Cel mai grav este ca, desi vorbim despre santaj, politistii romani nu au gasit solutia ca sa ii inhate pe piratii Internetului.

Internetul, ca si strada, e plin de oameni care asteapta oportunitatea banului nemuncit. Intr-un moment de neatentie, oferi hotului ocazia sa atace. Paguba imediata este un laptop. Abia apoi incepe cosmarul, cand iti amintesti ca acolo aveai nu doar poze si filmulete, ci conturi bancare, spre exemplu.

Cat de usor este sa afli o parola de email

Vi se pare simplu? Pe net este infinit mai usor sa iti pierzi datele personale. In loc sa alerge si sa se expuna, hotii se pot deghiza.

Sa ii spunem Simona. Este una dintre sutele de victime de saptamana aceasta. Piratul a abordat-o de pe adresa unei prietene si a jefuit-o in mai putin de doua minute.

Citeste si Cum sa-ti alegi parola ca sa nu poata fi "sparta" nici de cel mai tare hacker!

Iata un exemplu de conversatie cu final neplacut:

Atacator: ce mai faci?
Victima: am ciorba pe aragaz si prelucrez si poze
Atacator: pot sa te intreb ceva?
Victima: da, normal
Atacator: in ce oras sau sat s-a nascut mama ta?
Victima: Cluj
Victima: de ce?
Atacator: fac un studiu
Atacator: care este muzicianul tau favorit?
Victima: depeche
Atacator: ce nr de tel ai?
Victima: ce studiu faci tu? 07*********
Atacator: ti-am schimbat parola. Daca vrei sa o ai, ia o cartela reincarcabila de 20 euro si facem schimb.

Hotul a pus mana instant pe sute de mesaje arhivate, copii dupa acte importante, chiar date bancare. Rascumpararea de 20 de euro devine o solutie acceptata pe loc.

Cum te protejezi de hackeri

Denumirea sofisticata a noii metode de furt este social engineering, iar specialistii avertizeaza. Opt milioane de romani care folosesc conturi de e-mail gratuite si pagini sociale sunt complet expusi.

Pentru companiile care ofera e-mailul gratuit, furturile acestea sunt o statistica pastrata la secret. Pana cand isi imbunatatesc metodele de protectie a parolei, nu au decat sfaturi. Solutia cea mai simpla este sa folosim adrese diferite pentru Messenger si e-mail. O alta regula pe care tindem sa o uitam este sa nu pastram pe net acte confidentiale, adica numai un inbox curatat in fiecare zi este unul sigur.