La inceput a fost marea explozie. Apoi a aparut "particula lui Dumnezeu" si dupa, materia din care s-a creat lumea pe care o stim astazi. Oamenii de stiinta incearca sa confirme teoria aparitiei Universului cu ajutorul celebrului accelerator din Geneva.

Particula lui Dumnezeu va fi descoperita in urma ciocnirii a doua fascicule de protoni, explica specialistii. Coliziunea poate da nastere si la gauri negre, care pot inghiti pamantul, se tem unii. Pericolul este zero, ne linisteste profesorul Rolf-Dieter Heuer, director general CERN.

"Ceea ce facem in accelerator nu este nimic altceva decat ceea ce face Universul de miliarde de ani si nu este niciun pericol."

De altfel, coliziunile au inceput deja in accelerator, iar fasciculele rezultate sunt captate de detectoare speciale. Si nu este singura contributie romaneasca: aproape 100 de specialisti de-ai nostri lucreaza in prezent la Geneva. Iar o parte a sistemului de calcul se afla chiar in Bucuresti.

Gabriel Stoicea, administrator retea, spune ca sistemul "este administrat de un singur om, de mine si nu vrem sa ne mai dezvoltam pentru ca se consuma prea multi bani."

Super-calculatorul romanesc consuma energie cat 250 de case. In total, Romania a cheltuit anul trecut 2 milioane de euro pentru colaborarea la experimentul de la Geneva.