ARB nu este impotriva unei legi a falimentului personal, ANPC imparte in doua clientii pagubiti de banci si cel mai puternic manager roman din lume: „Nu am ascuns niciodata tara de unde vin"
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Sinca (BCR): Suspendarea memorandumului cu FMI ar putea deprecia leul la 4,5 lei/euro, pe termen foarte scurt
Suspendarea Memorandumului Romaniei cu Fondul Monetar International ar putea deprecia leul la 4,5 lei/euro pe termen foarte scurt si am putea asista la o respingere a ofertelor bancilor la licitatiile pentru titluri de stat, pe fondul randamentelor in crestere, a declarat analistul - sef al BCR Eugen Sinca, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).”Vom avea probabil o mica intarziere in relatia cu FMI, similara cu cele din anii precedenti, iar din ianuarie situatia ar putea reintra in normal. Daca ne uitam la istoria relatiilor dintre Romania si FMI vedem ca acordurile au evoluat dupa un tipar 'stop and go' ceea ce inseamna ca avem inca un drum de parcurs in consolidarea reformelor intr-un cadru institutional bine definit. Pe termen foarte scurt am putea avea o depreciere a leului spre 4,50 lei/euro, aceasta fiind de altfel si estimarea noastra pentru luna decembrie 2013, neschimbata inca din vara”, a spus Eugen Sinca, potrivit www.economica.net.
Ghetea, ARB: Nu suntem impotriva unei legi a falimentului personal
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) nu este impotriva unei legislatii privind insolventa persoanelor fizice, cu conditia sa se asigure foarte bine cadrul legal si procedural, a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB. “In prezent sunt patru proiecte privind insolventa persoanelor fizice. Nu ne impotriva ideii de a avea in Romania un astfel de act normativ pentru insolventa persoanelor fizice. Pentru asta, cadrul legal trebuie asigurat foarte bine si cadrul procedural trebuie asigurat foarte bine. Noi am transmis de fiecare data modificarile noastre catre initiatorii acestor proiecte. Trebuie ca ei sa se concilieze si sa aiba un proiect comun, in care sa tina cont si de propunerile noastre”, a declarat Ghetea, potrivit www.capital.ro.
Cel mai puternic manager roman din lume: „Nu am ascuns niciodata tara de unde vin"
Zece miliarde de dolari este cifra de afaceri a Coca-Cola East Japan Co, companie condusa de Calin Dragan, care este astfel cel mai puternic executiv roman. El a preluat functia anul acesta, dupa fuziunea a patru imbuteliatori din Japonia: Coca-Cola Central Japan, Mikuni Coca-Cola Bottling, Tokyo Coca-Cola Bottling si Tone Coca-Cola Bottling. „Sunt Roman, mi-s’ Banatan, mi-s’ Cimisorean, asa ca indiferent daca m-am aflat in tara sau in strainatate nu am ascuns acest lucru." Educatia primita in familie, in scoala (la toate nivelurile), in comunitate, a marcat intreaga sa viata si l-a ajutat, povesteste chiar el, sa devina „Calin cel de astazi, cu bune si cu mai putin bune. Si toate acestea s-au intamplat in Romania, la randul ei cu bune si cu mai putin bune". Prin urmare, rationeaza el, poate spune ca tot ceea ce a realizat pana acum se datoreaza si faptului ca este roman. In ultimii 20 de ani a interactionat cu nenumarate persoane de diferite nationalitati si a ajuns la concluzia ca istetimea, harnicia, onestitatea, la fel ca si prostia, lenea si minciuna sunt proportional distribuite peste tot in lume. „Asa ca nu m-am simtit marginalizat aproape niciodata din cauza faptului ca sunt roman si am invatat sa nu judec niciodata o natiune ca grup", scrie Business Magazin.
