Casele de productie si furnizorii de internet, intr-o alianta istorica. Ce-i asteapta pe cei care pirateaza filme si muzica
Utilizatorii de internet din SUA care downlodeaza melodii sau filme de pe internet vor avea curand o surpriza. In prima instanta, companiile furnizoare de internet ii vor avertiza, apoi le vor miscora viteza de navigare pe internet, scriu cei de la New York Times. Pierderile provocate economiei americane de pirateria digitala ajung la 16 miliarde de dolari anual.
Dupa cativa ani de negociere intre industria filmului, cea muzicala si marile companii furnizoare de internet s-a ajuns la un acord.
Printre cei implicati se afla, potrivit celor de la Wall Street Journal, si Comcast Corp., AT&T, Time Warner Cable, Cablevision Systems Corp. si Verizon Communications.
Companiile media spun ca intelegerea nu ii obliga pe furnizorii de internet sa le "taie" complet serviciul utilizatorilor, sistemul fiind unul educational. Insa, isi rezerva dreptul de a interzice accesul la produsele oferite.
Ce presupune acordul
Utilizatorii de internet care sunt suspectati ca descarca ilegal produse media vor fi alertati pe e-mail de patru ori, iar apoi viteza internetului va scadea considerabil daca vor continua sa downlodeze muzica sau filme fara sa le fi platit inainte.
Alertele vor varia pe o scara de 1 la 6, iar nivelele 5 si 6 vor presupune reducerea vitezei de internet si blocarea accesului la navigarea pe internet. Insa, ei vor putea sa foloseasca adresa de e-mail sau serviciile de telefonie prin internet. Clientii pot depune si plangeri daca sunt nemultumiti de situatie.
Practic, companiile din industria media vor monitoriza mediul digital folosindu-se de file-sharing precum BitTorrent. Daca identifica filme sau melodii distribuite ilegal de un utilizator vor alerta furnizorul de internet si ii vor da detalii legate de adresa IP a utilizatorului, precum si date despre fisierul in cauza, scrie Wall Street Journal.
Mari companii furnizoare de internet precum Comcast spun ca inca nu au decis daca vor taia permanent accesul la internet al utilizatorilor care incalca legea. Nici operatorii telecom AT&T si Verizon nu vor suspenda conturile clientilor pentru ca "exista ale modalitati de avertizare".
In schimb, reprezentanti ai unor grupuri care promoveaza drepturilor societatii civile spun ca acest acord poate sa duca la abuzuri si incalca dreptul utilizatorilor la informatie.
Discutiile dintre cele doua parti au inceput in 2008.
Citeste si
Document UE: Guvernele europene, nevoite sa salveze bancile care pica testele de stres
Dupa Germania care tipareste marci, Elvetia se gandeste sa puna in circulatie francul de aur