"Tot personalul a fost avertizat in aceasta dimineata" ca "accesul la e-mailuri din exterior nu mai este operational" si ca "mai multe pagini erau inaccesibile" pe site-uri de Internet ale Comisiei, a explicat un purtator de cuvant pentru AFP.

El a precizat ca atacul a afectat de asemenea serviciile Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, care depind in continuare de sistemul informatic al Comisiei.

Un alt purtator de cuvant al Comisiei a confirmat un "atac serios" prin intermediul unui virus informatic, la care lucreaza serviciile de securitate ale UE.

Dar, potrivit acestuia, a fost vorba despre un atac clasic care nu viza sa descopere documente secrete legate de summitul de joi si vineri, ce urmeaza sa trateze subiecte sensibile ca operatiunile militare din Libia, criza datoriilor din zona euro si securitatea nucleara.

"Nu am nici o informatie care sa lege atacul de summit", a dat asigurari acest purtator de cuvant, amintind ca CE sufera atacuri si in afara reuniunilor liderilor europeni.

"Se intampla destul de des", a mai declarat primul purtator de cuvant. "A mai fost unul in aceeasi saptamana cu cel impotriva Ministerului francez de Finante, dar nu de aceeasi amploare ca astazi", a adaugat el.

Ministerul francez de Finante a recunoscut la inceputul lunii ca a fost victima unui vast atac care a vizat dosare ultrasensibile ale presedintiei G20 si ca a fost nevoit sa debranseze 10.000 de calculatoare.

Liderii europeni se reunesc joi si vineri intr-un context destul de tensionat. Aproximativ 20.000 de manifestanti ar urma sa vina joi la locul reuniunii, pentru a protesta fata de masurile de austeritate luate in numeroase state ale Uniunii Europene pentru a reduce datoriile publice.