Companiile cu capital chinezesc fac in tara afaceri de 0,5 miliarde euro
Companiile cu capital chinezesc au avut anul trecut o cifra de afaceri totala de 2 miliarde de lei (454 mil. euro) in Romania, in scadere cu 8% fata de anul anterior, potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). 2.203 firme si-au depus bilantul anul trecut la Registrul Comertului, numar aproape similar cu cel de anul anterior, arata aceeasi sursa. Printre cei mai mari jucatori de pe piata locala se numara Huawei, producatorul de echipamente de telecomunicatii, cu afaceri de 95 mil. euro anul trecut, si Lenovo, liderul pietei de PC-uri din tara, scrie Ziarul Financiar. In companiile detinute de chinezi pe piata locala lucrau anul trecut 7.783 de angajati, fata de aproape 7.100 de salariati in 2011 si 5.920 cu un an in urma. Profitul total raportat de companiile care si-au depus bilantul se ridica la 53 de milioane de lei (12 mil. euro), nivel aproape similar cu cel din 2011 si cu 23% mai mic fata de nivelul din 2010, arata datele de la Registrul Comertului.
ANPC imparte in doua clientii pagubiti de banci: Cei care nu au denuntat OUG 50 nu mai au clauze abuzive
Un ordin intern al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor imparte clientii bancilor in doua, dupa ce modificarile la legea 193/2000 privind clauzele abuzive a intrat in vigoare: doar plangerile celor care au denuntat actele aditionale ale bancilor de aliniere la OUG 50 sunt trimise la Bucuresti pentru analiza. Potrivit ANPC, ei sunt singurii afectati de clauzele abuzive. Cei care n-au denuntat actele in 2010-2011 nu mai au clauze abuzive in contracte, spune Protectia Consumatorilor. In privinta contractelor bancare, ordinul ANPC prevede un tratament diferit, in functie de modul in care titularii contractelor bancare au procedat in 2010-2011, anume daca au denuntat explicit sau nu actele aditionale emise de banci pentru alinierea la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 50 din 2010, desi contractele lor bancare initiale au clauze care au fost dovedite de mai multe instante (dar nu in toate cazurile) ca fiind abuzive, noteaza www.economica.net.
Un pas spre independenta energetica: gazele din argilite
Potentialul gazelor naturale din argilite este semnificativ si poate reduce substantial factura Romaniei in aprovizionarea cu gaze din import. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita a anuntat ca Romania va deveni, peste doar patru ani, exportator de gaze naturale, avand in vedere noile descoperiri din Marea Neagra. „Romania va deveni exportator de gaze din 2018. De asemenea, nu trebuie neglijate nici explorarile de gaze de sist. Avem suficiente cantitati de gaze naturale, dupa cum arata datele“, a spus Nita. Desi sunt unele elemente contradictorii in declaratile ministrului, o doza de adevar exista. Gazele din Marea Neagra si gazele naturale din argilite reprezinta un potential urias al Romaniei, dar, deocamdata, cifrele sunt doar ipotetice. Mai e nevoie de studii, foraje si alte explorari. Totusi, anuntul ministrului privind exportul de gaze a fost hazardat si contrazis la doar cateva minute de CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Si Ionut Purica, expert pe energie in cadrul Academiei Romane, l-a contrazis pe ministru, precizand ca, daca Romania va trece la etapa extractiei gazelor de sist in 2019 - 2020, va ajunge exportator de gaze la orizontul anilor 2025, noteaza www.capital.ro.
Primarul Londrei, singurul politician britanic ce recunoaste ca este pro-imigrare
Boris Johnson a declarat ca, cel mai probabil, este singurul politician din Marea Britanie, care are curajul sa recunoasca faptul ca este in favoarea imigrarii, scrie The Telegraph. Primarul Londrei este de parere ca “oamenilor talentati”, care au ceva de oferit Marii Britanii, ar trebui sa li se permita sa se stabileasca aici. Johnson nu si-a ascuns insa niciodata viziunea politica pozitiva cu privire la valul de imigranti legali. Cu toate acestea, restul partidelor din tara nu ii impartasesc parerea. Numai in ultimele luni, acesta a avut cateva probleme cu guvernul, cu care nu reusea sa se puna de acord asupra restrictiilor de acordare a vizei pentru straini, aplaudand in schimb recenta decizie a lui ministrul de Finante George Osborne, de a facilita accesul chinezilor in Regat. Johnson vrea sa prelungeasca aceste facilitati si pentru restul strainilor, ca sa se asigure ca acestia vor continua sa viziteze tara.
