Toate incaperile sediului sunt viu colorate si modern mobilate, iar salile au nume de conducatori romani.

„Iti spun sincer ca nu stiu de unde aceasta idee, dar mie unul imi place”, mi-a spus Andrei Petrut Gaman, unul din tinerii care lucreaza aici.

De designeul birourilor s-au ocupat atat angajatii, cat si reprezentantii companiei. Si asta deoarece se pune mult accent pe confort, pentru ca activitatea sa se poata dezvolta armonios.

Totodata, atunci cand te afli in sedinte poti vedea vazduhul deasupra capului. Si asta pentru ca tavanele false din salile de sedinte, imita cerul.


Andrei a ajuns sa lucreze aici in urma unei colaborari, pe vremea cand facea parte dintr-o organizatie studenteasca. Era student la Management, la Academia de Studii Economice si totodata presedintele organizatiei de business, BOS. Dupa patru interviuri, a reusit sa-i convinga pe reprezentantii companiei de IT ca merita sa faca parte din echipa lor. Si este tare mandru ca s-a intamplat asa.

„Lucrez pentru astia, carora, multi ani de zile, cand deschideam calculatorul, le vedeam sigla acolo, pe monitor”, mi-a marturisit Andrei.

Programul sau, asemenea multor altor colegi de-ai lui, este unul extrem de flexibil.

"Eu daca azi n-am intalniri in agenda si am de facut, spre exemplu, o raportare lunara, pot sa stau dimineata acasa, in fotoliu si sa ma ocup de acolo de tot. Imi place sa folosesc biroul mai mult ca loc de intalnire, decat sa vin sa ma asez si sa stau toata ziua intepenit pe un scaun"
, mi-a explicat Andrei.

Atmosfera la Microsoft este una foarte degajata. De altfel, compania promoveaza un stil relaxat, pentru ca angajatii sa poata fi creativi si sa-si indeplineasca sarcinile cu succes. Astfel se explica prezenta unor mese de ping-pong, biliard si diverse jocuri electronice in sediile companiei. Atunci cand se simt stresati sau depasiti de probleme, toti cei care lucreaza aici, se pot destinde putin. Individual sau in echipa, ma lamureste Andrei. Ba mai mult, printre ei exista si o campioana la tenisul de masa, care, fireste, le da clasa.

„In Microsoft in general nu se pune accent pe seriozitate in birou, atunci cand vii la birou. Sigur cand te duci sa vorbesti cu un client, cu un partener, atunci cand reprezinti imaginea Microsoft, trebuie sa te comporti in functie de rigorile care se cer la momentul respectiv”
, imi spune Andrei.

Asemenea altor corporatii, sediul din Piata Universitatii are si o bucatarie, care se afla la dispozitia angajatiilor sai. Viu colorata, arhitectura si design-ul acesteia duc mai degraba cu un binecunoscut lant de fast-food.

„Asa incepem diminetile noastre. Iar de cele mai multe ori, desenele de pe pereti ne imbie sa petrecem aici mai mult timp decat ar fi nevoie”, glumeste Andrei.

Pentru ca „timpul costa bani”, cei de la Microsoft au gasit o metoda ca sedintele interne sa nu dureze prea mult: mesele din salile de sedinta au tabureti si nu scaune cu spatar.

„Astfel, nu avem tendinta de a petrece mai mult timp intr-o sedinta, mai ales daca este interna, decat este cazul”, spune Andrei.

Alt centru, aceleasi valori

In centrul de suport din Piata Universitatii, gasim cateva zeci de persoane prezente in birouri, desi este ora 12:00. Aici lucreaza toti inginerii care ofera asistenta tehnica partenerilor atat din Romania, cat si din celelalte tari.


Centrul GTS a fost deschis in februarie 2007. La inceput, aici lucrau doar 15 ingineri. Astazi sunt peste 170 de angajati. Iar de la inceputul acestui an, Microsoft are peste 30 de pozitii deschise.

