principalele motive este economia in scadere a Chinei, care are un cuvant greu de spus pe piata bunurilor de lux, dar compania a lasat sa se inteleaga ca ar putea totusi atinge incasari record la sfarsitul anului, daca asteptarile pe care le are de la urmatoarele sase luni se vor adeveri. Swatch, cel mai mare producator de ceasuri din lume, a inregistrat un ritm de crestere al vanzarilor de numai 8,7%, in timp ce anul trecut, in aceeasi perioada, acestea crescusera cu 14%.
Industria miniera incinsa a Chinei se topeste din cauza lipsei de apa
Mina Daliuta, din provincia chineza Shaanxi, este cea mai mare mina subterana de carbune din lume si are nevoie de cateva milioane de litri de apa zilnic, pentru a putea functiona, potrivit Bloomberg. Apa este necesara in procesul de extractie, spalare si procesarea combustibilului, insa rezervele orasului sunt extrem de sarace in acest sens. “Lipsa apei va limita extrem de mult productia. Targeturile de productie de carbune nu pot fi atinse in provincia Shanxi sau Mongolia, avand in vedere resursele limitate”, explica Charles Yonts, sef pe cercetare la agentia de brokeraj CLSA, pe pietele din regiunea Asia-Pacific. Industria carbunelui si fabricile de electricitate folosesc aproximativ 17% din apa din China si cele mai multe dintre ele sunt situate in nordul tarii, cunoscuta si drept una din cele mai aride regiuni ale Chinei. In schimb, guvernul ar vrea ca, pana in 2020, industria de extractie a carbunelui sa isi dubleze capacitatea.
Universitatea Craiova, unul dintre cele mai mari motive de disputa de pe Wikipedia
Cercetatorii Taha Yasseri, Anselm Sperri, Mark Graham si Janos Kertesz au masurat de curand care controverse de pe Wikipedia provoaca cele mai inflacarate dispute. Potrivit rezultatelor obtinute de acestia, citate de Washington Post, cele mai multe dezbateri sunt legate de fenomenul fotbalistic. In cazul Spaniei, cinci din primele zece cele mai controversate pagini sunt despre cluburile de fotbal, in timp ce, pentru versiunea romaneasca a site-ului, pagina F.C. Universitatea Craiova ocupa prima pozitie in topul subiectelor fierbinti. Alte teme ce ridica probleme sunt clubul de fotbal Beitar Ierusalim (pentru pagina ebraica), extremismul ungar de dreapta, Iisus, George W. Bush, anarhism si profetul Mohamed, ultimele trei fiind cele mai controversate pagini din versiunea in limba engleza a site-ului.
Pe acelasi subiect: