China vrea sa bata SUA la capitolul stiinta si tehnologie
Daca China face pasi siguri in sectorul stiintei si tehnologiei si chiar vrea sa "cumpere" oameni de stiinta scoliti in alte tari, SUA reduce investitiile in sector, arata AFP
Presedintele Statele Unite a propus diminuare cu 5% a cheltuielilor publice in 2011, iar republicanii avanseaza chiar o valoare de 10%. In aceste conditii, reducerea cheltuielilor bugetare ale SUA se vor simti si in sectorul stiintei si al tehnologiei. Rezultatul? Scaderea investitiilor va fi catastrofala pentru stiinta, arata o analiza AFP, citata de Mediafax.
"Asemenea reduceri de buget pentru cercetare vin sa intampine obiectivele nationale, constand in ameliorarea sanatatii economiei americane si a competitivitatii ei internationale. Insa este demonstrat ca stiinta, ingineria si tehnologia alimentează inovatia si cresterea economica", arata Alan Leshner, seful Asociatiei Americane pentru Stiinte Avansate, cea mai mare asociatie stiintifica din lume si editor al revistei "Science", citat de AFP.
Si directorul general al Google, Eric Schmidt, sustine ca toate progresele din cercetare pentru stiinta si tehnologie au fost sustinute de investitiile facute de Ministerul american al Apararii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, precum internetul sau GPS-ul.
Bugetul anual alocat Apararii americane este, de departe, cel mai mare din lume, de aproximativ 700 de miliarde de dolari.
China "cumpara" oameni de stiinta
In timp ce SUA strange cureaua, China, India sau Coreea de Sud, majorează puternic investitiile, potrivit lui Leshner.
De exemplu, Beijingul vrea sa "cumpere" circa 80.000 de oameni de stiinta chinezi care si-au facut studiile in strainatate.
China a urcat in 15 ani de pe locul 14 pe locul doi la nivel mondial, după SUA, in privinta lucarilor de cercetare publicate.