Milioane de iranieni nu si-au mai putut accesa de joi conturile de e-mail, precum serviciul de mesagerie Gmail al Google, cel de la Yahoo sau Hotmail de la Microsoft, fara vreo explicatie din partea autoritatilor, a precizat ziarul Arman.

Dar agentia de presa Mehr a indicat ca restrictiile nu afecteaza doar serviciile de mesagerie. "A trecut deja un timp de cand utilizatorii de Internet au dificultati in accesarea site-urilor interne sau de actualitate, sau a motoarelor de cautare straine si a serviciilor de mesagerie", a precizat agentia pe site-ul sau, potrivit Mediafax.

Printre aceste dificultati, Mehr citeaza "o viteza lenta, pene si blocaje" ale site-urilor de Internet.

Controlul fluxului de informatii pe Internet este o preocupare majora pentru Iran, unde circa 36 de milioane de persoane sunt abonate, dintr-o populatie de 75 de milioane. Accesul la numeroase site-uri foarte populare, precum Facebook, Twitter si Youtube, este blocat in Iran.

La inceputul lui 2011, Iranul a infiintat o unitate specializata a politiei pentru a lupta impotriva criminalitatii cibernetice in special pe retelele de socializare, foarte utilizate de opozitie si disidenti.

Internetul a jucat un rol major in valul de proteste antiguvernamentale care au afectat Iranul dupa realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad in 2009.