"Mi se pare de bun-simt, in temeiul legii, sa notific instantele, printr-o procedura pe care nu o discut eu acum, s-au invocat mai multi termeni juridici, sa se inteleaga juristii, in mod cert ai mei sigur au inteles si vor folosi terminologia care trebuie, pentru ca altfel nu castigam de cinci ori mai multe procese decat am pierdut. Vom incerca sa convingem instanta ca nu numai pentru persoanele pentru care am intervenit in justitiei trebuie facuta dreptatea, ci pentru toti cei care au clauza in contract la profesionistul respectiv", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Bogdan Nica, la finalul conferintei Mediafax Talks about Competition.

El a explicat ca aceste procese pe rol pot avea efecte erga omnes, in sensul ca se vor aplica pentru toti consumatorii care sunt clienti ai profesionistului respectiv, adica ai unui furnizor de servicii, nu pentru toti furnizorii de servicii.

"Eu iau act ca azi legea spune asa: ca judecatorul va obliga profesionistul in conditiile in care se constata clauze abuzive sa le elimine din toate contractele de adeziune de acest tip. Lucru asta magistratul poate sa-l faca din proprie initiativa, judecand in temeiul lui 193/2000 modificata, dar eu consider ca si noi, care avem acest atribut de lege, trebuie in motivarea noastra sa nu sustinem cauza lui Popescu Ion, ci sa sustinem cauza tuturor beneficiarilor contractelor de adeziune", a explicat Nica, potrivit Mediafax.

El a aratat ca, mai intai, ANPC va avea intalniri si va notifica toti profesionistii acolo unde au fost plangeri sau au existat controale tematice unde s-au constatat clauze abuzive pentru ca acestea sa fie eliminate. Nica a dat exemplu operatorilor de cablu, care au eliminat anul trecut o cluaza privind renuntarea la contract, precum si alte discutii cu operatorii de utilitati , unde "foarte multe clauze s-au eliminat".

Intrebat cu cate banci este ANPC in procese pe clauze abuzive, Nica a afirmat: "Mai simplu este sa va spun cu cate banci nu mai suntem in proces. Este una singura. Una care a renuntat la actiuni si a solicitat consiliere in temeiul HG 700. Cu una. O banca la nivel de tara, nu am doar eu la nivel de tara, au si inspectoratele judetene, regionale. O singura banca dintre cele care erau mult hulite, care este in reorganizare, nu o sa-i dau numele, si a cerut consiliere cu o echipa de profesionisti ca sa-si remedieze toate aspectele".

Presedintele ANPC a mentionat ca atunci cand institutia notifica o firma sa vina la discutii, aceasta se prezinta imediat cu avocatii si de obicei se ajunge la o intelegere pentru a ca nu se adresa instantei.

"E greu cand ai introdus o clauza abuziva sa demonstrezi ca nu e abuziva. E mult mai simplu sa motivezi ca e abuziva", a spus Nica.

ANPC nu duce lipsa de cazuistica in problema clauzelor abuzive. Potrivit lui Nica, in perioda 2008-2013, ANPC a avut 750 de procese cu diversi profesionisti, in temeiul Legii 193/2000, incheiate cu decizii definitive, din care a castigat peste 571de procese.

Multe dintre aceste procese au pornit ca urmare a reclamatiilor impotriva bancilor. ANPC a fost in situatia de a se judeca cu bancile in toata tara pe aceleasi spete, in cele mai multe cazuri cu succes, in altele avand decizii nefavorabile. Pe aceeasi lege s-au bazat si alte mii de procese individuale (si cateva de grup) pornite de clientii bancilor. Acestia au avut castig de cauza intr-un procent ridicat.

In sedinta de saptamana trecuta, Ministerul Justitiei a propus amanarea pana la 1 februarie 2014 a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discutii inclusiv cu caracter politic, a decis sa nu aprobe actul normativ, astfel ca prevederile legale privind denuntarea acestor clauze se aplica de la 1 octombrie 2013.

Ponta a confirmat atunci, pentru Mediafax, decizia Guvernului de a nu mai amana posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive.

Premierul Victor Ponta a declarat, joia trecuta, ca procesele privind clauzele abuzive din contracte de prestari servicii, inclusiv credite, vor fi judecate de trei sau patru instante specializate, printre altele la Bucuresti, Cluj si Iasi, pentru a nu suprasolicita Curtea Suprema cu astfel de cazuri foarte tehnice.

"Ministerul Justitiei are in pregatire in acest moment specializarea a doua, trei, maxim patru instante care sa judece aceste cauze speciale. Pentru fiecare judecator de la fiecare judecatorie e foarte greu sa intre in detalii de contracte de zeci, sute de pagini si cu lucruri foarte tehnice. Procesele de acest tip se vor judeca in trei, patru - asta am discutat ieri cu ministrul Justitiei - instante specializate, probabil curti de apel, Bucuresti, Cluj, Iasi. Ideea este sa nu mai incarci Curtea Suprema si sa aduci orice om care are un proces cu o banca, de la Botosani sau de la Satu Mare, sa-l aduci la Bucuresti", a spus Ponta.

El a adaugat ca Ministerul Justitiei lucreaza in prezent la organizarea acestor instante.