Hartile GPS, scumpe si pline de erori. Cum vand hackerii programele altora, cu tot cu greseli
"Peste 30 de metri virati la stanga", spune vocea calda a navigatorului GP-ului care ne indruma catre un zid. Asemenea erori de pe hartile de navigatie, folosite in Romania, pot pune in pericol vietile soferilor. La fel de grav e faptul ca nicio autoritate nu reuseste, dar nici nu-si asuma sa tina domeniul sub control. De cealalta parte a baricadei sunt producatorii de harti, care se plang de piraterie. Si au si de ce: hackerii castiga bani frumosi vanzand hartile altora, cu tot cu erori.
Adrian ne-a promis cea mai noua harta de navigatie, pentru numai 50 lei. Stie ca este ilegal ce face, dar nu se teme. Descarca hartile piratate de pe internet si castiga bine pentru asta. Clientii ii lasa cardul de memorie al telefonului.
In Romania exista harti de navigatie facute de cateva mari companii. Mai toate au erori. Pe harta Apple, gara Mogosoaia este in mijlocul Parcului Herastrau, iar Baneasa, mai nou, are statie de metrou. Navigatiile semnate de Teleatlas, Navteq si Tomtom nu contin sensuri giratorii, bucati noi de autostrada ori sensuri corecte. Spre exemplu, pe Google Maps iesirea de la Snagov de pe A3 este diferita de cea din realitate.
Nu e doar dezamagitor, ci periculos de-a dreptul sa descoperi ca dupa ce ai dat o caruta de bani pe cel mai nou telefon care are cele mai laudate harti, esti indemnat sa faci la stanga printr-un zid, pe o strada care nu exista.
Specialistii sustin ca firmele de cartografiere nu actualizeaza corect si la timp hartile din Romania. Cu cat sporeste piata neagra, cu atat lor le scad vanzarile si nu sunt motivati pentru investitii suplimentare.
Estimarile arata ca peste 95% din hartile folosite in Romania sunt piratate. Legea exista, dar se aplica foarte greu. Piratii trebuie vanati de Politie. Cei prinsi risca sa stea la inchisoare pana la 12 ani.