Creierul centrului de suport este Monica Ene-Pietrosanu, care lucreaza in sediul din Piata Universitatii de patru ani. Ea coordoneaza toti IT-istii si conecteaza subsidiara din Romania cu partenerii din celelalte state si cu filiala-mama din Statele Unite.

Monica este doctor in calculatoare si a lucrat timp de opt ani in Redmond, Washington (SUA), ca developer, in grupul de dezvoltare Windows. A vrut insa intotdeauna sa se intoarca acasa, pentru a-si folosi experienta capatata acolo.  

„Mai greu a fost insa sa ma si tin de promisiune”, mi-a marturisit ea, facand astfel referire la experienta pe care a trait-o in State.

Desi multi tineri de varsta lui viseaza la un job intr-o multinationala, in afara granitelor, Andrei nu-si doreste sa lucreze afara. Si asta deoarece, spune el, ii place ce face si crede ca asta este cel mai important.

Camelia Elena Blaga lucreaza la Microsoft de trei ani. A terminat Facultatea de Informatica la Universitatea Bucuresti si de cand Bill Gates a venit in Romania si a deschis biroul de suport Microsoft, si-a dorit sa lucreze aici.

"Visul meu s-a indeplinit. Acum trei ani am venit in Hiring Days. Am trecut prin diverse interviuri si am fost angajata", mi-a spus ea.

A inceput astfel ca inginer de suport pentru produsele Office, iar astazi este tehnical lead. Adica, se ocupa de controlul calitatii produselor Office pentru companiile din Europa de Vest. Conduce o echipa de 10 oameni, pe care a numit-o Dreamteam.  

Camelia isi descrie munca precum o calatorie in jurul lumii. Si asta la propriu, pentru ca are posibilitatea de a participa la traininguri si internshipuri cu alti colegi din celelalte tari. In plus, in fiecare zi intra in contact cu oameni de diverse nationalitati, iar asta ii place la nebunie.

Aproximativ trei saptamani pe an, angajatii participa la conferinte, seminarii si schimburi de experienta in afara tarii.
Spre exemplu, Camelia urmeaza sa plece in mai, pentru doua saptamani, la subsidiara din Franta. Va participa acolo la un proiect de imbunatatire a calitatii produselor Office.

De ce le place acestor tineri sa lucreze la una dintre cele mai mari companii de IT din lume?

Monica sustine ca: "In Microsoft poti avea mai mult decat un job, poti avea o cariera, intr-un environment international, ca si cum te-ai muta dintr-o companie in alta. Poti sa folosesti toate calitatile, toate pregatirile pe care le ai."

Lui Andrei i se pare un vis frumos, iar in ceea ce o priveste pe Camelia, ea aprecieaza grija pe care o arata compania pentru angajatii sai.

Toti beneficiaza de actiuni, asigurari de sanatate, laptop, telefon de ultima generatie si un plan de dezvoltare personala. Astfel, drumul spre promovare este unul sigur, sugereaza Camelia.

Microsoft este lider in productia de software si al doilea cel mai brand valoros din lume. Anul trecut, s-a situat pe locul patru in topul companiilor de IT&C, inregistrand o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de dolari, potrivit Huffington Post.

Compania spre care se indreapta tinerii pasionati de tehnologie are in Romania trei linii de business: o subsidiara a unei corporatii multinationale, un centru de suport pentru clientii Microsoft (companii) si un centru de dezvoltare pentru motorul de cautare Bing.

Microsoft este prezenta pe piata romaneasca din 1996. Unsprezece ani mai tarziu, Bill Gates sosea in tara noastra pentru a inaugura centrul de suport din Piata Universitatii, ocazie cu care a fost decorat de presedintele Traian Basescu cu ordinul Steaua Romaniei in grad de comandor, pentru valorile pe care le inspira prin munca sa. Co-fondatorul Microsoft s-a declarat atunci miscat de primirea decoratiei din partea presedintelui Romaniei.