In acest timp, hackerii au preluat controlul asupra unor sisteme ale Ministerului de Finante si Consiliului Trezoreriei.

Secretariatul Consiliului Trezoreriei a recunoscut, miercuri, ca a existat "o tentativa neautorizata de acces in reteaua sa informatica", in urma careia accesul la Internet al angajatilor a fost restrictionat temporar.

Postul de televiziune CBC a relatat ca autorii atacului informatic, aflati in China, au reusit sa preia controlul asupra computerelor mai multor inalti functionari canadieni, scopul intruziunii fiind obtinerea parolelor pentru "deblocarea tuturor bazelor de date ale guvernului".
Surse guvernamentale citate de CBC au afirmat ca serverele folosite in atacul informatic se afla in China, insa nu au putut preciza daca hackerii erau chinezi sau au folosit numai serverele din aceasta tara.

Postul de televiziune privat CTV sustine ca autorii atacului sunt angajati de guvernul chinez.

"Serviciul canadian de informatii de securitate (SCRS) a recomandat guvernului sa nu faca referire la China drept tara de origine a atacului si chiar sa nu discute despre acest incident", adauga CTV.

Serviciile de informatii canadiene au declansat o ancheta, pentru a stabili ce informatii au fost accesate ilegal, dar si identitatea autorilor atacului informatic. Purtatorul de cuvant al Secretariatului Consiliului Trezoreriei a insistat ca "nu exista indicatii privind compromiterea unor date private ale cetatenilor canadieni".

Compania de securitate informatica McAfee a anuntat saptamana trecuta ca mai multe mari grupuri petroliere internationale sunt vizate, de mai mult de un an, de atacuri informatice lansate din China, care vizeaza obtinerea neautorizata de informatii confidentiale. Anul trecut, o comisie a Congresului american a acuzat China pentru o serie de atacuri cibernetice, inclusiv pentru cel asupra conturilor Google apartinand mai multor militanti pentru drepturile omului.

Autoritatile chineze neaga orice implicare in atacurile cibernetice, insa, potrivit documentelor americane dezvaluite de WikiLeaks, diplomati aflati in post la Beijing au pus in discutie implicarea unor inalti oficiali chinezi in campania informatica impotriva Google.