Studiul mai arata ca scaderea programelor software contrafacute ar adauga 573 de milioane de dolari la Produsul Intern Brut (PIB) si ar genera venituri suplimentare de 498 milioane dolari pentru industria IT locala. In plus, alte 87 de milioane de dolari vor fi incasate de Guvern din taxe.


Pierderi de 183 de milioane de dolari pentru economia Romaniei


Chiar daca rata pirateriei software e in scadere constanta din 2003 cand era 73%, anul trecut ajungand la 65%, ea este inca ridicata in comparatie cu media din statele Europei Centrale si de Est – de 64%.


In 2009, economia Romania a pierdut circa 183 milioane dolari, in scadere cu 39% fata de anul anterior, din cauza softurilor contrafacute.

In sectorul IT local lucreaza aproximativ 48.000 de persoane, iar numarul va creste cu circa 40% pana in 2014.

Programe software contrafacute in magazine

Recent, cei de la Business Software Alliance (BSA), alianţă care reprezintă cei mai mari producători de software de business, au dat publicitatii un studiu care arata ca retaileri electro-IT precum Altex sau Domo au fost implicate in vanzarea de sisteme de operare constrafacute. Astfel, angajatii lanturilor de magazine vindeau soft "la negru", fara factura. Ei dau si un exemplu - la Altex prejudiciul a fost de circa 5.000 de dolari.