Samsung si Apple sunt implicate in dispute juridice in 10 tari, referitoare la drepturile asupra patentelor pentru componentele incluse in aparatele smartphone si tabletele PC.

Comisia Europeana "a solicitat informatii din partea Apple si Samsung referitoare la aplicarea prevederilor legale privind standardele patentelor esentiale din sectorul telefoniei mobile", potrivit unui comunicat al institutiei.

In comunicat sa arata ca solicitarea unor astfel de informatii reprezinta o procedura standard in investigatiile antitrust, pentru a permite Comisiei sa stabileasca fapte relevante.

Apple acuza, in procese intentate in mai multe tari, ca gama de telefoane Galaxy a Samsung copiaza aparatele iphone si iPad.

Samsung a intentat la randul sau mai multe procese impotriva Apple.

Intr-un comunicat al grupului sud-coreean se arata ca Samsung a respectat intotdeauna termenii de licentiere nediscriminatorie a patentelor wireless standard.

Un tribunal din Olanda a respins luna trecuta acuzatiile aduse Apple de catre grupul sud-coreean, argumentand ca patentele 3G fac parte din standardele esentiale care trebuie sa fie disponibile pentru licentiere in termeni corecti, rezonabili si nediscriminatorii.

"Samsung a mers prea departe incercand sa blocheze accesul Apple pe piata, prin procese intentate in noua tari de pe patru continente. Este reteta pentru declansarea unei proceduri antitrust", a precizat Florian Mueller, expert independent in drepturi de proprietate intelectuala.

Comisia Europeana poate amenda o companie cu pana la 10% din cifra de afaceri, daca aceasta incalca reglementarile UE.

Citeste si:

Groupon obtine 700 mil. dolari prin care cea mai mare oferta publica initiala, dupa Google

Secretele pe care compania pentru care lucrezi nu vrea sa le afli niciodata