Bancile au mai pierdut o lupta cu clauzele abuzive. Ce a reusit un roman in instanta
"Bancile i-au obligat pe clienti sa semneze acte aditionale din 2010 fara sa le dea nicio optiune". Asa considera o instanta din Romania, care a anulat un asemenea document, si a eliminat si alte clauze aberante din contractul unui client. Cum ar fi aceea care permitea bancii sa ceara restituirea intregului imprumut, daca titularul si-ar fi pierdut locul de munca.
Un client care avea un credit in franci cu dobanda fixa a fost chemat in 2010 sa semneze actul aditional prevazut de Ordonanta 50, care prevedea eliminarea clauzelor abuzive. Banca i-a spus ca nu are de ales, asa ca omul a semnat,
desi actul aditional a inlocuit dobanda fixa cu una variabila si comisionul de risc cu cel de administrare, tot o clauza abuziva. Anul trecut si-a facut insa curaj si a dat banca in judecata.
Codrut Avram, avocat: "Instanta de judecata a considerat ca acest act a fost semnat la presiunile bancii si automat l-a anulat."
Instanta a obligat banca sa revina la dobanda initiala fixa, sa elimine comisionul de risc si sa restituie clientului sumele incasate pana acum in contul acestui comision, dar a anulat si clauze aberante.
Codrut Avram, avocat: "S-a constatat nula absolut si clauza in cazul in care clientul ajungea somer spre exemplu banca putea sa solicite toti banii aferenti acestui credit".
Decizia instantei se aplica doar clientului respectiv, pentru ca a fost un proces individual. Dar lucrurile se pot schimba.
Estimarile arata ca in 2010 au fost semnate zeci de mii de acte aditionale. Multe dintre ele contin diverse clauze abuzive, cum ar fi inlocuirea dobanzilor fixe cu unele variabile si cresterea sau introducerea unor comisioane ilegale. Cei aflati in aceasta situatie pot da banca in judecata sau pot depune o plangere la ANPC care va face acelasi lucru.
Bogdan Nica, presedinte ANPC: "In momentul in care se simte nedreptatit are aceasta posibilitate de a reclama si noi suntem obligati de lege sa constatam acest lucru si sa deschidem actiunea. Impactul este mult mai mare, dupa 1 octombrie orice proces castigat pe tema clauzelor abuzive, evident, poate duce prin hotarare judecatoreasca la anularea acelor clauze pentru toti consumatorii aflati in relatie contractuala cu institutia respectiva."
Pana acum ANPC a castigat peste 500 de procese si a pierdut doar 100.