Cel mai mare producator de aplicatii informatice la nivel mondial cumpara Skype de la un grup de investitori condus de Silver Lake, se arata intr-un comunicat al celor doua companii.

Preluarea l-ar putea ajuta pe seful Microsoft, Steve Ballmer, sa atraga utilizatorii de Internet si sa reduca decalajul fata de Google in domeniul publicitatii online.

Preluarea Skype, care inregistreaza pierderi, ar putea sa nu aiba un impact imediat asupra situatiei financiare a Microsoft, dar poate face mai clara ca oricand intentia companiei de a rivaliza cu Apple si Google.

Pretul achizitiei include datoriile nete ale Skype, potrivit unei surse apropiate situatiei.

Skype a raportat in aprilie datorii de circa 775 milioane de dolari, precum si o linie de credit de 30 de milioane de dolari.

Tranzactia este cea mai mare achizitie din istoria de 36 de ani a Microsoft

Microsoft dedica tot mai multe resurse serviciilor mobile si internetului, pe masura ce importanta pietei computerelor personale, care sustine francizele de baza ale companiei, Windows si Office, este amenintata tot mai mult.

In pofida dublarii veniturilor si profitului in ultimii opt ani, actiunile Microsoft au evoluat intr-un interval restrans, stagnand practic in aceeasi perioada, deoarece investitorii sunt ingrijorati cu privire la capacitatea companiei de concura cu noii rivali, precum Google, sau de a se adapta noilor tehnologii.

O sursa apropiata situatiei a declarat in dimineata zilei de marti ca Microsoft este la un pas de un acord de preluare a Skype.

Anterior, alte surse au declarat pentru Reuters ca Facebook si Google incearca la randul lor, separat, sa incheie un parteneriat cu Skype.

Microsoft ofera deja servicii de video chat in cadrul Windows Live Messenger, care insa nu sunt disponibile pe platforma mobila Windows Phone 7.

REPORTAJ VIDEO Cum e sa lucrezi la Microsoft: ce spun angajatii lui Bill Gates din Romania

Microsoft majoreaza salariile ca sa nu ii plece angajatii la Facebook

Skype, care ofera servicii de conferinte si apeluri video si audio pe internet, dar si de pe internet catre linii traditionale de telecomunicatii, este deja prezent cu aplicatii pe cele mai populare platforme smartphone, Apple iPhone, BlackBerry si Android, insa nu si pe Windows Phone 7.

Serviciul de apeluri video al Apple, FaceTime, introdus recent pe iPhone si Mac, are succes in randul consumatorilor. Google a adaugat de asemenea o functie de video chat la aplicatia Google Talk prezenta in sistemul de operare Android.

Skype a fost creata in anul 2003 si cumparata in 2005 de eBay pentru 3,1 miliarde de dolari. Compania a inregistrat anul trecut venituri de 860 milioane de dolari si o pierdere neta de 7 milioane de dolari, potrivit datelor din dosarul pentru oferta publica initiala.

Cea mai importanta achizitie a Microsoft in zona internetului este preluarea a 1,6% din actiunile Facebook in 2007, pentru 240 milioane de dolari. Compania a investit masiv insa in portalul MSN si in motorul de cautare Bing, acumuland pierderi de 7 miliarde de dolari in ultimii patru ani.

Microsoft, cea mai mare companie producatoare de software din lume, are peste 90.000 de angajati in peste 100 de tari.

Citeste si:

Din caminul studentesc direct pe salteaua de bani. Cum au ajuns milionari Bill Gates, Steve Jobs sau Mark Zuckerberg

Primele imagini cu Windows 8