Desigur, taxele se pot plati si online, dar, la noi, majoritatea primariilor par anchilozate in epoca hartiei. Impozitele pe locuinte, masini si terenuri sunt taxele de care romanii au vrut sa scape chiar din prima zi lucratoare a anului. In doar 3 ore de la deschiderea ghiseelor, 400 de bucuresteni ai sectorului 4 si-au achitat deja darile catre stat.

Campioni pe ramura sunt desigur pensionarii. Au sau nu au ce manca, ei nu pot sa inchida ochii daca se stiu datori. Prin urmare, pana la imbulzeala si reprosuri n-a fost mult.

Cu toate acestea, reducerea de 10% pentru plata integrala a impozitelor este valabila pana la 31 martie. Asta inseamna ca in Bucuresti, unde sunt cele mai mari taxe, pentru un apartament de 50 mp impozitul anual este cu 12 lei mai mic. Iar pentru o casa la curte, economisiti aproape 60 de lei daca platiti darile din timp.

Unele primarii ofera posibilitatea platii impozitelor on line sau la automate. Exista si romani care stiu ca drumul pana la taxe si impozite nu merita bataia de cap. George Buhnici i-a intrebat pe cei de pe Facebook daca au apelat la plata online. Si a gasit si romani fericiti. Sunt norocosii care locuiesc in orase ca Alba Iulia, Brasov, Cluj, Suceava, Timisoara, Tulcea, Zalau sau in sectoarele 2 si 6 din Capitala.

Dar Romania are vreo 3000 de primarii, adica 2685 de comune plus 263 de orase, dintre care 82 sunt municipii. In 2012, numai o mana dintre ele ofera cetatenilor solutii electronice de plata. Un exemplu negativ este site-ul primariei sectorului 5. E la fel de rau in alte sute de localitati.

Mai grav este ca mii de primarii se uita de doi ani pasive la un instrument gratuit oferit de Stat prin Ministerul Comunicatiilor. Este vorba despre ghiseul.ro. Sunt cateva primarii care s-au inscris gratuit si ofera acest serviciu, dar sunt putine. O mentiune speciala pentru comuna Luncavita din Tulcea. Singura deocamdata.

Majoritatea muncipiilor folosesc sisteme paralele de plata a taxelor si impozitelor pe internet, dar sunt greoaie ori se blocheaza. Altele pregatesc licitatii si cheltuiesc zeci ori sute de mii de euro din bugete, ca sa cumpere tot felul de programe pentru plata online a darilor. Stirileprotv.ro va incurajeaza sa le cereti sa adere la sistemul public, oferit gratuit de stat.