Conform studiului, 25 % din site-uri au folosit drept momeala continut video sau audio; 21,63 % se refera la programe tip “installer” (programe destinate instalarii de drivere, plugin-uri etc) sau update-uri de software; 16,53 % au pretins ca sunt programe “ crack “ si generatoare de chei si 16 % au fost URL-uri pentru retele sociale.

Luis Corrons, Director Tehnic la Panda Security, precizeaza ca “utilizatorii continua sa cada victime ale linkurilor malitioase ce ofera trimiteri catre inregistrari video captivante sau emisiuni televizate favorite. Aceasta tehnica a devenit o arma preferata a hackerilor deoarece presupune investitie minima si atrage un numar mare de victime. Cele mai multe astfel de site-uri descarca troieni in calculatoarele utilizatorilor fara stirea sau consimtamantul lor. De aceea, o solutie de securitate buna, capabila sa ii blocheze in mod proactiv, este extrem de utila mai ales pentru utilizatorii care nu pot distinge intre site-urile daunatoare si cele inofensive”.

Care sunt cele mai nesigure parole pe Internet

eBook-urile sunt pe locul 5 in lista (5,25 % din total), urmat de descarcarile P2P si continutul pentru adulti. Topul este inchis de site-urile care ofera programe software pentru calculatoare, sisteme de operare, browsere, jocuri video si software antivirus (toate folosite in mai putin de 3% din cazuri).

Cele mai blocate site-uri din primul trimestru

Cele mai blocate trei site-uri de catre produsele Panda in primul trimestru al anului sunt trei pagini web din Brazilia, primul referindu-se la un video lansat de Consulatul Japonez indicand salvarea unui grup de supravietuitori de tsunami.

Al doilea site contine un video care arata ca un presupus scurt-circuit care a provocat moartea a 15 persoane, iar al treilea contine inregistrari privind o presupusa concediere a unui ofiter de politie din cauza activitatilor sale pe internet.

”Atacatorii exploateaza subiectele fierbinti si curiozitatea morbida a utilizatorilor ”, explica Corrons. ”Cine nu este interesat in urmarirea celor mai recente imagini despre un astfel de dezastru natural ca recentul cutremur din Japonia? ”
, continua acesta.

Ce NU trebuie sa faci pe Internet pentru siguranta ta si a conturilor tale


Topul in functie de popularitate

Studiul arata preferinţele utilizatorilor in raport cu ispitele utilizate. De exemplu, daca aruncati o privire la aplicatiile P2P, veti vedea ca cel mai popular program este Ares, urmat de Torrent si eMule.

In ceea ce priveste retelele sociale, Facebook este inca rege, urmat de Messenger, Tuenti si MySpace.

Cel mai cautat sistem de operare este Windows, urmat de Mac si Linux. In cele din urma, Explorer domina inca piata browser-ului Web, cu Firefox si Chrome venind din urma.

“Nu exista secrete atunci cand este vorba de a afla daca un site este legitim sau nu si devine tot mai complicat pentru utilizatori sa le diferentieze. Si chiar mai rau decat a deveni infectat este faptul ca ai putea sa nu stii asta, decat daca ai o solutie de securitate de incredere.”, explica cei de la Panda Security.

Panda ofera utilizatorilor Panda Cloud Antivirus, un instrument gratuit pentru a obtine “o a doua opinie” despre starea computerelor lor. Panda Cloud Antivirus scaneaza PC-ul in profunzime chiar daca aveti alte programe antivirus instalate.