Romania, obligata sa adopte legea europeana care cere stocarea datelor de trafic de telefonie si internet in 2 luni
Romania are termen doua luni de a transpune normele europene referitoare la stocarea datelor privind traficul de telecomunicatii si localizarea, intarzierea aplicarii prevederilor putand avea impact negativ asupra capacitatii autoritatilor judiciare de a depista si urmari penal infractiunile grave.
Pastrarea datelor se refera la stocarea datelor privind traficul si localizarea care rezulta din comunicatiile electronice si nu datele privind continutul comunicatiilor.
Comisia Europeana (CE) a solicitat, joi, in mod oficial Romaniei si Germaniei sa ia masuri in vederea asigurarii conformitatii depline cu normele UE in domeniul pastrarii datelor, in termen de doua luni. De la momentul pronuntarii de catre Curtea Constitutionala a Germaniei si, respectiv, a Romaniei, a hotararilor de anulare a legilor nationale de transpunere a Directivei privind pastrarea datelor, cele doua tari nu au aratat cand si in ce mod vor adopta noile acte legislative in materie.
Directiva privind pastrarea datelor obliga companiile de telefonie si furnizorii de servicii de internet sa stocheze datele privind traficul de telecomunicatii si localizarea, in scopuri legate de aplicarea legii. Intarzierile inregistrate in prezent de Germania si Romania in ceea ce priveste transpunerea directivei in legislatia nationala ar putea avea un impact negativ asupra pietei interne a comunicatiilor electronice si asupra capacitatii autoritatilor politienesti si judiciare de a depista, a cerceta si a urmari penal infractiunile grave. Prin urmare, Comisia a decis sa adreseze acestor doua tari avize motivate, solicitandu-le sa remedieze aceasta incalcare a dreptului UE.
Germania (in ianuarie 2008) si Romania (in noiembrie 2008) au notificat Comisia cu privire la masurile nationale de transpunere a Directivei privind pastrarea datelor. Cu toate acestea, la 2 martie 2010, Curtea Constitutionala a Germaniei a anulat anumite dispozitii ale Legii privind supravegherea telecomunicatiilor din 31 decembrie 2007.
In data de 8 octombrie 2009, Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat o hotarare similara prin care Legea 298/2008 a fost declarata neconstitutionala.
La 17 iunie 2011, Comisia a trimis o scrisoare de punere in intarziere Germaniei si Romaniei. Germania a raspuns in data de 16 august 2011 si a informat Comisia ca Ministerul de Justitie al Germaniei a elaborat o propunere de transpunere a directivei, care, in prezent, se afla in faza de consultare interministeriala. De asemenea, informatiile furnizate de autoritatile romane confirma faptul ca negocierile privind o noua lege sunt inca in derulare la nivel interministerial.
Directiva privind pastrarea datelor (2006/24/CE) a fost adoptata in 2006 si ar fi trebuit transpusa in legislatia nationala pana la data de 15 septembrie 2007, statele membre avand posibilitatea de a amana pastrarea datelor comunicatiilor privind accesul la internet, posta electronica si telefonia prin internet, pana la 15 martie 2009.
In aprilie 2011, Comisia a adoptat un raport de evaluare care analizeaza modul in care statele membre au transpus directiva si care evalueaza folosirea datelor pastrate si impactul asupra operatorilor si consumatorilor.
In 8 octombrie 2009, Curtea Constitutionala (CC) a constatat ca este neconstitutionala Legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii.
In motivarea neconstitutionalitatii Legii 298/2008 privind datele prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, Curtea
Constitutionala critica faptul ca Legiuitorul nu defineste ce se intelege prin "amenintari la adresa securitatii nationale", astfel ca, in lipsa unor criterii precise de delimitare, diverse actiuni, informatii sau activitati obisnuite, de rutina, ale persoanelor fizice si juridice, acestea pot fi apreciate, in mod arbitrar si abuziv.
Citeste si
Romania detine 60% din rezervele de apa minerala ale Europei. Romanii consuma 50% din media UE