Opinie ZF: Bomba PIB-ului a fost doar amorsata. Va exploda pe 1 octombrie, cand vom constata scaderea an la an de pe trimestrul 3

Scriam pe 16 mai 2014 in articolul „Nu va felicitati ca nu aveti pentru ce. Cresterea economica a franat fata de 2013“ publicat in pagina 3 a Ziarului Financiar ca nivelul cresterii de 3,8% (ulterior rectificat la 3,9%) de pe primul trimestru este numai aparent multumitor. De fapt, ajustarile ulterioare au aratat cat de fragil a fost acel 0,1% subliniat la vremea respectiva cu un semn al exclamarii, care s-a dovedit de fapt o scadere trimestru la trimestru de 0,2%. Care a fost urmata de -1% trimestrul II fata de trimestrul I si gata recesiunea. Si iata ca intr-adevar, in loc de decolare avem o aterizare, iar toata lumea se intoarce spre un indicator luat in seama numai cand apar nori negri in economie: evolutia PIB trimestru fata de trimestrul anterior, scrie Sorin Paslaru, redactor-sef al ZF.

10.000 de romani au incasat deja pensiile private. Au primit toti banii odata

Lipsa unei legislatii complete in domeniu dar si perioada inca scurta de cotizare nu permite fondurilor private de pensii sa plateasca anuitati romanilor care au ajuns deja in postura de a incasa pensia. Aproximativ 10.000 de romani au incasat deja sumele stranse in conturile de pensie privata obligatorie, scrie www.economica.net. Avand in vedere perioada scurta de cotizare (pensiile private au fost introduse in Romania abia in 2009) sumele de care au beneficiat respectivele persoane nu sunt unele foarte mari, valoarea totala retrasa ridicandu-se la sub 6 milioane de euro.

Ce masini noi au cumparat romanii in acest an si incotro s-ar putea indrepta piata

Skoda Octavia si Volkswagen Golf sunt cele mai vandute masini noi de import in tara anul acesta, intr-un top in care modelele Dacia domina autoritar, arata cele mai noi date ale APIA. Asociatia sustine in continuare ca programul Rabla ar trebui desfiintat in 2015, motivand ca interesul este tot mai scazut pentru el. Pe ansamblul pietei, livrarile totale de autovehicule (autoturisme + vehicule comerciale), inregistreaza, dupa 7 luni din 2014, o crestere de 30,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In interiorul acestei cresteri, autoturismele au avansat cu 32,7%, potrivit www.hotnews.ro.

Romanii care concureaza cu Zara si H&M

Pentru Ana Maria Coman, coproprietara lantului de magazine Etic, expresia „a nu te intinde mai mult decat iti permite plapuma“ a insemnat mai ales „extindere limitata“. Acum - dupa ce unda de soc a crizei a lovit in plin (mai ales) brandurile romanesti de moda -, se poate traduce, insa, prin „nicio datorie“. “Am fi putut sa fim de cinci ori mai mari, dar mult mai expusi riscului”, spune Ana Maria­ Coman,­ coactionar, impreuna cu Costin Strimbeanu, al retailerului de imbracaminte Etic Lady‘s Fashion. De cinci ori mai putin expus inseamna ca Etic - companie fondata in urma cu 15 ani, cand piata romaneasca de moda nu era suficient de interesanta pentru giganti internationali precum Inditex, H&M, C&A sau New Yorker - va detine, pana la sfarsitul anului 2014, noua magazine, in trei orase din tara (Bucuresti, Constanta si Craiova), noteaza www.capital.ro.

Frank Timis, initiatorul proiectului Rosia Montana, ar putea fi dat afara de la conducerea unei firme proprii dupa un transfer dubios de bani

Frank Timis, controversatul om de afaceri de origine romana care a initiat proiectul minier Rosia Montana, ar putea fi inlaturat din functia de presedinte executiv al companiei miniere African Minerals, pe care a fondat-o, dupa lansarea unei anchete interne cu scopul de a se stabili daca acesta a beneficiat personal in urma transferarii neautorizate a 50 de milioane de dolari catre o firma din Cipru controlata tot de el, scrie Financial Times, preluat de Ziarul Fiananciar. African Minerals este una dintre cele mai proeminente companii listate la Londra si cu activitati miniere in Africa. Timis este cel mai mare investitor, cu o participatie de aproape 13%.

