Suma este egala cu minimul vizat de reteaua de socializare prin oferta publica initiala planificata pentru luna mai, scrie Mediafax.

A doua mare vanzare de obligatiuni este rezultatul profiturilor uriase pe care directorii care au condus compania in perioada de inceput si multi din cei 3.000 de angajati le vor inregistra odata cu listarea Facebook la bursa.

Pachetele de actiuni restrictionate si optiunile de a cumpara titluri au o valoare combinata de peste 23 de miliarde de dolari, potrivit documentelor depuse de Facebook la autoritatea pentru piata de capital din SUA.

Suma depaseste intreaga valoare de piata a Yahoo! si reprezinta unul dintre cele mai mari profituri neasteptate dupa ce boom-ul IT la sfarsitul anilor '90 a atras invidia la nivel global asupra angajatilor din Silicon Valley care aveau optiuni de a cumpara actiuni la companiile din domeniu.

Profiturile uriase ale angajatilor Facebook nu includ castigurile de 5,4 miliarde de dolari pe care cofondatorul companiei, Mark Zuckerberg, le-ar putea inregistra in acest an, parte a pachetului personal de actiuni, ce ar valora circa 24 miliarde de dolari.

Potrivit documentelor depuse la Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare, Facebook va plati taxele, retinand echivalentul a 45% din valoarea actiunilor restrictionate pentru plata catre autoritati. Compania intentioneaza sa vanda actiuni pentru a acoperi plata taxelor.

Zuckerberg va avea de platit separat 1,5-2 miliarde de dolari pentru profiturile din drepturile de achizitie de actiuni pe care le are in acest an.

Politicienii din California au inceput deja sa faca planuri pentru taxele incasate in urma listarii Facebook, reprezentantii Partidului Democrat afirmand ca banii ar trebui folositi pentru a mentine deschise scoli amenintate cu inchiderea din cauza crizei finantelor publice din statul american.