Anul rusinii: Romania va deschide doar 10 km de autostrazi. Bulgarii fac 142 km, iar ungurii 55 km

In 2012 si 2013 niciun santier de autostrazi nu a fost deschis, astfel ca anii 2014 si 2015 sunt printre cei mai slabi la capitolul livrari de sosele unde limita de viteza este de 130 de kilometri la ora. Romania va deschide doar 10 kilometri de autostrada anul acesta, intre Pecica si Arad, dupa ce in anii 2012 si 2013 nu a deschis niciun santier nou de autostrazi. Cauza este taraganarea licitatiilor in 2013 de catre CNADNR, noteaza www.zf.ro.

Vin reducerile. Retailerii care taie chiar si 80% din pret

Nici nu a inceput bine anul ca marii retaileri de fashion se pregatesc deja de noi reduceri. Si, dupa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, 15 ianuarie da startul pentru toate magazinele, cele mai multe urmand sa afiseze preturi cu 40 – 50% mai mici, intr-o prima faza, pentru ca, pana la finele lunii, preturile sa fie taiate cu 70 – 80%, potrivit www.capital.ro.

Auchan, Cora, Lidl, Profi fac angajari in toata tara

Auchan, Cora, Lidl si Profi continua angajarile la nivel national. www.economica.net va spune ce profiluri de candidati cauta angajatorii si pana cand primesc CV-uri pentru locurile de munca vacante.

Leii se ieftinesc: rate mai mici la credite din ianuarie

Dobanda Robor la 3 luni, referinta pentru costul creditelor de retail in lei, a coborat sub nivelul de 1,7% pe an dupa o scadere cu 1,5 puncte procentuale in ultimul trimestru de anul trecut, ceea ce se va reflecta in rate mai mici la credite chiar de luna aceasta. BNR afisa ieri un nivel pentru Robor la 3 luni de 1,68% pe an, scrie www.zf.ro.

Cea mai buna metoda de a obtine un salariu mai mare in 2015 este sa iti schimbi jobul

Cei care doresc o marire de salariu in 2015 ar trebui sa caute un nou job, arata un studiu publicat recent de Wall Street Journal. In cadrul unui sistem financiar global care isi revine treptat dupa criza economica, cei care se muta la un nou angajator au mai multe sanse de a negocia un salariu mai bun. "In conditiile in care piata muncii se apropie de nivelul din 2007, cresterile de care au beneficiat in ultima perioada cei care au schimbat joburile au fost consistente", noteaza Jose Mustre-del-Rio, economist la Kansas City Fed, scrie www.businessmagazin.ro.

De ce Suedia are cele mai sigure sosele din lume

Suedia este pe cale sa ajunga la zero decese pe an in accidente rutiere, un lucru incredibil dupa ce in anii ‘70 inregistra un varf de decese rutiere, scrie qz.com. Cum a facut Suedia? A reconstruit drumurile pentru a acorda prioritate sigurantei la viteze mari, a creat drumuri cu trei benzi formate din doua benzi intr-o directie si o banda in alta directie, a alternat o banda pentru a permite sa astepti in siguranta pana poti vira la stanga, potrivit www.wall-street.ro.

Oficial german: Romania nu va adera la Schengen in 2015

Presedintele Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, a declarat ca Romania nu va adera la Schengen in 2015, subliniind ca alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte nu inseamna ca situatia politica din tara se va schimba in mod fundamental, relateaza Der Spiegel, preluat de Mediafax.

Cersetorii romani au luat cu asalt un oras foarte tolerant din Suedia, unde pot obtine 20 euro pe zi. "Sunt oameni foarte draguti aici. Ajuta”

Aproximativ 70 de cersetori romi au venit anul trecut in regiunea orasului Umeå, un fief socialist foarte tolerant, unde pot obtine 100-200 de coroane suedeze pe zi (pana la 20 de euro), relateaza site-ul TheLocal. "Este bine aici in Suedia. Imi place", declara Culai Ciurar, in varsta de 23 de ani, din Romania, in timp ce fierbe niste cartofi pentru pranz, intr-una dintre cele sase rulote aliniate pe un petic de iarba, langa o padure, pentru un reporter The Local.

Petrolul a debutat in 2015 cu o noua scadere de pret record. Barilul se tranzactioneaza sub 55 de dolari, pentru prima data din 2009

Pretul petrolului Brent a scazut sub 55 de dolari pe baril, pentru prima oara din mai 2009, pe fondul cresterii productiei din Rusia si Irak si al ingrijorarilor legate de surplusul de petrol de pe piata, transmite Bloomberg. Cotatia petrolului Brent cu livrare in februarie a coborat luni cu 2,8%, la 54,72 de dolari pe baril la Londra, consemnand cel mai jos nivel din 6 mai 2009 pana in prezent.