Pericolele retelelor de socializare! Cum te arde Facebook la buzunar
Crezi ca este imposibil? Ca ceea ce scrii pe Facebook, Hi5 sau Twitter este inofensiv si nu poate ajunge la urechile sefilor? Sau ca tu nu vei da niciodata bani pe jocuri? Ei bine, sunt si patiti, care si-au vazut cariera distrusa ori contul golit, dupa numai cateva minute de socializare.
Jucatorul de fotbal american Larry Johnson a avut nevoie de numai 140 de caractere pe Twitter pentru a arunca pe apa Sambetei 213.000 de dolari si, mai apoi, intreaga sa cariera. Cum? A postat un mesaj impotriva homosexualilor.
Nici Kimberly Swann, o britanica in varsta de 16 ani, nu si-a dat seama cat impact ar putea avea un comentariu negativ la adresa angajatorului, postat pe Facebook. Swann a scris ca jobul i se pare “plictisitor”, asa ca sefii au lasat-o sa caute activitati mai distractive, dar… in afara biroului!
Socializarea online dauneaza grav locului de munca
Andy Beal, CEO la platforma de monitorizare a site-urilor de socializare Trackur.com, spune ca si cei care isi cauta un job trebuie sa fie constienti de faptul ca posibilii angajatori pot oricand sa caute numele candidatilor pe Google. Iar site-urile de socializare apar intotdeauna in topul rezultatelor cautarii.
Astfel, daca ai poze care ti-ar putea afecta intr-un mod negativ imaginea, inlatura-le sau seteaza-ti contul ca sa nu poata fi vazut decat de prietenii tai.
Iar, ca si in exemplu de mai sus, daca iti vorbesti de rau angajatorul pe un asemenea site, spune Beal, s-ar putea sa te coste marirea de salariu, o functie la care aspirai sau chiar jobul. Nu putine sunt companiile care verifica in mod constant aparitia numelor lor in online.
Chiar si angajatii care cred ca slujba lor este sigura trebuie sa se fereasca de destainuirile prea intime si prea sincere pe Internet, legate de sefi, colegi sau compania pentru care lucreaza.
“Au fost multi cei care au postat mesaje care le-au adus probleme la locul de munca”, marturiseste Justin Smith, fondator si redactor sef al Inside Facebook. “Printre postarile care le-au adus probleme cu sefii sunt cele legate de munca in sine sau de dezvaluirea unor informatii confidentiale”, adauga acesta.
Cum te aperi de asemenea probleme? In primul rand ramanand discret. Iar daca nu reusesti si nu reusesti sa-ti separi viata personala de cea profesionala, atunci fa in asa fel incat sa nu poti fi “vizibil” pentru oricine in online. Retelele de socializare iti permit sa setezi cine iti poate accesa contul si cine nu.
Internetul, calea cea mai sigura sa fii gasit
Pe de alta parte, ai datorii de care “ai uitat”? Pentru cineva care incearca sa dea de tine de mult timp, fie persoana fizica, fie companie, este foarte usor sa te caute pe web. Iar pe site-urile de socializare este foarte usor sa gaseasca informatii despre locul de munca, o adresa de e-mail sau un numar de telefon. Iar daca te mai si lauzi cu noua ta canapea sau masina e un motiv in plus ca sa fii luat in vizor.
Atentie! Copiii fac cea mai mare paguba in buget
Nu in ultimul rand, ai grija ce fac copiii tai pe Internet! Noua senzatie pe Facebook, de pilda, este Farmville. In principiu, un joc inofensiv, unde fiecare planteaza, recolteaza si creste animale. Castigi astfel monede si bancnote, cu care iti poti cumpara cladiri si decoratiuni.
Totusi, exista fel de fel de produse virtuale pe care le obtii doar cu mai multe monede sau bancnote decat ai putea castiga tu vreodata, asa ca dezvoltatorii jocului ofera optiunea de a cumpara bani virtuali cu bani reali.
Iti vine sau nu sa crezi, au existat foarte multi doritori de asemenea investitii, majoritatea dintre ei fiind copii, care au luat cardul parintilor si au platit cu el pe Internet. Fara ca adultii sa stie asta ori sa-si dea acordul. Iar partea si mai proasta este ca Zynga, dezvoltatorul jocului, nu ramburseaza niciun cent din ceea ce ai folosit.
Singura solutie este sa ai mereu controlul asupra cardului, a calculatorului si, nu in ultimul rand, a celui mic!
Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!