Gaze TV, prezentat la targ de compania chineza Haier, utilizeaza o tehnologie dezvoltata de Tobii, o firma suedeza care deja a lansat pe piata o tehnologie similara pentru controlarea din ochi a computerelor.

Utilizatorii controleaza monitorul uitandu-se intens in partea superioara sau inferioara a acestuia, pentru a activa o interfata speciala.

Utilizatorul poate modifica volumul sonor, schimba canale sau alte functii doar uitandu-se la anumite simboluri prezente pe ecran.

Tehnologia se afla inca la stadiul de prototip si mai are nevoie de imbunatatiri, dar are potential de a deveni o alternativa pentru telecomanda.

In lume mai exista televizoare inteligente, care pot fi controlate prin miscari ale mainilor sau cu ajutorul vocii, dar aceste tehnologii sunt perfectibile.

In ceea ce priveste tehnologia dezvoltata de Tobii, aceasta nu este integrata in televizor, ci consta intr-un senzor care este plasat intre privitor si monitor si care urmareste miscarile ochilor. Analizand intensitatea privirii si clipirile, senzorul ofera utilizatorului posibilitatea sa navigheze prin meniu si prin optiunile televizorului.

Dispozitivul este calibrat pentru fiecare utilizator, insa actiunile sale pot fi incorecte daca acesta poarta ochelari.

Initial, Tobii a dezvoltat tehnologia pentru a ajuta persoanele cu dizabilitati sa-si foloseasca computerele. Acelasi tip de tehnologie poate fi utilizat, de exemplu, pentru controlarea automobilelor, in blocurile operatorii din spitale si in jocuri video.

Reprezentantii Tobii spun ca spera ca primele produse bazate pe aceasta tehnologie sa fie disponibile pe piata din 2013.