Harta noii crize din Europa: care sunt tarile lovite de recesiune tehnica

Daca in al doilea trimestru cresterea economica a Zonei Euro a inghetat (la 0,0%), pentru intreg blocul UE 28 avansul a fost de numai 0,2%. Cu toate acestea, guvernele europene estimeaza insa ca recuperarea isi va relua ritmul odata cu trimestrul al treilea si se va consolida pana in 2015. Cea mai importanta economie a Europei a scazut in perioada aprilie-iunie cu 0,2%, aceasta fiind prima scadere din 2012 pana in prezent. In schimb, PIB-ul Spaniei si Portugaliei au urcat cu 0,6% in cel de-al doilea trimestru. Putem spune ca, desi multe state care s-au aflat in pericol economic in ultimii ani au inceput sa-si revina, alte tari aluneca acum in recesiune tehnica. Dintre acestea, Italia si Germania par acum a fi lovite cel mai puternic de evenimentele geopolitice si economice, potrivit www.wall-street.ro.

Cat de probabila este iesirea Marii Britanii din UE? Bancile de pe Wall Street pregatesc deja planuri pentru situatia in care Regatul paraseste blocul comunitar

Bancile de pe Wall Street pregatesc planuri de transferare a unor activitati din Londra in Irlanda, in eventualitatea in care Marea Britanie s-ar retrage din Uniunea Europeana, relateaza Financial Times. Persoane apropiate Bank of America, Citigroup si Morgan Stanley au declarat ca Irlanda este considerata o locatie favorabila pentru unele dintre operatiunile europene, daca va fi nevoie sa fie mutate din Marea Britanie. Una din surse a spus ca se intentioneaza deja transferarea unor activitati in Irlanda.

Rusia ar putea interzice si importurile de masini, daca Occidentul ii impune noi sanctiuni

Moscova ar putea consolida sanctiunile impuse Occidentului prin instituirea unui embargo asupra importurilor de masini, intre altele, daca Statele Unite si Uniunea Europeana impun noi masuri impotrivia Rusiei, scrie ziarul de afaceri Vedomosti, citat de site-ul Moscow Times. Din cauza confruntarii cu privire la Ucraina, Occidentul a impus Moscovei sanctiuni, vizand inclusiv sectoarele financiar si energetic, introducand numele a zeci de rusi apropiati presedintelui Vladimir Putin pe liste.

Preturile locuintelor din Londra au inregistrat in august cel mai mare declin din ultimii sase ani, dupa ce au batut record dupa record de crestere

Preturile locuintelor din Londra au inregistrat in luna august cel mai mare declin din ultimii sase ani fata de luna anterioara, evolutie care sugereaza calmarea pietei imobiliare a capitalei britanice, aflata in pericol de formare a unei bule speculative, relateaza Bloomberg. Potrivit site-ului companiei imobiliare Rightmove, pretul mediu al locuintelor londoneze solicitat de proprietari la vanzare a coborat cu 5,9% fata de luna iulie, la 552.783 de lire sterline, acesta fiind cea mai mare scadere inregistrata din decembrie 2007.

Volvo lanseaza SUV-ul XC90, in lupta cu BMW, Mercedes si Audi. Primul model de cand compania a fost preluata de miliardarul chinez Li Shufu

Volvo lanseaza un nou model de SUV in 26 august, in incercarea de a revitaliza vanzarile la nivel mondial si de a castiga o cota mai buna pe piata automobilelor premium, dominata de competitorii germani de la BMW, Mercedes si Audi, relateaza Bloomberg. Modelul XC90 este primul produs lansat de Volvo de cand compania a fost preluata, in 2010, de grupul Zhejiang Geely, detinut de miliardarul chinez Li Shufu.