De ce nu va deveni Australia cantina Asiei
Promisiunile din campania electorala ale premierului Tony Abbott includeau transformarea zonei mai izolate din nord a Australiei in principalul furnizor de mancare pentru Asia. Acum insa, lucrurile nu mai sunt atat de simple, existand probleme asupra dreptului de proprietate a pamantului agricol din regiune, noteaza Bloomberg. Oficialii si fermierii locali l-au avertizat pe Abbott ca viziunea sa mareata va ramane doar la stadiul de plan,daca nu va permite tarilor precum China si Indonezia sa investeasca acolo. Desi inaintea alegerilor din 7 septembrie premierul promisese ca va ramane deschis unor astfel de propuneri, saptamana trecuta guvernul condus de el a refuzat achizitia GrainCorp, un producator local de cereale, de catre SUA, contra sumei de doua miliarde de dolari, ceea ce ii va amana si mai mult planurile.
Ungaria ar putea declara neconstitutionale creditele in valuta. Care va fi impactul asupra bancilor straine de la Budapesta
Ministerul Justitiei din Ungaria a cerut Curtii Constitutionale o opinie privind posibila neconstitutionalitate a creditelor in valuta, argumentand ca bancile au abuzat de pozitia lor in relatia cu imprumutatii sau au incalcat drepturile consumatorilor. De asemenea, Ministerul Justitiei a cerut Curtii o opinie privind modul in care pot fi modificate contractele de creditare in valuta, astfel incat sa nu fie incalcata legislatia, scrie agentia ungara MTI, citata de cotidianul Portfolio.
ipad-ul de la Apple, marele castigator de Black Friday
Dupa episodul black friday si recent adoptatul Cyber Monday, producatorii se pregatesc acum de zor pentru o intreaga perioada de vanzari, care va dura pana la inceptul lunii ianuarie, adica pe toata durata sarbatorilor de iarna. Cei dornici de incasari spectaculoase ar putea sa ia notite de la Apple, unul dintre cele mai puternice nume din IT-ul mondial, acesta fiind lider la vanzari in aceasta perioada, potrivit MarketWatch. La principalele magazine din America, Wal-Mart si Target, iPad-ul Mini de 16Gb si iPad Air, de aceeasi capacitate, au fost cel mai bine vandute produse, conform datelor furnizate de firma de cercetare InfoScout, care a urmarit achizitiile a peste 50.000 de cumparatori la fata locului, in zilele de joi si vineri. Si, avand in vedere numarul populatiei din State, e usor de inteles de ce acest avant de clienti a propulsat din nou Apple pe primul loc in topul preferintelor.
2.000 de dolari ca sa traiesti ca o persoana fara adapost
Dupa ce s-a confruntat cu propriile probleme financiare, un american de 62 de ani a inceput sa caute noi moduri de a face bani. Fost programator, Mike Momany, din Seattle, ofera acum un fel de “cursuri de initiere” pentru toti cei care vor “sa guste” din viata oamenilor fara adapost. Pentru cei cu adevarat curiosi, experienta costa nu mai putin de 2.000 de dolari. Suparat din cauza cresterii numarului de vagabonzi de pe strazile orasului sau (cu 15% mai multi acum decat in 2007), Momany sustine ca vrea sa ii motiveze pe oameni sa rezolve problema, insa, totodata, vrea sa faca si un business din asta. Seattle are acum peste 9.000 de persoane care nu isi permit un acoperis deasupra capului, potrivit CNN Money.
Pe acelasi subiect: