Masura avansata joi seara de compania care controleaza cel mai mare motor de cautare pe internet si cea mai mare afacere de publicitate online reprezinta un motiv de alarma pentru organizatiile care promoveaza echitabilitatea in guvernanta corporatista. Acestea din urma se tem ca noua structura va indeparta si mai mult actionarii Google de procesul decizional.

Schimbarea structurii actionariatului ar crea o noua clasa de titluri, fara drepturi de vot atasate.

Page si Brin nu si-au ascuns intentiile de a-si conserva influenta asupa companiei, chiar si dupa listarea acesteia la bursa, in 2004, iar fondatorii vor sa-si pastreze controlul in pofida expansiunii Google.

Noua clasa de actiuni, a treia in structura Google, ar permite fondatorilor sa compenseze angajatii sau sa faca achizitii prin schimburi de capital fara a-si dilua propriile drepturi de vot.

Actionarii ar fi astfel indepartati de procesul decizional, considera Charles Elson, director la Centrul de Guvernanta Corporatista John L. Weinberg al Universitatii Delaware.

"Drepturile de vot ale actionarilor sunt destul de limitate la Google. Iar masura perpetueaza aceasta realitate", comenteaza Elson pentru Bloomberg.

Alaturi de presedintele board-ului executiv, Eric Schmidt, co-fondatorii Google controleaza aproximativ doua treimi din drepturile de vot din actionariat, influenta conservata dupa oferta publica initiala a companiei, din 2004, printr-o structura pe doua clase de actiuni. Clasa A avea deja drepturi mai reduse de vot, iar clasa C, propusa joi seara actionarilor, nu va oferi deloc acest privilegiu.

Initial, structura cu doua clase de actiuni a fost introdusa pentru a apara compania de presiuni din afara in cazul unor potentiale investitii riscante, precum preluarea YouTube sau lansarea sistemului de operare Android pentru smartphone-uri si tablete PC, noteaza Page si Brin intr-un comunicat transmis joi de companie.

Noua modificare a structurii intareste aceste mecanisme de protectie, potrivit Google. Anuntul a fost prezentat simultan cu raportul financiar al companiei pentru primul trimestru al acestui an.

Veniturile Google au crescut in primul trimestru cu 24% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, de la 8,57 miliarde dolari la 10,64 miliarde dolari, iar profitul net a avansat cu 60%, de la aproximativ 1,8 miliarde dolari la 2,9 miliarde dolari.