Tunuri date bancilor. Cat a obtinut o retea de falsificatori de la institutiile de credit VIDEO
O retea de falsificatori a reusit sa ia 300.000 de euro de la banci. Dupa ce a inventat insa povesti de adormit vigilenta ofiterilor de credite, a primit astazi si vizita politiei. O vizita cu peripetii. Cand sa o incolteasca pe cea socotita creierul gruparii, echipajele si-au dat seama ca nu pot trece de usa apartamentului ei. 13 minute s-au chinuit jandarmii.
Proprietarul, cel care inchiriase apartamentul, nu a vrut sa spuna cum si-a... "blindat" usa, probabil o incuietoare masiva plus consolidarea cadrului. A declarat doar ca doamnele care ii plateau lunar pentru spatiul cu pricina, pareau femei serioase.
Magdalena Cojocaru, zisa si Coco, era serioasa spun si anchetatorii, insa in afaceri ilegale. Ea falsifica documentele necesare in banca pentru ca persoane cu lefuri foarte mici sau fara niciun venit, sa poata obtine credite. Printre pacaliti, si acest barbat.
"Am zis ca n-am serviciu si dansa a zis ca rezolva ea cu actele cu tot. Imi spunea <<vezi ca lucrezi din `85 la firma faraon cutare, ai facut liceul la republica, ai facut scoala de agent coemercial si esti sef de depozit de alimente, dar eu nu am lucrat la firma aia niciodata>>. A zis ca facem jumate jumate din cat scoatea", povesteste una dintre victime.
Adica, omul a fost invatat o poezie pe care sa o spuna in fata ofiterului de credite. Daca o recita bine, banca ii dadea banii. Mai putin de jumatate din suma ramanea la cel care isi pusese buletinul in joc - singurul document real din toata povestea.
"Au facut credite mici, mai ales de consum sau obtineau carduri de credit la toate bancile din capitala", explica seful SIF al sectorului 1, Catalin Alexandru Ionita. Peste 80 de credite in total.
"In cazurile in care persoanele ni se par suspecte, solicitam pana la oferirea creditelor verificarea documentele la angajator sau dupa caz la Inspectoratul teritorial de munca", afirma Gabriela Folcutz, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Bancilor.
Atunci cand functionarul bancar incerca sa verifice daca cel din fata lui este angajatul unei anume firme, apelul sau telefonic era deviat pe numarul de mobil al capilor retelei. 37 de persoane au fost audiate, iar 13 asteapta sa afle daca vor fi arestate.